Передплата 2024 «Добрий господар»

Гарбузові «піґулки»

Допоможуть шлунку, серцю, ниркам і печінці

Гарбуз
Гарбуз

Скільки кулінари і дієтологи не переконують у користі гарбуза, більшість українців до нього байдужі. І як вже відомі медійні шефи в осінній період не пропагують гарбузові страви — і як основні, і на десерт, його вважають несмачним простаком. А даремно! Та варто додати йому спецій, приправ, вершкового масла і пахучої олії, присмачити м’ясним фаршем і соусом, від простоти не залишиться й сліду.

Тож ще кілька аргументів на користь цього осінньо­го плоду.

Гарбуз — дієтичний продукт, який чудово впливає на процес травлення. Його включають до раціону ті, хто худне і стежить за вагою, рекомендують людям, які мають захворювання шлун­ково-кишкового тракту та за жовчнокам’яної хвороби.

У гарбузі дуже багато калію, тому його варто вживати за сер­цевих захворювань. Калій допо­може зміцнити стінки судин та нормалізувати тиск. До того ж цей плід корисний тим, що по­кращує внутрішньотканинну циркуляцію рідин, а це благо­творно впливає на серце і нир­ки. Сирий гарбуз корисний, якщо є захворювання печінки.

Гарбуз має сечогінну і про­тинабрякову дії, тому що в ньо­му є солі калію і високий вміст вологи. Сік цього овоча варто пити для прискорення проце­сів розчинення каменів у нирках та сечовому міхурі, а також у ви­падках запальних процесів пе­редміхурової залози.

У м’якуші гарбуза дуже бага­то пектину — харчових волокон, які посилюють діяльність киш­ківника.

Завдяки каротину (провітамі­ну А) гарбуз корисний усім, хто хоче зберегти і покращити зір. Вітамін Е у гарбузі сповільнює старіння організму. Сік гарбуза з медом допоможе від безсоння і заспокоїть нервову систему.

У гарбузі є також цінний віта­мін Т, що допомагає засвоювати важку їжу та покращує обмін ре­човин. Тому гарбуз просто чудо­вий гарнір до м’яса.

У гарбузі дуже багато за­ліза, тому сирий гарбуз дуже допомагає у випадках залізо­дефіцитної анемії та висна­ження.

Гарбуз фарширують, марину­ють, варять, пасерують, але за­звичай запікають.

У солодких стравах гарбуз найкращий у поєднанні з морк­вою, яблуком, сухофруктами, горіхами, вершками і пряноща­ми — корицею, кардамоном, ва­ніллю, гвоздикою.

Сирна запіканка з гарбузом і айвою

400 г кисломолочного сиру 5-9%, 2 яйця, 70 г цукру, 100 г очищеного гарбуза 100 г айви, 1 ч. ложка розпушу­вача, 3 ст. ложки манної крупи.

У глибокій мисці з'єднати сир, цукор та яйця. Можна до­дати трохи ванільного цукру — для приємного аромату.

За допомогою занурюваль­ного блендера збити масу до однорідного стану.

Додати манку і розпушувач. Ретельно перемішати і залиши­ти на 10−15 хв, щоб крупа трохи набрякла.

Гарбуз натерти на дрібній тертці і додати в сирну масу, пе­ремішати.

Масу перекласти у форму, застелену пергаментом.

Айву ретельно помити, на­різати тоненькими скибочками і довільно встромити їх у сирну масу.

Запікати у розігрітій до 180°С духовці 35−40 хв.

Запіканка має стати пруж­ною і мати золотистий рум’янець.

Гарбузове варення з корицею

½ середнього гарбуза, 1 кг цукру, 1 дрібка лимонної кислоти, кориця — до смаку.

Гарбуз розрізати, вийня­ти насіння і зрізати тонкий шар шкірки. Нарізати дрібними ку­биками і в широкій емальованій мисці засипати цукром. За до­помогою довгої лопатки акурат­но перемішати.

Миску поставити на плиту. Коли розтопиться цукор, збіль­шити нагрівання і, безперервно помішуючи, довести варення до кипіння. Відставити на 12 год.

Далі знову довести варення до кипіння, але вже додавши па­личку кориці. Відставити. Куби­ки гарбуза стануть прозорими. Як тільки гарбуз перетвориться на «бурштин», додати лимонну кислоту і знову довести варення до кипіння.

Якщо розлити гаряче варен­ня у простерилізовані баночки, воно збережеться до весни.

Гарбуз по-французьки

300 г гарбуза, 50 г твер­дого сиру, сіль і перець — до смаку, олія — для смаження.

Гарбуз нарізати великими до­вільними шматочками.

У пательні розігріти олію та обсмажити шматочки гарбуза майже до готовності.

Перекласти гарбуз на фоль­гу або у вогнетривку форму, ще­дро посипати натертим твердим сиром і поставити у розігріту ду­ховку. Коли сир розплавиться — страва готова.

Схожі новини