Передплата 2024 ВЗ

Коронований плід

Гранат допоможе за анемії, зниженого гемоглобіну та загальної втоми

Гранат
Гранат

Красивий плід, увінчаний короною, у багатьох країнах вважають священним, символом родючості. Він не лише смачний, а й надзвичайно корисний, допомагає за багатьох проблем зі здоров’ям. І з лікувальною метою застосовують не лише сік, а й кісточки, шкірку, перетинки плода.

Розмаїтість поживних ре­човин робить гранат су­перфудом. Свіжий сік час­то радять додавати у раціон для прискорення відновлення після операцій, довгих хвороб і пере­втоми.

Насамперед гранатовій сік є чудовим способом підвищен­ня рівня гемоглобіну. Це дуже актуально для людей з анемією.

Також гранат сприяє зни­женню тиску. 150 мл гранато­вого соку щодня вирівнює ар­теріальний тиск до нормальних показників. Також гранат зни­жує рівень поганого холестери­ну у крові та зміцнює судини. Це чудова профілактика серйозних захворювань серця. Чай, зава­рений на перетинках плода гра­ната, корисний для заспокоєння нервів та покращення сну.

Теплий гранатовий сік вар­то пити й у випадках застуди як протизапальний та жарознижу­вальний засіб. Також гранат є непоганим засобом для людей, які хворіють на ангіну і фарингіт. Полоскати хворе горло слід від­варом шкірки плода. Він зніме болючі відчуття і знищить хво­роботворні бактерії.

Гранатовий сік краще трохи розбавляти водою — він може бути досить терпким і кислим, через що може спричинити біль у шлунку та пошкодити зубну емаль.

Вживати гранат разом із кіс­точками варто жінкам, які му­чаться від нерегулярних та бо­лючих місячних та в період клімаксу.

Пити гранатовій сік корис­но діабетикам, оскільки він має властивість знижувати цукор у крові. Достатньо тричі на добу до їди пити по 50−60 крапель соку.

Гранатовий сік також має властивість захищати організм від шкідливого впливу радіації, тому він корисний людям, які живуть у місцевості з підвище­ним радіаційним тлом.

І сік, і відвар зі шкірки грана­та мають антигельмінтну влас­тивість. Щоб позбутися глистів, використовують відвар зі шкір­ки. Сік граната також ефектив­ний у випадку проносу.

Гранатовий сік має протиза­пальну властивість. За проблем зі здоров’ям нирок, печінки, су­глобів, гінекологічних захворю­вань краще пити відвар з кори.

Гранат є невід'ємною части­ною національної кухні багатьох країн світу. З нього готують ва­рення, пастилу, приправи, соуси. Гранати подають до сто­лу як гарнір до м’яса, додають у салати. У турецькій та азер­байджанській кухнях зерна до­дають у соуси та плов. В Індії насіння граната сушать, подріб­нюють і використовують як спе­цію, якою приправляють страви з овочів та бобових.

Гранати можна подавати на стіл свіжими як десерт. Зазви­чай плід розрізають на часточки і подають у вигляді квітки. Мож­на також вийняти зернятка і по­дати в маленьких тарілочках.

Квасоля з горіхами і гранатом

30−40 г очищених волось­ких горіхів, 500 г червоної консервованої квасолі, 2 ци­булини, 2 зубчики часнику, 1 гострий перець чилі, 1 пу­чок кінзи, 2 ст. ложки олії, 2 ч. ложки червоного винного оцту, 0,25 ч. ложки меленої гвоздики, 2 ст. ложки зерен граната, сіль.

Горіхи посікти ножем на крихту. Квасолю промити, об­сушити. Цибулю та часник очистити, подрібнити. Гострий перець подрібнити, очистив­ши від насіння. Кінзу вимити, обсушити та розібрати на лис­точки.

Квасолю перемішати з горі­хами, цибулею, часником, го­стрим перцем.

Збити олію з оцтом, гвозди­кою, сіллю. Заправити салат. Зверху посипати листочками кінзи та зернами граната.

За бажання роль граната в цьому салаті можна посилити, якщо винний оцет замінити гра­натовим соком і додати у за­правку дрібку коричневого цу­кру.

Качка у гранатовому соусі

1 качка вагою близько 1,8- 2 кг, 1 великий гранат, сіль, свіжа зелень — для подачі.

Для соусу: 50−60 г цукру, 400 мл гранатового соку, 400 мл курячого бульйону, 1 солодкий червоний перець, 1 невеликий гострий перець, 1 дрібка меленої зіри.

Соус. Змішати у сотейни­ку цукор з 0,5 склянки води, поставити на середній во­гонь і готувати, помішуючи, поки цукор повністю не розчи­ниться. Збільшити вогонь і го­тувати, іноді помішуючи, до світло-бурштинового кольору. Додати гранатовий сік та буль­йон.

Перці вимити і нарізати неве­ликими шматочками. Додати до соусу. Готувати, доки об'єм соусу не зменшиться наполовину, 25 хв. Зняти з вогню, дати охо­лонути, потім подрібнити блен­дером на пюре. Додати зіру та сіль до смаку.

Качку вимити, обсушити, за потреби обпалити. Натерти всередині та зовні сіллю. Зро­бити на шкірі часті проколи ви­делкою. Помістити тушку в ка­чатницю грудкою донизу, влити 0,5 склянки води і поставити в розігріту до 200°С духовку на 1 год.

Злити з качатниці весь жир, що виділився. Качку переверну­ти грудкою догори, полити 3 ст. ложками соусу і поставити в ду­ховку на 40 хв.

З граната зрізати верхів­ку, зробити кілька вертикаль­них надрізів по шкірці. Опусти­ти плід у велику миску з водою та очистити від шкірки. Акурат­но вийняти зернятка.

Готову качку перекласти на блюдо, полити 2−3 ст. ложками соусу, накрити папером для ви­пічки і залишити на 10 хв.

Прикрасити страву грана­товими зернами та зеленню. Соус, що залишився, перелити в соусник і подати до качки. За бажання разом з качкою можна запекти яблука і подати як гар­нір.

Схожі новини