Передплата 2024 ВЗ

Айва — чудовий противірусний засіб

Сприятливо впливає на зір, допомагає від кашлю та анемії

Айва
Айва

Ароматні плоди айви схожі на груші чи яблука. На Середземному морі айву вважали символом родючості та богині кохання Венери. Айву навіть використовували для освідчення — закохані дарували плоди своїм обранцям.

За варіння цей фрукт ви­діляє багато пектину, що желює розчин до густого стану. Завдяки цій властивості португальці назвали айву «мар­мело», від чого й походить сло­во «мармелад».

У плодах айви багато пекти­нових сполук та дубильних ре­човин, які й надають їй своє­рідного смаку. Також у м’якоті висока концентрація цукрів: фруктози, глюкози; калію, залі­за, кальцію, фосфору та міді.

З давніх-давен айву вва­жали особливою лікарською рослиною, і використовува­ли відвар плодів для лікування захворювань шлунка і кишків­ника. В’яжучі речовини у скла­ді айви допомагають у випад­ках проносу та блювоти. Якщо слизові шлунково-кишкового тракту запалені, пектин обво­лікає тканини та прискорює їх загоєння.

Слизовий відвар насіння айви має кровоспинні власти­вості, тому його застосовували за маткових кровотеч і для зу­пинки кровохаркання.

Антисептичні властивос­ті айви допомагають у лікуванні тріщин, запальних захворювань горла та шкіри.

Флавоноїди та фітопоживні речовини, що є у плодах айви, успішно борються з вільними радикалами, які спричиняють захворювання очей та руйну­ють їхню сітківку. Айва також до­помагає за «нічної сліпоти», що часто виникає у літніх людей. Регулярно вживаючи цей фрукт, можна знизити ризик виникнен­ня розладу зору.

Вміст заліза в айві вищий, ніж у більшості фруктів, проте слід пам’ятати, що цей мікроеле­мент із рослинної їжі засвоюєть­ся у мінімальній кількості.

У сирих плодах насіннєву ко­робочку слід вирізати. Амігда­лін у насінні надає айві запаху гіркого мигдалю і небезпечний для здоров’я. За недостатнього очищення пуху з поверхні плода виникає подразнення голосо­вих зв’язок і гортані, що призво­дить до кашлю.

Завдяки високому вмісту за­ліза у складі айви фрукт корис­ний людям з недокрів'ям як додатковий засіб у лікуванні за­лізодефіцитної анемії.

Сирою айву їдять рідко, її кислий і терпкий смак мало кому подобається. А ось аромат зба­гатить смак чаю, якщо поклас­ти туди кілька свіжих скибочок. Варіння робить кісточки безпеч­ними. Шкірку зрізають повністю або хоча б знімають пушок.

З айви можна робити дже­ми, желе, мармелад та пудин­ги. Різні країни використовують айву по-різному, часто як аро­матизатор. В Іспанії айву дода­ють у макарони і подають як гар­нір із сиром. У Марокко фрукти айви додають у м’ясні супи або висушують на сонці до стану су­хофрукта та їдять, посипаючи корицею. Айва смачна не лише у солодких стравах — вона на­дає пікантного аромату м’ясу та овочам, кислим соусам.

М’ясо з айвою у горщиках

300 г айви, 500 г свинини (яловичини або птиці), 1 ци­булина, 30 мл олії, сіль, чор­ний перець.

Айву помити, очистити пушок зі шкірки, нарізати на часточки, вирізати насіннєву коробку. На пательні розігріти олію і виклас­ти часточки айви. Обсмажувати на сильному вогні, щоб зверху утворилася скоринка. Щоб пло­ди не пускали сік і не тушкували­ся, обсмажувати її частинами. Усередині шматочки залиша­ються сирими — їх треба посо­лити та поперчити.

Тим часом м’ясо поділи­ти на шматки і швидко обсма­жити в олії, що залишилася від айви. До готовності не доводи­ти, після утворення скоринки перекласти в порційні горщи­ки, додати цибулю, нарізану пів­кільцями, посолити і поперчити. Злегка залити водою та накрити кришкою.

Запікати в духовці, розігрітій до 200°С, майже до готовності м’яса. Після цього додати айву і тушкувати ще 20 хв.

Філе курки, фаршироване айвою

1 куряче філе (без шкіри), 1 айва.

Для соусу: 100 г твердого сиру, 1 зубчик часнику, сіль і чорний мелений перець — до смаку.

Сир натерти на середній тертці. Часник вичавити. Зміша­ти сметану, сир, часник, сіль та перець. Перемішати.

Айву промити, розрізати вздовж навпіл, очистити від на­сіння. Кожну половинку наріза­ти півкільцями завтовшки 5 мм.

Курячі грудки вимити, обсу­шити, розрізати вздовж хреб­та на 2 частини. У кожній частині зробити 4−5 глибоких поперечних розрізів.

Викласти курку у форму для запікання. Змастити грудку соу­сом так, щоб маса потрапила в розрізи. Викласти у розрізи на курці скибочки айви.

Запікати у розігрітій до 180°С духовці 45−50 хв. Якщо айва по­чне підгоряти, накрити фольгою форму.

Джем із айви

1 кг айви, на кінчику ножа лимонної кислоти, 750 г цу­кру, вода, щоб покрити пло­ди.

Плоди помити, зняти шкірку, розрізати та вирізати кісточки. Дрібно нарізати айву і покласти в каструлю з водою. Варити до м’якості близько 20 хв на серед­ньому вогні, перевіряючи шма­точки, — час варіння може від­різнятися. Як тільки айва стане м’якою, розім'яти плоди товка­чем на пюре і всипати цукор та лимонну кислоту. Все ретельно перемішати і за потреби додати ще води. Проварити на невели­кому вогні не менше 15 хв і за­крити в простерилізовані скляні банки. Зберігати у холодильни­ку.

Схожі новини