Шоколадний торт на кефірі
Такий торт може приготувати навіть кулінар-початківець. Він не вимагає особливих навичок, але потребує точності дотримання рецепта. Є різні назви цього торта — і «Чорний принц», і «Фантастика». Різниця лише у кремі
- 260−280 г борошна,
- 300 мл кефіру,
- 1 склянка цукру,
- 2 яйця,
- 35 мл олії,
- 2 ст. ложки какао,
- 1 ч. ложка (без верху) соди,
- по дрібці ваніліну і солі.
Для крему:
- 200 г масла,
- 1 банка згущеного молока,
- дрібка ваніліну.
Яйця змішати з цукром, додати дрібку солі, злегка збити, можна міксером.
У кефір додати соду, розмішати і зачекати, поки мине реакція та з’являться бульбашки.
У яєчно-цукрову суміш влити олію і збити міксером. Додати кефір, розмішати.
Просіяти какао і знову змішати вінчиком на однорідну масу.
Додати просіяне борошно. Розмішати до гладкості, не розтираючи тісто по стінках посуду, а роблячи це швидко, вінчиком. Вийде досить рідке тісто. Воно має стікати з вінчика.
Вилити тісто у форму діам. 22 см, дно якої вистелене пергаментом. Форму та пергамент нічим не змащувати. Випікати бісквіт у розігрітій до 1800С духовці. На це може піти від 30 до 50 хв, орієнтуватися на духовку.
Готовність перевірити дерев’яною шпажкою або зубочисткою. Якщо після проколу вона виходить сухою, то бісквіт готовий. Також за легкого натискання пальцем верхівка бісквіту має пружинити, а не провалюватись усередину. Остудити бісквіт повністю у формі, а потім вирізати ножем і зняти кільце.
Для цього торта можна приготувати будь-який крем на ваш смак. Найпростіший і найшвидший — згущене молоко із розм’якшеним маслом.
М’яке масло збити із дрібкою ваніліну до пишності. Додавати по ложці згущене молоко і збивати, поки не вийде та солодкість, яка вас влаштує.
Масляний крем чудово тримає форму і виходить пишним.
Бісквіт розрізати на три коржі. Верхівку краще зрізати заздалегідь, щоб зрівняти рельєф. Вона знадобиться для прикрашання, її можна подрібнити на шоколадну крихту.
Змастити коржі кремом. Коржі, за бажання, можна просочити будь-яким солодким сиропом. Обмастити торт кремом з усіх боків.
Обсипати зробленою заздалегідь крихтою. Дати торту настоятися за кімнатної температури хоча б півгодини. У холодильнику торт добре і щільно застигає, тому для чаювання краще заздалегідь його вийняти з холоду.