Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чому їжа прилипає до пательні?

Під час обсмажування відбуваються певні хімічні процеси, внаслідок яких молекули на поверхні їжі і на гарячій пательні вступають у реакцію. Це абсолютно природний процес, ніяк не пов’язаний з вашими кулінарними навичками

Фото ілюстративне з сайту pexels
Фото ілюстративне з сайту pexels

Високобілкові продукти, такі, як м’ясо чи риба, сильніше прилипають до пательні, ніж овочі.

Залежить від пательні. Звичайно ж, найбезпечнішим варіантом для новачків у кулінарії стане пательня з антипригарним покриттям. Не треба думати, що смажити на ній потрібно зовсім без олії.

Олію додавати необхідно, можна використати буквально краплю і не стежити за тим, до якої температури вона нагрілася.

Чавунну пательню потрібно обов’язково добре розігрівати і змащувати олією. Саме змащувати. Олія має проникнути в усі пори і тріщини, утворюючи абсолютно гладку поверхню, до якої їжа вже не прилипне. А ось найскладніше смажити на сталевій пательні. Вона швидко і не завжди рівномірно нагрівається, і навіть якщо все зробити правильно, їжа все одно може прилипнути. Для приготування на сталевій пательні знадобиться більше олії, і тут важливо ретельно її прогріти.

Як уникнути прилипання. Найпростіший спосіб уникнути прилипання їжі до пательні - це використовувати олію.

Холодна олія досить в’язка, а за нагрівання стає рідшою і заповнює всі мікротріщини на поверхні й зменшує площу контакту їжі зі пательнею.

З цього випливає перше правило — завжди нагрівати олію. Вона має майже диміти, але не кипіти. Як тільки ви покладете продукт на розігріту пательню, температура олії миттєво впаде, тому пам’ятайте, що краще завжди смажити на пательні з товстим дном і не економити олію, особливо якщо мова про сталеву пательню.

Намагайтеся смажити їжу невеликими порціями, щоб уникнути неправильного обсмажування і прилипання. Це, безумовно, займе трохи більше часу, зате ймовірність того, що ви отримаєте гарну страву з апетитною рум’яною скоринкою значно вища. І ще один секрет: витирайте паперовим рушником продукти перед смаженням. Це допоможе зняти зайву вологу і полегшити процес смаження.

Якщо готуватимете рибу, виріжте з пергаменту кружальце за діаметром пательні, викладіть його на дно, нагрійте пательню, налийте олію і смажте як зазвичай.

Якщо їжа прилипла. Якщо на початку шматок м’яса або куряча грудка прилипли, то висока ймовірність того, що як тільки продукти трохи підрум'яняться, вони самі відлипнуть.

Можна також трохи розхитувати пательню, щоб прискорити процес, або рухати шматки при обсмажуванні кулінарними щипцями.

Овочі починають прилипати значно швидше за інші продукти, тому кращий спосіб — регулярно їх перемішувати на початку готування і використовувати більше олії.

А ось у випадку з котлетами краще додавати не олію, а трохи води. Скоринки вже не вийде, зате зовнішній вигляд не постраждає.

Якщо часто готуєте омлет, а він постійно прилипає, то спробуйте спершу піднімати край лопаткою, а потім розхитувати пательню, як у випадку з м’ясом.

А ось при смаженні млинців нічого кращого за змащування розпеченої пательні олією не придумали. Перший млинець буває глевким лише тому, що пательня до цього моменту ще недостатньо нагрілася.

Схожі новини