Передплата 2024 «Добра кухня»

Вітаміни у банці

Осінь багата на свіжі соковиті овочі, наповнені вітамінами, яких не вистачає нам взимку. І найкращий спосіб зберегти їх до зими — звісно, консервація

Консервація
Консервація

Законсервовані овочі можна використовувати як напівфабрикати для приготування різних страв і як самостійні закуски та салати.

Існує думка, що коли овочі за­консервувати, то вони втрачають частину своїх корисних власти­востей. Частково це правда, але насправді в консервації зберіга­ються абсолютно всі поживні ре­човини, якими багаті овочі, просто частина їх розчиняється в розсолі. Тому, використовуючи овочеві кон­серви в приготуванні їжі, не варто позбуватися рідини, а краще ви­користовуйте її для приготування супів та інших страв.

Морква. Зберегти свіжу морк­ву до весни дуже складно, але ж у ній стільки корисних поживних речовин! Деякі господині звикли моркву заморожувати в тертому вигляді, але після розморожуван­ня її навряд чи вдасться викорис­товувати для приготування сала­тів, у той час як законсервовану — цілком можна. Для консервації моркву очищають, нарізають і заливають 2%-им сольовим роз­чином. Використовувати консер­вовану таким способом моркву можна всюди, де потрібна свіжа.

Томати. Цілі консервовані помідори у власному соку або в 2%-му сольовому розчині - най­краща заміна свіжим томатам. Вони зберігають у собі вітаміни А, В, В1, С, РР, а також пантотено­ву кислоту. Самі помідори можна використовувати в салатах і для приготування різних страв, а за­ливку — замість томатного соку або під час приготування борщу.

Болгарський перець. Цей овоч відомий незвичайно висо­ким рівнем вітаміну С, яким не можуть похвалитися інші овочі - близько 150 мг, а це означає, що для того, аби заповнити до­бову норму будь-якого організму, необхідно з'їдати лише близько 40 г перцю на день. Крім того, він володіє унікальним ароматом і приємним смаком. Консервують перець також у 2%-му розчині цілим без серцевини або подріб­неним. Взимку його можна буде додати як до будь-якого салату, не витрачаючи купу грошей на по­купку перців в супермаркеті, так і побалувати рідних фарширова­ним перчиком.

Цвітна капуста. Ще одне цін­не джерело вітамінів і поживних речовин. Консервовану капус­ту можна вживати в їжу відразу як гарнір, додавати до салатів, омлету або просто обсмажувати на сковороді - у будь-якому ви­падку вийде дуже корисно.

Якщо є можливість, то можна також законсервувати горошок, кукурудзу, стручкову квасолю і овочеві пюре зі шпинату і щав­лю — за все це організм вам ска­же величезне спасибі. Особливо цінними є такі консервації для маленьких дітей, тому що допо­магають впоратися з дефіцитом вітамінів і почуватися чудово на­віть взимку.