Передплата 2024 «Добрий господар»

Заправки для супу

Заправка для супу надасть супам насиченого смаку та незрівнянного аромату взимку. Такі заправки дозволяють заощадити і час, і гроші в холодний зимовий період, адже суп з ними готують значно швидше, а сезонні овочі тішать своєю невисокою вартістю

Борщова заправка
Борщова заправка

Часом заправки для супу використовуються і у вигляді самостійних закусок або як заправки до каш чи інших страв.

Супові заготовки роблять з різних овочів: моркви, томатів, селери, пастернаку, солодкого перцю, щавлю, кропу, петрушки, зеленої цибулі, шпинату… Можна сміливо комбінувати будь-які овочі, за винятком хіба що картоплі. Нарізати інгредієнти для супових заправок можна по-різному, інколи їх натирають на тертці.

Борщова

3 кг буряків, 1 кг моркви, 1 кг цибу­лі, 1 кг болгарського перцю, 1 кг по­мідорів, 1 склянка цукру, 3 ст. ложки солі, 1 склянка олії, 125 мл оцту 9%.

Вказано кількість неочищених ово­чів. Вихід: близько 12 півлітрових банок.

Овочі помити, почистити, вкласти ша­рами в каструлю в такій послідовності: цибуля, нарізана напів- або чвертькіль­цями; буряк і морква, натерті на грубій тертці (можна і на корейській); перець, нарізаний тонкою соломкою; напівкру­жальця помідорів. Додати сіль, цукор, оцет, олію. Все перемішати і поставити на маленький вогонь, як тільки вийде сік, збільшити вогонь і варити 25 хв.

Розкласти гарячу масу у простерилі­зовані банки і закрити кришками.

Взимку просто зварити бульйон, за­правити капустою, картоплею, трохи проварити та додати вміст банки, хви­лин через 7−10 борщ готовий.

Ароматна

320 г цибулі, 430 г моркви, 280 г селери, 50 г часнику, 30 г базиліку (або кропу), 40 г зелені петрушки, 190 г солі.

Вихід: приблизно на 4 невеликі бан­ки.

Цибулю розрізати навпіл, дрібно на­різати. Зубчики часнику розрізати на­впіл. Моркву очистити і нарізати. Сте­бла селери (без зелені) нарізати на шматочки. У базиліку і петрушки зали­шити лише листочки.

Змішати нарізані овочі та зелень (крім цибулі). Подрібнити все у блен­дері чи комбайні із сіллю. Додати трохи цибулі до подрібнених овочів і знову по­дрібнити. Перекласти подрібнені овочі в миску. Цибулю, що залишилася, по­дрібнити в блендері окремо і змішати з овочами. Отриману масу перекласти в простерилізовані сухі банки, закрити кришками. Зберігати у холодильнику кілька місяців. Додавати в супи та буль­йони, овочі під час варіння, тушкування та запікання, до рису, квасолі…

Для розсольнику

700 г огірків, 700 г помідорів, 0,5 кг цибулі, 0,5 кг болгарського перцю, 0,5 кг моркви, 2/3 склянки рису, зе­лень петрушки і кропу, 1,5 ст. ложки солі, 1 ст. ложка цукру, 150 мл олії, 300 мл води, 8 ст. ложок оцту 9%.

Вихід: 6 півлітрових банок.

У п’ятилітрову каструлю скласти на­різані кубиками овочі (моркву натерти на грубій тертці). Засипати промитий рис, зелень, сіль, цукор, влити воду й олію. Поставити на вогонь, як закипить, перемішати, зменшити вогонь до міні­муму. Скуштувати, коли рис майже го­товий, додати оцет, варити ще 5−10 хв і закрити у простерилізовані банки.

Взимку зварити м’ясний або грибний бульйон з картоплею, додати заправку, лаврове листя і кілька зубчиків часнику, посолити, поперчити.

Томатна

1 кг стиглих помідорів, 1 кг бол­гарського перцю, сіль.

Все змолоти на м’ясорубці, посо­лити до смаку. Перелити в каструлю та поставити на вогонь. Як закипить, прокип’ятити буквально 2−3 хв. І відразу ж розлити у гарячі простерилізовані пів­літрові банки. Закрити. Поставити ви­стигати «під шубою».

Використовувати: як соус для піци (5−6 ложок заправки перемішати з 1 ч. ложкою томатної пасти); заправку до борщу (до засмажки додати кілька ло­жок заправки); як соус до спагеті (до засмажки (цибуля, ковбаса, часник…) додати кілька ложок заправки).

Для харчо

2 кг помідорів, 300 г аличі, 100 мл олії, 0,5 кг цибулі, 1 пекучий черво­ний перець, 1 ч. ложка хмелі-сунелі, за бажання — трохи коріандру горо­шком, базиліку і барбарису, 100 г волоських горіхів, 100 г часнику, 2 пучки зелені (петрушки, кінзи), 50 г круглого рису, 1 ст. ложка солі, 2 ст. ложки цукру, 3 ст. ложки оцту 9%.

Вихід: близько 6 півлітрових банок, об'єм залежить від сорту помідорів.

Цибулю дрібно нарізати, викласти на пательню з олією, додати очищений і нарізаний гострий перець, посипати хмелі-сунелі і смажити до золотистого кольору. Помідори подрібнити в блен­дері або змолоти на м’ясорубці. Аличу залити окропом на 5 хв, зняти шкірку і вийняти кісточки. Сливову м’якоть по­дрібнити разом із помідорами. Горіхи 2 хв просмажити в мікрохвильовій печі або на пательні, подрібнити до стану дрібної крихти. Змішати помідорно-сливове пюре зі смаженою цибулею і варити близько 1 год на малому вогні або в мультиварці на режимі «Тушку­вання». За цей час маса має уваритися приблизно на третину. Додати до неї вичавлений часник, сіль, цукор, горіхи, рис та нарізану зелень, варити ще 15 хв. Влити оцет і варити ще 5 хв. Розкласти заправку у простерилізовані банки, за­крити кришками, перевернути догори дном і накрити до вистигання.

Взимку ароматну заправку додати у м’ясний бульйон з картоплею за 5 хв до готовності.

Для солянки з грибами

600 г грибів, 600 г білокачанної капусти, 100 г моркви, 100 г цибулі, 100 г болгарського перцю, 1 склянка олії, 500 г помідорів, 3 лаврові лист­ки, сіль — до смаку, зелень петрушки — до смаку.

Гриби можна взяти свіжі або заморо­жені. Овочі добре помити і обсушити.

Капусту нашаткувати або просто на­різати ножем тонкою соломкою. Склас­ти у антипригарну каструлю або казан.

Додати нарізати шматочками серед­нього розміру солодкий перець, кра­ще різних кольорів, нарізані кубиками моркву, цибулю, помідори і тушкувати 30−40 хв на середньому вогні, додавши олію. Гриби зварити у підсоленій воді, нарізати скибочками. Додати у солянку і тушкувати ще 30 хв, посоливши до сма­ку і додавши перець та лаврове листя.

Киплячу солянку розкласти у просте­рилізовані банки по плічка.

Солянку в півлітрових банках стери­лізувати у мікрохвильовці (без кришок!) 3 хв.

Закрити солянку простерилізовани­ми кришками. Залишити «під шубою» до вистигання. Зберігати у прохолодному приміщенні.

Схожі новини