Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Цілющі буряки

Допоможуть шлунку, серцю і щитовидці

Буряк
Буряк

Найкориснішими для нас є продукти, вирощені на рідній землі. Джерелом надзвичайно цінних речовин є червоний буряк — неодмінний інґредієнт українського борщу.

Культивувати столові бу­ряки жителі Вірменії, Іра­ну, Вавилону, Ассирії по­чали ще два тисячоліття тому. Якщо вірити давнім письменам, у ті часи в їжу вживали лише бу­рякову гичку, а коренеплоди ви­користовували для лікування різних хвороб. Харчуватися ко­ренеплодами люди почали зна­чно пізніше, в арабських краї­нах. Завдяки арабам цю овочеву культуру завезли до Індії, Аф­ганістану. Трохи пізніше вона з’явилася у Стародавній Гре­ції та Римі. Греки ставилися до цього коренеплоду як до симво­лу негараздів та неприємностей. Вивішували біля входу в дім вінок з бурякової гички, якщо подруж­жя посварене. Якщо житель Ста­родавньої Греції хотів посміяти­ся з ворога, він посилав йому в дар цей коренеплід.

Римляни ставилися до ко­рисного овоча більш шанобли­во. Вважали страви з буряка одними з найкращих. Імпера­тор Тіберій навіть брав у підко­рених ним німців данину у ви­гляді коренеплодів. Завдяки цій обставині овочева культура ста­ла дуже поширеною на Рейні. До нас буряк завезли із Греції. Спершу він з’явився в Наддні­прянщині, де були грецькі по­селення, а потім поширився те­риторією всієї Київської Русі (X ст.). Наші пращури високо оці­нили смак коренеплоду. Навчи­лися правильно його консер­вувати і навіть квасити. У XVI столітті із буряків почали вари­ти борщ.

Буряки використовують для лікування багатьох хвороб. На­явність у них цілющих власти­востей визнає офіційна меди­цина.

Клітковина і органічні кис­лоти, які є в буряках, покращу­ють роботу шлунково-кишково­го тракту. Фахівці рекомендують варений буряк тим, хто страж­дає від закрепів, у кого залізо­дефіцитна анемія, хворим на серцево-судинні недуги. Він благотворно впливає на кістки та зуби, адже містить кальцій. Сік буряка — чудовий енерге­тичний напій. Він підвищує ви­тривалість людини. Цей корене­плід виводить з організму шлаки і стимулює імунну систему, тому взимку буряк повинен бути на кожному столі. Має він й омо­лоджувальні властивості, спри­яє здоров’ю кісток, артерій та шкіри. У буряках багато актив­ного йоду, що сприяє нормалі­зації роботи щитовидної залози та поліпшенню обміну речовин.

Крім того, в них є вітамін Р і флавоноїди, які нормалізують артеріальний тиск і поліпшують мікроциркуляцію крові у суди­нах. Буряки очищають кров і від­новлюють її властивості.

Щоб «підзарядитися» корис­ними речовинами буряка, мож­на вживати й листя рослини. Ко­ренеплоди тушкують, варять або їдять сирими. Листя дода­ють у салати і перші страви.

Буряки також є рекордсмена­ми серед овочів за вмістом цин­ку. Це важливо для діабетиків, оскільки цинк збільшує трива­лість дії інсуліну, а також поліп­шує зір. Крім того, існує думка, що буряки посилюють дію про­тиракових ліків.

Найсмачніший буряк вихо­дить, якщо його не варити, а запекти в духовці, обгорнувши фольгою. Його додають у перші страви та вінегрети, використо­вують як гарнір і роблять сала­ти. На відміну від багатьох інших овочів, буряк після нагрівання зберігає основні корисні влас­тивості.

Буряки з горіховим маринадом

300 г буряків, 1 ст. ложка волоських горіхів, 1 ст. ложка яблучного оцту, 1 ст. ложка соняшникової олії, 2 ст. лож­ки оливкової олії, цедра ½ лимона, 2 ч. ложки лимонно­го соку, 1 ч. ложка розмари­ну, 4 гілочки чебрецю, 1 зуб­чик часнику, сіль — до смаку.

Буряк добре помити, очис­тити і нарізати однаковими тон­кими кружальцями — близько 2 мм завтовшки. Зубчик часнику очистити, подрібнити і зміша­ти з рослинною олією та сухим розмарином. Залити нарізаний буряк, добре перемішати.

Викласти кружальця буря­ка на деко з фольгою, підсоли­ти і запікати в розігрітій до 180°С духовці 15−20 хв. Якщо духовка без конвекції, краще буряк на­крити фольгою.

Подрібнити ножем горіхи, на­терти на дрібній тертці лимонну цедру, обірвати листочки чебре­цю з гілочок і змішати їх з яблуч­ним оцтом. Змішати цедру, го­ріхи, оцет із чебрецем. Додати оливкову олію.

Запечені буряки охолодити і полити горіховим маринадом.

Салат із буряків

600 г буряків, 200 г морк­ви, 1 болгарський перець, 1,5 ст. ложки цукру, 1/3 ст. лож­ки солі, 2 ст. ложки оцту 9%, 150 мл олії, 1 ч. ложка сухо­го часнику.

Буряк вибрати солодкий, на­сиченого фіолетового кольору, моркву також вибрати солодку та соковиту.

Очистити моркву, за допо­могою комбайна або тертки по­дрібнити на дрібну стружку.

Буряк очистити і вимити, та­кож натерти на дрібній тертці.

У каструлю влити відразу всю кількість олії, перекласти морк­ву та буряк.

Перець очистити, наріза­ти невеликими кубиками. Дода­ти до моркви і буряків. Всипати сіль, цукор і додати гранульова­ний сухий часник. Під кришкою готувати впродовж 1 год. Напри­кінці влити оцет. Скуштувати, за потреби додати сіль і цукор.

Розкласти салат у простери­лізовані банки. Відразу закри­ти банки простерилізованими кришками.

Поставити банки з салатом догори дном, накрити ковдрою, остудити.

Подавати із запеченою кар­топлею або повітряним пюре, розсипчастою гречкою чи будь- якими м’ясними стравами.

Схожі новини