Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Інжир проти жиру

Ідеальний засіб від кашлю, стресу та зайвої ваги

Інжир
Інжир

Колись ми знали інжир виключно як сухофрукт. Зараз свіжий інжир продають і в супермаркетах, і на ринках, часто трапляється у меню ресторанів та кафе.

І це заслужено! У свіжого інжиру характерний смак, своєрідна фактура, його широко використовують у різних стравах, починаючи від закусок та закінчуючи десертами.

Ліки проти зайвої ваги, підвищеного холестерину, стресу, кашлю, похмілля — і все це про інжир. Нині медицина оцінює інжир так само високо, як і давньогрецькі лікарі кілька тисяч років тому.

Навіть від діабету інжир допомагає (парадоксально — адже у ньому багато глюкози). Принаймні у цьому переконані мексиканські вчені (і разом з ними мексиканські лікарі): за їхніми даними, інжир корисний за діабету другого типу, тому що стабілізує рівень цукру у крові.

Інжир заважає цукру, що потрапив в організм з їжею, перетворитися на жир. З огляду на це його рекомендують за низькохолестеринової дієти. Але не менше ця «антижирова» здатність інжиру корисна тим, хто стежить за своєю вагою. Звичайно, інжир досить калорійний (близько 60 калорій в одному плоді), зате в ньому багато клітковини, яка заважає харчовим надлишкам відкладатися та псувати фігуру. Отож інжир можна оголосити ідеальним десертом для тих, хто худне.

І чудовим сніданком для тих, хто напередодні перебрав із алкоголем. Інжир допомагає приборкати такі класичні похмільні симптоми, як нудота, спрага, сухість у роті та огида до навколишнього світу. Тому що, крім іншого, інжир має здатність трохи піднімати настрій: все завдяки тому, що він містить чимало магнію, кальцію та калію, без яких неможливий душевний комфорт здорової людини.

А ще в інжирі багато вітаміну С, бета-каротину та вітамінів групи В, антиоксидантів та амінокислот. Тож урізноманітнити свій сніданок інжиром (у поєднанні з гострим сиром або прісним сиром зі спеціями) варто не лише з похмілля, а й упродовж усього «інжирного» сезону.

Традиційна медицина вітає інжир за його послаблювальні властивості: 2−3 інжирини (замочені на ніч, якщо сушені, або залиті молоком, якщо свіжі) допомагають налагодити роботу кишківника. Рецепт перевірений, ще давньогрецький. Крім того, комбінація інжиру та молока буде не зайвою у випадку кашлю та невисокої температури (перед вживанням дайте лікам настоятися 20 хв).

Інжир смачний свіжий, але так само прекрасний і в заготовках; з нього варять варення, повидло та джем, готують пастилу, роблять домашнє вино.

Свіжий інжир можна приготувати на грилі - розкласти розрізані вздовж плоди на решітці шкіркою донизу і запекти впродовж 5 хв. У такому вигляді інжир чудово поєднується зі стравами з дичини. Його можна запекти з козячим сиром та беконом і подавати як вишукану гарячу закуску, а також використовувати в салатах і десертах.

Інжир із молоком

6−7 ягід інжиру, 200 мл молока.

Молоко будь-якої жирності прогріти на помірному вогні до 60−70°С. Воно не має бути киплячим, бо знизить в інжирному пюре усі вітаміни.

Промити інжир, зрізати хвостики з ягід. Розрізати їх на кілька частин і викласти у миску або піалу, пом’яти виделкою, перетворюючи на пюре. Влити тепле молоко, ретельно перемішати і залишити на 3−5 хв, поки напій не охолоне до 35°С. Перелити молоко з інжиром у склянки чи чашки, додати до смаку цукор чи квітковий мед, за потреби. Заздалегідь не готувати напій, його потрібно випити впродовж 10 хв з моменту приготування, бо він може розшаруватися.

Слойки з інжиром

400 г листкового тіста, 2−3 ст. ложки меду, 5 ягід інжиру, 50 г волоських горіхів.

Листкове тісто розкачати, вирізати кружальця, кожен злегка наколоти виделкою. Змастити медом кожну слойку.

Горіхи посікти на великі шматочки, викласти на слойки. Зверху — часточки інжиру. Ще раз полити медом. Випікати у духовці, розігрітій до 180°С, 15 хв.

Схожі новини