Вітаміни у банці
Осінь багата на свіжі соковиті овочі, наповнені вітамінами, яких не вистачає нам взимку. І найкращий спосіб зберегти їх до зими — звісно, консервація
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/475610/konservatsiia.jpg)
Законсервовані овочі можна використовувати як напівфабрикати для приготування різних страв і як самостійні закуски та салати.
Існує думка, що коли овочі законсервувати, то вони втрачають частину своїх корисних властивостей. Частково це правда, але насправді в консервації зберігаються абсолютно всі поживні речовини, якими багаті овочі, просто частина їх розчиняється в розсолі. Тому, використовуючи овочеві консерви в приготуванні їжі, не варто позбуватися рідини, а краще використовуйте її для приготування супів та інших страв.
Морква. Зберегти свіжу моркву до весни дуже складно, але ж у ній стільки корисних поживних речовин! Деякі господині звикли моркву заморожувати в тертому вигляді, але після розморожування її навряд чи вдасться використовувати для приготування салатів, у той час як законсервовану — цілком можна. Для консервації моркву очищають, нарізають і заливають 2%-им сольовим розчином. Використовувати консервовану таким способом моркву можна всюди, де потрібна свіжа.
Томати. Цілі консервовані помідори у власному соку або в 2%-му сольовому розчині - найкраща заміна свіжим томатам. Вони зберігають у собі вітаміни А, В, В1, С, РР, а також пантотенову кислоту. Самі помідори можна використовувати в салатах і для приготування різних страв, а заливку — замість томатного соку або під час приготування борщу.
Болгарський перець. Цей овоч відомий незвичайно високим рівнем вітаміну С, яким не можуть похвалитися інші овочі - близько 150 мг, а це означає, що для того, аби заповнити добову норму будь-якого організму, необхідно з'їдати лише близько 40 г перцю на день. Крім того, він володіє унікальним ароматом і приємним смаком. Консервують перець також у 2%-му розчині цілим без серцевини або подрібненим. Взимку його можна буде додати як до будь-якого салату, не витрачаючи купу грошей на покупку перців в супермаркеті, так і побалувати рідних фаршированим перчиком.
Цвітна капуста. Ще одне цінне джерело вітамінів і поживних речовин. Консервовану капусту можна вживати в їжу відразу як гарнір, додавати до салатів, омлету або просто обсмажувати на сковороді - у будь-якому випадку вийде дуже корисно.
Якщо є можливість, то можна також законсервувати горошок, кукурудзу, стручкову квасолю і овочеві пюре зі шпинату і щавлю — за все це організм вам скаже величезне спасибі. Особливо цінними є такі консервації для маленьких дітей, тому що допомагають впоратися з дефіцитом вітамінів і почуватися чудово навіть взимку.