Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Світі - «біле золото»

Тонізує, насичує, підтримує у формі тіло й інтелект

Світі
Світі

Що таке світі?

Таке питання часто можна почути в магазині біля прилавків із зеленими круглими плодами, схожими на недостиглі апельсини. За розміром як грейпфрут, кольором як лимон, а запах смачний, але взагалі не знайомий. Але найдивовижніше, що фрукт на диво солодкий, приблизно як мандарин.

У спробах вивести більш солодкий сорт грейпфру­та селекціонери неспо­дівано створили новий цитрус — світі. Друга назва цього фрук­та — «оробланко», що пере­кладають з італійської як «біле золото». Цей фрукт з яскраво- смарагдовою шкіркою і біло- золотистою м’якоттю, майже позбавленою кісточок, на від­міну від грейпфрута і помели, не має гірких перегородок і має свіжий солодкуватий смак. За­вдяки цьому світі чудово впису­ється у звичні страви, роблячи їх більш пікантними та вишука­ними.

Світі фрукт малокалорійний, у 100 г цього плоду лише трохи більше ніж 50 ккал. Але, незва­жаючи на це, він добре втамо­вує почуття голоду, що робить його чудовим продуктом для схуднення.

В одному плоді є добова норма вітаміну С, порція віта­міну РР, який протистоїть віко­вим ослабленням когнітивних функцій, а також речовина ас­парагін, яка захищає від нако­пичення жирів. Світі добре то­нізує, насичує та підтримує у формі не лише тіло, а й інте­лект.

Доведено, що запах світі не лише нейтралізує бактерії та ві­руси, а й позитивно впливає на психічний стан людини: якщо треба підбадьоритися та відчу­ти приплив сил, просто вдих­ніть запах фрукта. Крім того, світі містить ефірні олії, флаво­ноїди, кальцій, мідь, фтор, залі­зо, магній.

Можна з'їсти світі як апель­син, а можна поексперимен­тувати: цитрус чудово поєдну­ється з ягодами, свіжими або замороженими, фруктами, йо­гуртом. З нього вийде чудова добавка для смузі. Цедрою сві­ті можна ароматизувати здобне тісто, наприклад, для ватру­шок, додавати її для пікантності у джеми та варення, заварюва­ти з нею чай.

А ще його можна додавати в салати-коктейлі з морепро­дуктами, сендвічі та салати з м’ясом і рибою, десерти та мо­розиво або перетворити його на цукати. Цей свіжий аромат подарує трохи літа навіть посе­ред морозної зими.

Більше користі буде, якщо їсти світі, поєднуючи з іншими, звичними продуктами, для чого м’якоть плодів світі включають як інґредієнти для приготуван­ня дієтичних страв. Світі також чудово поєднується з нежир­ним м’ясом яловичини чи бара­нини, рибою, м’ясом курки чи індички, з грибами, будь-якими овочами та морепродуктами. Їх подають у складі салатів або як добавку до гарніру.

Курячі грудки, фаршировані світі і курагою

4 курячі грудки, 4 ягоди кураги, 2 фрукти світі, універсальна приправа.

Для соусу: 100 г посіченої цибулі, 2 зуб­чики часнику, 1 бульйонний курячий кубик, 2 ч. ложки томатного пюре, 30 г чорносливу, вода, універсальна приправа.

Для універсальної приправи (для м’яса, риби, птиці): 1/3 склянки морської солі, ¼ склянки коричневого цукру, ¼ склянки ме­леного солодкого перцю — паприки, 2 ст. лож­ки меленого чорного перцю, 0,5−1 ст. ложка червоного перцю чилі, 2 ст. ложки орегано, 2 ст. ложки чебрецю.

Усі складники для універсальної приправи пе­ремішати і скласти в банку, щільно закрити.

Розрізати грудки, але не до кінця.

Начинити їх шматочками кураги та часточка­ми фрукта світі або апельсина без шкірки і плівки, стулити грудки. З усіх боків рясно змастити м’ясо універсальною приправою.

Щільно загорнути грудки в харчову плівку, по­класти у пароварку або каструлю з водою і готу­вати близько 30 хв.

Соус добре проварити та збити в блендері.

Салат зі світі та куркою

1 великий помідор, 1 фрукт світі, 100 г бринзи, 1 болгарський перець, трохи зелені, кілька оливок, шмато­чок вареної курки, сіль, оливкова олія.

Усе дрібно нарізати, перемішати, по­солити до смаку і заправити оливковою олією.

Схожі новини