Цілющі буряки: допоможуть шлунку, серцю і щитовидці
Найкориснішими для нас є продукти, вирощені на рідній землі. Джерелом надзвичайно цінних речовин є червоний буряк — неодмінний інґредієнт українського борщу
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/474654/buriak.jpg)
Культивувати столові буряки жителі Вірменії, Ірану, Вавилону, Ассирії почали ще два тисячоліття тому. Якщо вірити давнім письменам, у ті часи в їжу вживали лише бурякову гичку, а коренеплоди використовували для лікування різних хвороб. Харчуватися коренеплодами люди почали значно пізніше, в арабських країнах. Завдяки арабам цю овочеву культуру завезли до Індії, Афганістану. Трохи пізніше вона з’явилася у Стародавній Греції та Римі. Греки ставилися до цього коренеплоду як до символу негараздів та неприємностей. Вивішували біля входу в дім вінок з бурякової гички, якщо подружжя посварене. Якщо житель Стародавньої Греції хотів посміятися з ворога, він посилав йому в дар цей коренеплід.
Римляни ставилися до корисного овоча більш шанобливо. Вважали страви з буряка одними з найкращих. Імператор Тіберій навіть брав у підкорених ним німців данину у вигляді коренеплодів. Завдяки цій обставині овочева культура стала дуже поширеною на Рейні. До нас буряк завезли із Греції. Спершу він з’явився в Наддніпрянщині, де були грецькі поселення, а потім поширився територією всієї Київської Русі (X ст.). Наші пращури високо оцінили смак коренеплоду. Навчилися правильно його консервувати і навіть квасити. У XVI столітті із буряків почали варити борщ.
Буряки використовують для лікування багатьох хвороб. Наявність у них цілющих властивостей визнає офіційна медицина.
Клітковина і органічні кислоти, які є в буряках, покращують роботу шлунково-кишкового тракту. Фахівці рекомендують варений буряк тим, хто страждає від закрепів, у кого залізодефіцитна анемія, хворим на серцево-судинні недуги. Він благотворно впливає на кістки та зуби, адже містить кальцій. Сік буряка — чудовий енергетичний напій. Він підвищує витривалість людини. Цей коренеплід виводить з організму шлаки і стимулює імунну систему, тому взимку буряк повинен бути на кожному столі. Має він й омолоджувальні властивості, сприяє здоров’ю кісток, артерій та шкіри. У буряках багато активного йоду, що сприяє нормалізації роботи щитовидної залози та поліпшенню обміну речовин.
Крім того, в них є вітамін Р і флавоноїди, які нормалізують артеріальний тиск і поліпшують мікроциркуляцію крові у судинах. Буряки очищають кров і відновлюють її властивості.
Щоб «підзарядитися» корисними речовинами буряка, можна вживати й листя рослини. Коренеплоди тушкують, варять або їдять сирими. Листя додають у салати і перші страви.
Буряки також є рекордсменами серед овочів за вмістом цинку. Це важливо для діабетиків, оскільки цинк збільшує тривалість дії інсуліну, а також поліпшує зір. Крім того, існує думка, що буряки посилюють дію протиракових ліків.
Найсмачніший буряк виходить, якщо його не варити, а запекти в духовці, обгорнувши фольгою. Його додають у перші страви та вінегрети, використовують як гарнір і роблять салати. На відміну від багатьох інших овочів, буряк після нагрівання зберігає основні корисні властивості.
Буряки з горіховим маринадом
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/10/%D0%B1%D1%83%D1%80%D1%8F%D0%BA%20%D0%B7%20%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%96%D1%85%D0%BE%D0%BC.jpg)
300 г буряків, 1 ст. ложка волоських горіхів, 1 ст. ложка яблучного оцту, 1 ст. ложка соняшникової олії, 2 ст. ложки оливкової олії, цедра ½ лимона, 2 ч. ложки лимонного соку, 1 ч. ложка розмарину, 4 гілочки чебрецю, 1 зубчик часнику, сіль — до смаку.
Буряк добре помити, очистити і нарізати однаковими тонкими кружальцями — близько 2 мм завтовшки. Зубчик часнику очистити, подрібнити і змішати з рослинною олією та сухим розмарином. Залити нарізаний буряк, добре перемішати.
Викласти кружальця буряка на деко з фольгою, підсолити і запікати в розігрітій до 180°С духовці 15−20 хв. Якщо духовка без конвекції, краще буряк накрити фольгою.
Подрібнити ножем горіхи, натерти на дрібній тертці лимонну цедру, обірвати листочки чебрецю з гілочок і змішати їх з яблучним оцтом. Змішати цедру, горіхи, оцет із чебрецем. Додати оливкову олію.
Запечені буряки охолодити і полити горіховим маринадом.
Салат із буряків
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/10/%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%20%D0%B7%20%D0%B1%D1%83%D1%80%D1%8F%D0%BA%D1%96%D0%B2.jpg)
600 г буряків, 200 г моркви, 1 болгарський перець, 1,5 ст. ложки цукру, 1/3 ст. ложки солі, 2 ст. ложки оцту 9%, 150 мл олії, 1 ч. ложка сухого часнику.
Буряк вибрати солодкий, насиченого фіолетового кольору, моркву також вибрати солодку та соковиту.
Очистити моркву, за допомогою комбайна або тертки подрібнити на дрібну стружку.
Буряк очистити і вимити, також натерти на дрібній тертці.
У каструлю влити відразу всю кількість олії, перекласти моркву та буряк.
Перець очистити, нарізати невеликими кубиками. Додати до моркви і буряків. Всипати сіль, цукор і додати гранульований сухий часник. Під кришкою готувати впродовж 1 год. Наприкінці влити оцет. Скуштувати, за потреби додати сіль і цукор.
Розкласти салат у простерилізовані банки. Відразу закрити банки простерилізованими кришками.
Поставити банки з салатом догори дном, накрити ковдрою, остудити.
Подавати із запеченою картоплею або повітряним пюре, розсипчастою гречкою чи будь- якими м’ясними стравами.