Гарбузові «піґулки»
Допоможуть шлунку, серцю, ниркам і печінці
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/473509/harbuz1.jpg)
Скільки кулінари і дієтологи не переконують у користі гарбуза, більшість українців до нього байдужі. І як вже відомі медійні шефи в осінній період не пропагують гарбузові страви — і як основні, і на десерт, його вважають несмачним простаком. А даремно! Та варто додати йому спецій, приправ, вершкового масла і пахучої олії, присмачити м’ясним фаршем і соусом, від простоти не залишиться й сліду.
Тож ще кілька аргументів на користь цього осіннього плоду.
Гарбуз — дієтичний продукт, який чудово впливає на процес травлення. Його включають до раціону ті, хто худне і стежить за вагою, рекомендують людям, які мають захворювання шлунково-кишкового тракту та за жовчнокам’яної хвороби.
У гарбузі дуже багато калію, тому його варто вживати за серцевих захворювань. Калій допоможе зміцнити стінки судин та нормалізувати тиск. До того ж цей плід корисний тим, що покращує внутрішньотканинну циркуляцію рідин, а це благотворно впливає на серце і нирки. Сирий гарбуз корисний, якщо є захворювання печінки.
Гарбуз має сечогінну і протинабрякову дії, тому що в ньому є солі калію і високий вміст вологи. Сік цього овоча варто пити для прискорення процесів розчинення каменів у нирках та сечовому міхурі, а також у випадках запальних процесів передміхурової залози.
У м’якуші гарбуза дуже багато пектину — харчових волокон, які посилюють діяльність кишківника.
Завдяки каротину (провітаміну А) гарбуз корисний усім, хто хоче зберегти і покращити зір. Вітамін Е у гарбузі сповільнює старіння організму. Сік гарбуза з медом допоможе від безсоння і заспокоїть нервову систему.
У гарбузі є також цінний вітамін Т, що допомагає засвоювати важку їжу та покращує обмін речовин. Тому гарбуз просто чудовий гарнір до м’яса.
У гарбузі дуже багато заліза, тому сирий гарбуз дуже допомагає у випадках залізодефіцитної анемії та виснаження.
Гарбуз фарширують, маринують, варять, пасерують, але зазвичай запікають.
У солодких стравах гарбуз найкращий у поєднанні з морквою, яблуком, сухофруктами, горіхами, вершками і прянощами — корицею, кардамоном, ваніллю, гвоздикою.
Сирна запіканка з гарбузом і айвою
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/09/%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B1%D1%83%D0%B7_%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D1%96%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0.jpg)
400 г кисломолочного сиру 5-9%, 2 яйця, 70 г цукру, 100 г очищеного гарбуза 100 г айви, 1 ч. ложка розпушувача, 3 ст. ложки манної крупи.
У глибокій мисці з'єднати сир, цукор та яйця. Можна додати трохи ванільного цукру — для приємного аромату.
За допомогою занурювального блендера збити масу до однорідного стану.
Додати манку і розпушувач. Ретельно перемішати і залишити на 10−15 хв, щоб крупа трохи набрякла.
Гарбуз натерти на дрібній тертці і додати в сирну масу, перемішати.
Масу перекласти у форму, застелену пергаментом.
Айву ретельно помити, нарізати тоненькими скибочками і довільно встромити їх у сирну масу.
Запікати у розігрітій до 180°С духовці 35−40 хв.
Запіканка має стати пружною і мати золотистий рум’янець.
Гарбузове варення з корицею
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/09/%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B1%D1%83%D0%B7_%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F.jpg)
½ середнього гарбуза, 1 кг цукру, 1 дрібка лимонної кислоти, кориця — до смаку.
Гарбуз розрізати, вийняти насіння і зрізати тонкий шар шкірки. Нарізати дрібними кубиками і в широкій емальованій мисці засипати цукром. За допомогою довгої лопатки акуратно перемішати.
Миску поставити на плиту. Коли розтопиться цукор, збільшити нагрівання і, безперервно помішуючи, довести варення до кипіння. Відставити на 12 год.
Далі знову довести варення до кипіння, але вже додавши паличку кориці. Відставити. Кубики гарбуза стануть прозорими. Як тільки гарбуз перетвориться на «бурштин», додати лимонну кислоту і знову довести варення до кипіння.
Якщо розлити гаряче варення у простерилізовані баночки, воно збережеться до весни.
Гарбуз по-французьки
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/09/%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B1%D1%83%D0%B7_%D0%BF%D0%BE-%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D1%83%D0%B7%D1%8C%D0%BA%D0%B8.jpg)
300 г гарбуза, 50 г твердого сиру, сіль і перець — до смаку, олія — для смаження.
Гарбуз нарізати великими довільними шматочками.
У пательні розігріти олію та обсмажити шматочки гарбуза майже до готовності.
Перекласти гарбуз на фольгу або у вогнетривку форму, щедро посипати натертим твердим сиром і поставити у розігріту духовку. Коли сир розплавиться — страва готова.