Маринована айва
Мариновану айву можна подати як самостійну закуску, і використовувати як начинку для запікання курки, перепелів, індички…
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/477039/marynovana-aiva.jpg)
Її можна додати у плов, долму, запікаючи м’ясо або обсмажуючи курячу печінку — айва надасть страві м’якого солодкуватого присмаку.
- 4−5 плодів айви,
- 5−6 горошин духмяного перцю,
- 2−3 лаврові листки,
- 3−4 гвоздики,
- 2 ст. ложки цукру,
- 0,25 ч. ложки солі,
- 2 ст. ложки оцту 9%,
- 0,5 л води.
Вибрати стиглу жовту айву із солодкуватим ароматом. Ретельно промити кожен плід жорстким боком губки, зчищаючи ворсистий шар. Розрізати айву на чотири частини і вирізати насіннєві блоки. Промити всі очищені шматочки айви і нарізати їх скибочками у казан або ківш з антипригарним дном.
Всипати туди ж цукор, сіль, горошини перцю, лаврове листя і влити оцет (він не дасть фруктовій нарізці потемніти). Якщо ж вливати оцет у кінці приготування, то слід скропити нарізку лимонним соком.
Влити гарячу воду і поставити ємність на середнє нагрівання. Млоїти айвову нарізку в маринаді 15−20 хв до м’якості, вона не має втратити форми. Скуштувати на смак, за потреби підкоригувати його, додавши сіль, цукор або ще трохи оцту.
Наповнити простерилізовану банку скибочками айви, вийнявши лаврове листя, і залити маринадом по вінця. Відразу ж герметично закрити.
Заготівлю остудити за кімнатної температури і перенести у місце зберігання.