Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Секрети м’яса по-французьки

Приготувати м’ясо так, щоб воно вийшло ароматним, ніжним і тануло в роті, вдається не завжди. Однак це не стосується такої відомої страви, як м’ясо по-французьки

М’ясо по-французьки. Фото з сайту recept.ua
М’ясо по-французьки. Фото з сайту recept.ua

Знаючи основні правила приготування цієї страви, можна бути впевненим — м’ясо, приготоване таким способом, буде ніжним і смачним.

М’ясо для цієї страви можна брати будь-яке — курку, яловичину, свинину, ба­ранину і т. д. Головне правило — воно має бути свіжим і якісним. Нарізати м’ясо потрібно поперек волокон шматочка­ми близько 1,5 см завтовшки, потім його злегка відбити з кожного боку, поперчи­ти і посолити, натерти спеціями до сма­ку. Поширена помилка — використання не до кінця розмороженого м’яса і нарі­зання його надто маленькими шматочка­ми, через що м’ясо виходить сухим.

Цибулю для м’яса по-французьки слід нарізати кільцями і заздалегідь замарину­вати: скласти в каструлю, залити холод­ною кип’яченою водою, додати яблучний або винний оцет до смаку, цукор і сіль. Маринад має мати яскраво виражений кисло-солодкий смак, залишити в ньому цибулю потрібно на 30 хв, потім ледь від­тиснути і викласти на м’ясо.

Готуючи класичне м’ясо по-французьки, потрібно дотримуватись правильної послідовності викладання інґредієнтів: спершу на змащене олією деко кладуть шматочки м’яса (виклада­ти шматочки потрібно впритул один до одного, так вони вийдуть соковитішими), потім викладають цибулю, нарізану тон­кими пластинками картоплю, щоб пляс­терки заходили один на другий, посоли­ти і посипати сухими травами до смаку, зверху шаром викласти натертий сир, який слід розрівняти і прим’яти вологи­ми руками. Зверху наносять сітку або су­цільний шар густого майонезу. Запіка­ють м’ясо по-французьки в розігрітій до 180°С духовці до готовності.

  • Щоб м’ясо вийшло більш сокови­тим, перед тим, як викладати його на деко, його можна обсмажити на розпе­ченій сковороді з двох боків до рум’янцю.
  • Сир і майонез для тоншої скоринки можна замінити на натерту м’яку бринзу, перемішану з густою сметаною.
  • Нерідко в м’ясо по-французьки до­дають помідори, їх потрібно викладати на картоплю.
  • Картоплю можна нарізати не плас­тинками, а натерти на грубій тертці.

Схожі новини