Світі - «біле золото»
Тонізує, насичує, підтримує у формі тіло й інтелект
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/482374/sviti.jpg)
Що таке світі?
Таке питання часто можна почути в магазині біля прилавків із зеленими круглими плодами, схожими на недостиглі апельсини. За розміром як грейпфрут, кольором як лимон, а запах смачний, але взагалі не знайомий. Але найдивовижніше, що фрукт на диво солодкий, приблизно як мандарин.
У спробах вивести більш солодкий сорт грейпфрута селекціонери несподівано створили новий цитрус — світі. Друга назва цього фрукта — «оробланко», що перекладають з італійської як «біле золото». Цей фрукт з яскраво- смарагдовою шкіркою і біло- золотистою м’якоттю, майже позбавленою кісточок, на відміну від грейпфрута і помели, не має гірких перегородок і має свіжий солодкуватий смак. Завдяки цьому світі чудово вписується у звичні страви, роблячи їх більш пікантними та вишуканими.
Світі фрукт малокалорійний, у 100 г цього плоду лише трохи більше ніж 50 ккал. Але, незважаючи на це, він добре втамовує почуття голоду, що робить його чудовим продуктом для схуднення.
В одному плоді є добова норма вітаміну С, порція вітаміну РР, який протистоїть віковим ослабленням когнітивних функцій, а також речовина аспарагін, яка захищає від накопичення жирів. Світі добре тонізує, насичує та підтримує у формі не лише тіло, а й інтелект.
Доведено, що запах світі не лише нейтралізує бактерії та віруси, а й позитивно впливає на психічний стан людини: якщо треба підбадьоритися та відчути приплив сил, просто вдихніть запах фрукта. Крім того, світі містить ефірні олії, флавоноїди, кальцій, мідь, фтор, залізо, магній.
Можна з'їсти світі як апельсин, а можна поекспериментувати: цитрус чудово поєднується з ягодами, свіжими або замороженими, фруктами, йогуртом. З нього вийде чудова добавка для смузі. Цедрою світі можна ароматизувати здобне тісто, наприклад, для ватрушок, додавати її для пікантності у джеми та варення, заварювати з нею чай.
А ще його можна додавати в салати-коктейлі з морепродуктами, сендвічі та салати з м’ясом і рибою, десерти та морозиво або перетворити його на цукати. Цей свіжий аромат подарує трохи літа навіть посеред морозної зими.
Більше користі буде, якщо їсти світі, поєднуючи з іншими, звичними продуктами, для чого м’якоть плодів світі включають як інґредієнти для приготування дієтичних страв. Світі також чудово поєднується з нежирним м’ясом яловичини чи баранини, рибою, м’ясом курки чи індички, з грибами, будь-якими овочами та морепродуктами. Їх подають у складі салатів або як добавку до гарніру.
Курячі грудки, фаршировані світі і курагою
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/01/%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BA%D0%B0.jpg)
4 курячі грудки, 4 ягоди кураги, 2 фрукти світі, універсальна приправа.
Для соусу: 100 г посіченої цибулі, 2 зубчики часнику, 1 бульйонний курячий кубик, 2 ч. ложки томатного пюре, 30 г чорносливу, вода, універсальна приправа.
Для універсальної приправи (для м’яса, риби, птиці): 1/3 склянки морської солі, ¼ склянки коричневого цукру, ¼ склянки меленого солодкого перцю — паприки, 2 ст. ложки меленого чорного перцю, 0,5−1 ст. ложка червоного перцю чилі, 2 ст. ложки орегано, 2 ст. ложки чебрецю.
Усі складники для універсальної приправи перемішати і скласти в банку, щільно закрити.
Розрізати грудки, але не до кінця.
Начинити їх шматочками кураги та часточками фрукта світі або апельсина без шкірки і плівки, стулити грудки. З усіх боків рясно змастити м’ясо універсальною приправою.
Щільно загорнути грудки в харчову плівку, покласти у пароварку або каструлю з водою і готувати близько 30 хв.
Соус добре проварити та збити в блендері.
Салат зі світі та куркою
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/01/%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82.jpg)
1 великий помідор, 1 фрукт світі, 100 г бринзи, 1 болгарський перець, трохи зелені, кілька оливок, шматочок вареної курки, сіль, оливкова олія.
Усе дрібно нарізати, перемішати, посолити до смаку і заправити оливковою олією.