«Хто з калиною знається, той в здоров‘ї купається»
Ягоди полегшують застуду, стимулюють роботу серця, нормалізують тиск
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/476883/kalyna.jpg)
Калина — унікальна ягода, яка дозріває двічі. Формально вона достигає восени, коли стає червоною, але свого багатогранного тонкого смаку набуває лише після перших заморозків. Незважаючи на мороз, калина не втрачає своїх цілющих властивостей, стає солодшою.
Калину здавна вважають цілющою. Ягоди мають антимікробну, загальнотонізуючу та заспокійливу дії, підвищують імунітет. Настій калини добре допомагає у випадках кашлю, застуди, нападів астми, судинних спазмів, гіпертонії та атеросклерозу, загоює рани, а сік цієї ягоди застосовують від вугрів та прищів. Відвар квіток калини допоможе відновити втрачений голос навіть за значної хрипкості. Кора — чудовий кровоспинний засіб, здавна її застосовували у випадках рясних кровотеч.
Сік з ягід калини покращує колір обличчя, розгладжує дрібні зморшки і омолоджує шкіру. Та вагітним калина категорично протипоказана. Не можна їсти калину людям, схильним до тромбоутворення, котрі мають знижений тиск і підвищене згортання крові.
Плоди усіх видів калини їстівні (подобається їх смак чи ні - це інше питання), але вживати слід лише повністю достиглі ягоди і знати міру.
З калини готують киселі, компоти, соки, сиропи, желе, настоянки, соуси до м’ясних страв, начинки для пирогів. Для тривалого зберігання ягоди калини висушують чи заморожують, або ж перетирають із цукром. Калину варто збирати після заморозків, коли вона втрачає свою гіркоту. Щоб зберегти корисні властивості калини, способи приготування ягід мають бути максимально ощадливими.
Варення з калини
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/11/%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F%20%D0%B7%20%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8.jpg)
800 г калини, 800 г цукру, 1,5 л води для варіння калини, 150 мл води для сиропу.
Перебрати калину і промити під проточною водою. Щоб не пом’яти ніжні ягоди, зриваючи їх із гілочок, можна робити це за допомогою виделки.
Покласти калину в киплячу воду і варити 3−4 хв, відкинути на друшляк.
Засипати цукор у каструлю з товстими стінками, додати 150 мл води і перемішати. Поставити на вогонь і варити сироп, помішуючи, до розчинення цукру. Всипати в сироп калину. Варити на середньому вогні 20 хв, знімаючи піну.
Розлити гаряче варення у невеликі простерилізовані баночки, закрити кришками.
Пряний соус з калини до м’яса
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/11/%D1%81%D0%BE%D1%83%D1%81.jpg)
180 г калини, 30 меду, 50 г цукру, перець чилі і сіль — до смаку, 2 гвоздики, 2 горошини чорного перцю.
Помити стиглу солодку калину, обсушити на рушнику.
Протерти ягоди через металеве сито, допомагаючи собі ложкою. Перелити пюре в невелику каструлю або сотейник, додати трохи води і довести до кипіння.
Нарізати перець чилі якомога дрібніше. Якщо ви не хочете, щоб у соусі траплялися його шматочки, використайте сушений червоний перець. Додати гвоздику, перець, сіль і цукор, перемішати. Тримати на вогні 2−3 хв.
Наприкінці приготування додати мед та вимкнути плиту. Якщо достатньо солодко, мед можна не додавати. Подавати охолоджений соус до м’яса, курки, паштетів, м’ясної нарізки.
Зацукрована калина
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/11/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0%20%D1%86%D1%83%D0%BA%D0%BE%D1%80.jpg)
0,5 кг калини, 0,5 кг цукру.
Ретельно перебрати ягоди калини, помити і добре просушити на кухонному рушнику.
На дно чистої банки (об'ємом до1 л) насипати цукор. Він має покрити дно.
Додати 3−4 невеликі жмені калини, потім — 3 ст. ложки цукру.
Чергувати шари, доки не заповниться вся банка. Останній шар має бути із цукру.
Щільно закрити кришкою та потрясти банку, щоб цукор рівномірно розподілився. Зберігати у холодильнику.