Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Корисний і смачний гарбуз

Найкращі гарбузи — круглі і середнього розміру, вони значно солодші

Гарбуз. Фото pexels
Гарбуз. Фото pexels

Вага хорошого гарбуза — близько 3−5 кг. Шкірка гарбуза має бути щільною і гладкою, без плям і пошкоджень, яскравого помаранчевого кольору. М’якоть гарбуза має бути щільною, м’ясистою і пружною. Залежно від рецепта, перед вживанням гарбуз потрібно запекти, обсмажити або зварити.

Варений. Гарбуз промити під проточною водою і розріза­ти на дві частини. Очистити від насіння і нарізати шматочка­ми середнього розміру. Нали­ти в каструлю холодну воду і по­ставити на плиту. Як тільки вона закипить, покласти гарбуз у ка­струлю, посолити і варити пів години. Готовий гарбуз вийняти з каструлі і охолодити.

Гарбуз можна зварити на парі — тоді він збереже біль­ше корисних речовин і стане м’якшим. Варений гарбуз мож­на використовувати для приго­тування пюре для випічки, дитя­чого харчування і супів.

Запечений. Гарбуз тради­ційно запікають у духовці з ме­дом: очистити гарбуз від шкірки і насіння. Нарізати м’якоть ку­биками середнього розміру, ви­класти рівним шаром на деко. Налити трохи води і поставити деко в розігріту до 180°С духо­вку на 30 хв. Вийняти деко, по­лити гарбуз медом і поставити в духовку ще на 5−7 хв.

А можна запекти гарбуз з оливковою олією, часником і прянощами: розрізати гарбуз на кілька великих шматків. За­стелити деко пергаментом, розкласти скибочки гарбуза в один шар і щедро скропити оливковою олією. Приправити гарбуз нарізаним часником, по­сипати сухими або свіжими пря­ними травами, морською сіллю і меленим перцем. Запікати гар­буз за 200°С 20−30 хв.

Для грилю гарбуз нарізають на кубики, змащують олією і го­тують до м’якості.

Запечений гарбуз можна по­давати як гарнір, додавати в са­лати, використовувати в пюре і супах, випікати з ним пироги і печиво.

Смажений. Щоб позбутися зайвої вологи за смаження гар­буза, слід посолити шматочки гарбуза і залишити на пів годи­ни. Після цього добре висушити м’якоть паперовим рушником. У борошно додати сушені трави (петрушку, кріп, селеру, тархун) і в цій суміші обваляти кубики гарбуза. Потім покласти гарбуз на пательню з розігрітою олією і смажити до золотистого кольо­ру, періодично помішуючи. По­давати з гострим томатним соусом або сметаною.

Гарбуз не має чітко вираже­ного смаку, тому до м’якоті слід додавати спеції і прянощі: кмин, східні суміші, мелений перець, часник і пряні трави.

Такий гарбуз стане чудовим доповненням до м’яса або по­радує як основна страва.

Схожі новини