Айва — чудовий противірусний засіб
Сприятливо впливає на зір, допомагає від кашлю та анемії
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/473021/aivazagal.jpg)
Ароматні плоди айви схожі на груші чи яблука. На Середземному морі айву вважали символом родючості та богині кохання Венери. Айву навіть використовували для освідчення — закохані дарували плоди своїм обранцям.
За варіння цей фрукт виділяє багато пектину, що желює розчин до густого стану. Завдяки цій властивості португальці назвали айву «мармело», від чого й походить слово «мармелад».
У плодах айви багато пектинових сполук та дубильних речовин, які й надають їй своєрідного смаку. Також у м’якоті висока концентрація цукрів: фруктози, глюкози; калію, заліза, кальцію, фосфору та міді.
З давніх-давен айву вважали особливою лікарською рослиною, і використовували відвар плодів для лікування захворювань шлунка і кишківника. В’яжучі речовини у складі айви допомагають у випадках проносу та блювоти. Якщо слизові шлунково-кишкового тракту запалені, пектин обволікає тканини та прискорює їх загоєння.
Слизовий відвар насіння айви має кровоспинні властивості, тому його застосовували за маткових кровотеч і для зупинки кровохаркання.
Антисептичні властивості айви допомагають у лікуванні тріщин, запальних захворювань горла та шкіри.
Флавоноїди та фітопоживні речовини, що є у плодах айви, успішно борються з вільними радикалами, які спричиняють захворювання очей та руйнують їхню сітківку. Айва також допомагає за «нічної сліпоти», що часто виникає у літніх людей. Регулярно вживаючи цей фрукт, можна знизити ризик виникнення розладу зору.
Вміст заліза в айві вищий, ніж у більшості фруктів, проте слід пам’ятати, що цей мікроелемент із рослинної їжі засвоюється у мінімальній кількості.
У сирих плодах насіннєву коробочку слід вирізати. Амігдалін у насінні надає айві запаху гіркого мигдалю і небезпечний для здоров’я. За недостатнього очищення пуху з поверхні плода виникає подразнення голосових зв’язок і гортані, що призводить до кашлю.
Завдяки високому вмісту заліза у складі айви фрукт корисний людям з недокрів'ям як додатковий засіб у лікуванні залізодефіцитної анемії.
Сирою айву їдять рідко, її кислий і терпкий смак мало кому подобається. А ось аромат збагатить смак чаю, якщо покласти туди кілька свіжих скибочок. Варіння робить кісточки безпечними. Шкірку зрізають повністю або хоча б знімають пушок.
З айви можна робити джеми, желе, мармелад та пудинги. Різні країни використовують айву по-різному, часто як ароматизатор. В Іспанії айву додають у макарони і подають як гарнір із сиром. У Марокко фрукти айви додають у м’ясні супи або висушують на сонці до стану сухофрукта та їдять, посипаючи корицею. Айва смачна не лише у солодких стравах — вона надає пікантного аромату м’ясу та овочам, кислим соусам.
М’ясо з айвою у горщиках
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/09/aiva_miaso.jpg)
300 г айви, 500 г свинини (яловичини або птиці), 1 цибулина, 30 мл олії, сіль, чорний перець.
Айву помити, очистити пушок зі шкірки, нарізати на часточки, вирізати насіннєву коробку. На пательні розігріти олію і викласти часточки айви. Обсмажувати на сильному вогні, щоб зверху утворилася скоринка. Щоб плоди не пускали сік і не тушкувалися, обсмажувати її частинами. Усередині шматочки залишаються сирими — їх треба посолити та поперчити.
Тим часом м’ясо поділити на шматки і швидко обсмажити в олії, що залишилася від айви. До готовності не доводити, після утворення скоринки перекласти в порційні горщики, додати цибулю, нарізану півкільцями, посолити і поперчити. Злегка залити водою та накрити кришкою.
Запікати в духовці, розігрітій до 200°С, майже до готовності м’яса. Після цього додати айву і тушкувати ще 20 хв.
Філе курки, фаршироване айвою
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/09/aiva_kurka.jpg)
1 куряче філе (без шкіри), 1 айва.
Для соусу: 100 г твердого сиру, 1 зубчик часнику, сіль і чорний мелений перець — до смаку.
Сир натерти на середній тертці. Часник вичавити. Змішати сметану, сир, часник, сіль та перець. Перемішати.
Айву промити, розрізати вздовж навпіл, очистити від насіння. Кожну половинку нарізати півкільцями завтовшки 5 мм.
Курячі грудки вимити, обсушити, розрізати вздовж хребта на 2 частини. У кожній частині зробити 4−5 глибоких поперечних розрізів.
Викласти курку у форму для запікання. Змастити грудку соусом так, щоб маса потрапила в розрізи. Викласти у розрізи на курці скибочки айви.
Запікати у розігрітій до 180°С духовці 45−50 хв. Якщо айва почне підгоряти, накрити фольгою форму.
Джем із айви
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/09/aiva_dgem.jpg)
1 кг айви, на кінчику ножа лимонної кислоти, 750 г цукру, вода, щоб покрити плоди.
Плоди помити, зняти шкірку, розрізати та вирізати кісточки. Дрібно нарізати айву і покласти в каструлю з водою. Варити до м’якості близько 20 хв на середньому вогні, перевіряючи шматочки, — час варіння може відрізнятися. Як тільки айва стане м’якою, розім'яти плоди товкачем на пюре і всипати цукор та лимонну кислоту. Все ретельно перемішати і за потреби додати ще води. Проварити на невеликому вогні не менше 15 хв і закрити в простерилізовані скляні банки. Зберігати у холодильнику.