Найсмачніше варення з айви
Варення з айви — чудовий десерт до чаю. А ще як добавка до млинців, оладок, вафлів і сирної тарілки. За бажання можна додати у варення з айви трохи спецій до смаку — корицю, кардамон чи імбир
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/477040/varennia-z-aivy.jpg)
- 3 кг айви,
- 1+1,5 кг цукру,
- 1 л + 700 мл мінеральної води.
Поставити на вогонь каструлю із 3 л холодної води. Айву вимити щіткою, розрізати на четвертинки і вийняти насіння разом із перегородками. М’якуш айви нарізати шматочками 1,5−2 см.
У киплячу воду всипати шматочки айви, знову довести до кипіння, зменшити вогонь до малого та варити10 хв. Відкинути айву на друшляк (відвар не знадобиться).
Змішати 1 кг цукру із 1 л мінеральної води в каструлі, поставити на середній вогонь і, помішуючи, довести до кипіння. Припинити помішування і варити, доки цукор не розчиниться, 5 хв. Покласти айву у гарячий сироп і залишити на 4 год. Потім поставити каструлю на малий вогонь, довести до кипіння і варити, акуратно помішуючи, 10 хв. Зняти з вогню, накрити рушником та залишити на 12 год.
Для другого сиропу змішати 1,5 кг цукру із 700 мл мінеральної води в каструлі, поставити на середній вогонь і, помішуючи, довести до кипіння. Припинити помішування і варити, доки цукор не розчиниться, 5 хв. Залити половиною сиропу айву, поставити на малий вогонь, довести до кипіння і варити, акуратно помішуючи, 5−10 хв. Залишити варення ще на 12 год.
Влити у варення сироп, що залишився, акуратно перемішати, поставити на малий вогонь, довести до кипіння і варити 10 хв. Розлити у сухі простерилізовані банки. Остудити і закрити простерилізованими кришками. Тримати в темному прохолодному місці.