Айва — чудовий противірусний засіб
Сприятливо впливає на зір, допомагає від кашлю та анемії
Ароматні плоди айви схожі на груші чи яблука. На Середземному морі айву вважали символом родючості та богині кохання Венери. Айву навіть використовували для освідчення — закохані дарували плоди своїм обранцям.
За варіння цей фрукт виділяє багато пектину, що желює розчин до густого стану. Завдяки цій властивості португальці назвали айву «мармело», від чого й походить слово «мармелад».
У плодах айви багато пектинових сполук та дубильних речовин, які й надають їй своєрідного смаку. Також у м’якоті висока концентрація цукрів: фруктози, глюкози; калію, заліза, кальцію, фосфору та міді.
З давніх-давен айву вважали особливою лікарською рослиною, і використовували відвар плодів для лікування захворювань шлунка і кишківника. В’яжучі речовини у складі айви допомагають у випадках проносу та блювоти. Якщо слизові шлунково-кишкового тракту запалені, пектин обволікає тканини та прискорює їх загоєння.
Слизовий відвар насіння айви має кровоспинні властивості, тому його застосовували за маткових кровотеч і для зупинки кровохаркання.
Антисептичні властивості айви допомагають у лікуванні тріщин, запальних захворювань горла та шкіри.
Флавоноїди та фітопоживні речовини, що є у плодах айви, успішно борються з вільними радикалами, які спричиняють захворювання очей та руйнують їхню сітківку. Айва також допомагає за «нічної сліпоти», що часто виникає у літніх людей. Регулярно вживаючи цей фрукт, можна знизити ризик виникнення розладу зору.
Вміст заліза в айві вищий, ніж у більшості фруктів, проте слід пам’ятати, що цей мікроелемент із рослинної їжі засвоюється у мінімальній кількості.
У сирих плодах насіннєву коробочку слід вирізати. Амігдалін у насінні надає айві запаху гіркого мигдалю і небезпечний для здоров’я. За недостатнього очищення пуху з поверхні плода виникає подразнення голосових зв’язок і гортані, що призводить до кашлю.
Завдяки високому вмісту заліза у складі айви фрукт корисний людям з недокрів'ям як додатковий засіб у лікуванні залізодефіцитної анемії.
Сирою айву їдять рідко, її кислий і терпкий смак мало кому подобається. А ось аромат збагатить смак чаю, якщо покласти туди кілька свіжих скибочок. Варіння робить кісточки безпечними. Шкірку зрізають повністю або хоча б знімають пушок.
З айви можна робити джеми, желе, мармелад та пудинги. Різні країни використовують айву по-різному, часто як ароматизатор. В Іспанії айву додають у макарони і подають як гарнір із сиром. У Марокко фрукти айви додають у м’ясні супи або висушують на сонці до стану сухофрукта та їдять, посипаючи корицею. Айва смачна не лише у солодких стравах — вона надає пікантного аромату м’ясу та овочам, кислим соусам.
М’ясо з айвою у горщиках
300 г айви, 500 г свинини (яловичини або птиці), 1 цибулина, 30 мл олії, сіль, чорний перець.
Айву помити, очистити пушок зі шкірки, нарізати на часточки, вирізати насіннєву коробку. На пательні розігріти олію і викласти часточки айви. Обсмажувати на сильному вогні, щоб зверху утворилася скоринка. Щоб плоди не пускали сік і не тушкувалися, обсмажувати її частинами. Усередині шматочки залишаються сирими — їх треба посолити та поперчити.
Тим часом м’ясо поділити на шматки і швидко обсмажити в олії, що залишилася від айви. До готовності не доводити, після утворення скоринки перекласти в порційні горщики, додати цибулю, нарізану півкільцями, посолити і поперчити. Злегка залити водою та накрити кришкою.
Запікати в духовці, розігрітій до 200°С, майже до готовності м’яса. Після цього додати айву і тушкувати ще 20 хв.
Філе курки, фаршироване айвою
1 куряче філе (без шкіри), 1 айва.
Для соусу: 100 г твердого сиру, 1 зубчик часнику, сіль і чорний мелений перець — до смаку.
Сир натерти на середній тертці. Часник вичавити. Змішати сметану, сир, часник, сіль та перець. Перемішати.
Айву промити, розрізати вздовж навпіл, очистити від насіння. Кожну половинку нарізати півкільцями завтовшки 5 мм.
Курячі грудки вимити, обсушити, розрізати вздовж хребта на 2 частини. У кожній частині зробити 4−5 глибоких поперечних розрізів.
Викласти курку у форму для запікання. Змастити грудку соусом так, щоб маса потрапила в розрізи. Викласти у розрізи на курці скибочки айви.
Запікати у розігрітій до 180°С духовці 45−50 хв. Якщо айва почне підгоряти, накрити фольгою форму.
Джем із айви
1 кг айви, на кінчику ножа лимонної кислоти, 750 г цукру, вода, щоб покрити плоди.
Плоди помити, зняти шкірку, розрізати та вирізати кісточки. Дрібно нарізати айву і покласти в каструлю з водою. Варити до м’якості близько 20 хв на середньому вогні, перевіряючи шматочки, — час варіння може відрізнятися. Як тільки айва стане м’якою, розім'яти плоди товкачем на пюре і всипати цукор та лимонну кислоту. Все ретельно перемішати і за потреби додати ще води. Проварити на невеликому вогні не менше 15 хв і закрити в простерилізовані скляні банки. Зберігати у холодильнику.