Передплата 2024 «Добрий господар»

Найсмачніше варення з айви

Варення з айви — чудовий десерт до чаю. А ще як добавка до млинців, оладок, вафлів і сирної тарілки. За бажання мож­на додати у варення з айви трохи спецій до смаку — корицю, кардамон чи імбир

Варення з айви
Варення з айви
  • 3 кг айви,
  • 1+1,5 кг цу­кру,
  • 1 л + 700 мл міне­ральної води.

Поставити на вогонь каструлю із 3 л холодної води. Айву вимити щіткою, розрізати на четвертинки і вийняти насіння разом із пе­регородками. М’якуш айви нарізати шма­точками 1,5−2 см.

У киплячу воду всипати шматочки айви, знову довести до кипіння, зменшити вогонь до малого та варити10 хв. Відкинути айву на друшляк (відвар не знадобиться).

Змішати 1 кг цукру із 1 л мінеральної води в каструлі, поставити на середній вогонь і, помішуючи, довести до кипіння. Припинити помішування і варити, доки цукор не розчи­ниться, 5 хв. Покласти айву у гарячий сироп і залишити на 4 год. Потім поставити каструлю на малий вогонь, довести до кипіння і вари­ти, акуратно помішуючи, 10 хв. Зняти з вогню, накрити рушником та залишити на 12 год.

Для другого сиропу змішати 1,5 кг цукру із 700 мл мінеральної води в каструлі, по­ставити на середній вогонь і, помішуючи, довести до кипіння. Припинити помішуван­ня і варити, доки цукор не розчиниться, 5 хв. Залити половиною сиропу айву, поста­вити на малий вогонь, довести до кипіння і варити, акуратно помішуючи, 5−10 хв. Зали­шити варення ще на 12 год.

Влити у варення сироп, що залишився, акуратно перемішати, поставити на малий вогонь, довести до кипіння і варити 10 хв. Розлити у сухі простерилізовані банки. Осту­дити і закрити простерилізованими кришка­ми. Тримати в темному прохолодному місці.

Схожі новини