Коронований плід
Гранат допоможе за анемії, зниженого гемоглобіну та загальної втоми
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/477396/hranat.jpg)
Красивий плід, увінчаний короною, у багатьох країнах вважають священним, символом родючості. Він не лише смачний, а й надзвичайно корисний, допомагає за багатьох проблем зі здоров’ям. І з лікувальною метою застосовують не лише сік, а й кісточки, шкірку, перетинки плода.
Розмаїтість поживних речовин робить гранат суперфудом. Свіжий сік часто радять додавати у раціон для прискорення відновлення після операцій, довгих хвороб і перевтоми.
Насамперед гранатовій сік є чудовим способом підвищення рівня гемоглобіну. Це дуже актуально для людей з анемією.
Також гранат сприяє зниженню тиску. 150 мл гранатового соку щодня вирівнює артеріальний тиск до нормальних показників. Також гранат знижує рівень поганого холестерину у крові та зміцнює судини. Це чудова профілактика серйозних захворювань серця. Чай, заварений на перетинках плода граната, корисний для заспокоєння нервів та покращення сну.
Теплий гранатовий сік варто пити й у випадках застуди як протизапальний та жарознижувальний засіб. Також гранат є непоганим засобом для людей, які хворіють на ангіну і фарингіт. Полоскати хворе горло слід відваром шкірки плода. Він зніме болючі відчуття і знищить хвороботворні бактерії.
Гранатовий сік краще трохи розбавляти водою — він може бути досить терпким і кислим, через що може спричинити біль у шлунку та пошкодити зубну емаль.
Вживати гранат разом із кісточками варто жінкам, які мучаться від нерегулярних та болючих місячних та в період клімаксу.
Пити гранатовій сік корисно діабетикам, оскільки він має властивість знижувати цукор у крові. Достатньо тричі на добу до їди пити по 50−60 крапель соку.
Гранатовий сік також має властивість захищати організм від шкідливого впливу радіації, тому він корисний людям, які живуть у місцевості з підвищеним радіаційним тлом.
І сік, і відвар зі шкірки граната мають антигельмінтну властивість. Щоб позбутися глистів, використовують відвар зі шкірки. Сік граната також ефективний у випадку проносу.
Гранатовий сік має протизапальну властивість. За проблем зі здоров’ям нирок, печінки, суглобів, гінекологічних захворювань краще пити відвар з кори.
Гранат є невід'ємною частиною національної кухні багатьох країн світу. З нього готують варення, пастилу, приправи, соуси. Гранати подають до столу як гарнір до м’яса, додають у салати. У турецькій та азербайджанській кухнях зерна додають у соуси та плов. В Індії насіння граната сушать, подрібнюють і використовують як спецію, якою приправляють страви з овочів та бобових.
Гранати можна подавати на стіл свіжими як десерт. Зазвичай плід розрізають на часточки і подають у вигляді квітки. Можна також вийняти зернятка і подати в маленьких тарілочках.
Квасоля з горіхами і гранатом
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/11/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82-%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%BB%D1%8F.jpg)
30−40 г очищених волоських горіхів, 500 г червоної консервованої квасолі, 2 цибулини, 2 зубчики часнику, 1 гострий перець чилі, 1 пучок кінзи, 2 ст. ложки олії, 2 ч. ложки червоного винного оцту, 0,25 ч. ложки меленої гвоздики, 2 ст. ложки зерен граната, сіль.
Горіхи посікти ножем на крихту. Квасолю промити, обсушити. Цибулю та часник очистити, подрібнити. Гострий перець подрібнити, очистивши від насіння. Кінзу вимити, обсушити та розібрати на листочки.
Квасолю перемішати з горіхами, цибулею, часником, гострим перцем.
Збити олію з оцтом, гвоздикою, сіллю. Заправити салат. Зверху посипати листочками кінзи та зернами граната.
За бажання роль граната в цьому салаті можна посилити, якщо винний оцет замінити гранатовим соком і додати у заправку дрібку коричневого цукру.
Качка у гранатовому соусі
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/11/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B4.jpg)
1 качка вагою близько 1,8- 2 кг, 1 великий гранат, сіль, свіжа зелень — для подачі.
Для соусу: 50−60 г цукру, 400 мл гранатового соку, 400 мл курячого бульйону, 1 солодкий червоний перець, 1 невеликий гострий перець, 1 дрібка меленої зіри.
Соус. Змішати у сотейнику цукор з 0,5 склянки води, поставити на середній вогонь і готувати, помішуючи, поки цукор повністю не розчиниться. Збільшити вогонь і готувати, іноді помішуючи, до світло-бурштинового кольору. Додати гранатовий сік та бульйон.
Перці вимити і нарізати невеликими шматочками. Додати до соусу. Готувати, доки об'єм соусу не зменшиться наполовину, 25 хв. Зняти з вогню, дати охолонути, потім подрібнити блендером на пюре. Додати зіру та сіль до смаку.
Качку вимити, обсушити, за потреби обпалити. Натерти всередині та зовні сіллю. Зробити на шкірі часті проколи виделкою. Помістити тушку в качатницю грудкою донизу, влити 0,5 склянки води і поставити в розігріту до 200°С духовку на 1 год.
Злити з качатниці весь жир, що виділився. Качку перевернути грудкою догори, полити 3 ст. ложками соусу і поставити в духовку на 40 хв.
З граната зрізати верхівку, зробити кілька вертикальних надрізів по шкірці. Опустити плід у велику миску з водою та очистити від шкірки. Акуратно вийняти зернятка.
Готову качку перекласти на блюдо, полити 2−3 ст. ложками соусу, накрити папером для випічки і залишити на 10 хв.
Прикрасити страву гранатовими зернами та зеленню. Соус, що залишився, перелити в соусник і подати до качки. За бажання разом з качкою можна запекти яблука і подати як гарнір.