Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Маринована айва

Мариновану айву можна подати як само­стійну закуску, і використовувати як начин­ку для запікання курки, перепелів, індички…

Маринована айва
Маринована айва

Її можна додати у плов, долму, запікаючи м’ясо або обсмажуючи курячу печінку — айва надасть страві м’якого солодкуватого присмаку.

  • 4−5 плодів айви,
  • 5−6 горо­шин духмяного перцю,
  • 2−3 лав­рові листки,
  • 3−4 гвоздики,
  • 2 ст. ложки цукру,
  • 0,25 ч. ложки солі,
  • 2 ст. ложки оцту 9%,
  • 0,5 л води.

Вибрати стиглу жовту айву із солодку­ватим ароматом. Ретельно промити ко­жен плід жорстким боком губки, зчищаючи ворсистий шар. Розрізати айву на чотири частини і вирізати насіннєві блоки. Проми­ти всі очищені шматочки айви і нарізати їх скибочками у казан або ківш з антипригар­ним дном.

Всипати туди ж цукор, сіль, горошини перцю, лаврове листя і влити оцет (він не дасть фруктовій нарізці потемніти). Якщо ж вливати оцет у кінці приготування, то слід скропити нарізку лимонним соком.

Влити гарячу воду і поставити ємність на середнє нагрівання. Млоїти айвову нарізку в маринаді 15−20 хв до м’якості, вона не має втратити форми. Скуштувати на смак, за потреби підкоригувати його, додавши сіль, цукор або ще трохи оцту.

Наповнити простерилізовану банку ски­бочками айви, вийнявши лаврове листя, і залити маринадом по вінця. Відразу ж гер­метично закрити.

Заготівлю остудити за кімнатної темпе­ратури і перенести у місце зберігання.

Схожі новини