Передплата 2024 «Добрий господар»

Томатна осінь

Помідори корисні для травлення, серця й обміну речовин

Помідори
Помідори

Урожай помідорів цьогоріч дивовижний. Спекотне літо дало можливість достигнути розмаїтим плодам — і червоним, і жовтим, і чорним… Тож варто якнайшвидше заготовити їх на зиму.

Хімічний склад помідо­рів славиться великою кількістю антиоксидантів, вітамінів, мінеральних компо­нентів та біологічно активних речовин. Усі вони здатні оздо­ровити різні системи органів — від травної до зорової.

Для системи травлення то­мати є своєрідним бальза­мом. Вони благотворно діють на шлунково-кишковий тракт людей, які страждають від зни­женої кислотності шлунка. А у випадку гастриту навіть вияв­ляють загоювальні властивості.

Одна з найважливіших ко­рисних властивостей томатів — нормалізація обміну речовин.

Помідори благотворно по­значаються й на роботі ни­рок і за регулярного вживан­ня сприяють виведенню з них каменів. У складі свіжих по­мідорів є велика кількість за­ліза, необхідного для нор­мального кровотворення.

Хімічний склад помідорів містить три види антиоксидан­тів, здатних ефективно боро­тися з вільними радикалами. Найпотужнішим із них є ліко­пін, за вмістом якого тома­ти перевершують будь-які інші овочі. Цікаво, що в різних про­дуктах томатного походжен­ня кількість лікопіну вища, ніж у власне складі помідорів. Тому для насичення організму анти­оксидантами корисніше вжи­вання кетчупів, томатного соку та томатної пасти.

І ще дуже важливі корис­ні властивості помідорів у тому, що вони містять багато серото­ніну, що є своєрідним гормоном щастя для людини. Як наслідок, томати — дуже добрий засіб для боротьби з депресією.

Мариновані помідори

Для маринаду на три 1-лі­трові банки: 1,5 літра води, 2,5 ст. ложки солі, 80 мл оцту, 6 ст. ложок цукру.

У кожну банку: 1 пара­солька кропу, 1 лавровий листок, 2 горошини чорно­го перцю, 2 горошини дух­мяного перцю, 1−2 зубчики часнику, 1 галузка селери, 1−2 гілочки петрушки, не­велика смужка гіркого чер­воного перцю, болгарський перець — за бажання.

На дно банок покласти трави і спеції, щільно вкласти поми­ті помідори, між ними — смужки болгарського перцю без насін­ня. Залити окропом на 10−15 хв, накрити прокип’яченими кришками. Воду злити. Знову залити свіжим окропом на 10- 15 хв, накрити кришками, воду злити у каструлю. З цієї ріди­ни зробити маринад — додати сіль, цукор і оцет. Закрутити, перевернути догори дном, на­крити до охолодження.

Кетчуп

5 кг помідорів, 0,5 кг ци­булі, 0,5 кг цукру, 250 мл оцту, 2 повні ст. ложки солі, 1 ч. ложка чорного перцю го­рошком, 1 ч. ложка меленої паприки, 1 ч. ложка меленої кориці, 1 ч. ложка гвоздики, 1 ч. ложка духмяного перцю горошком, 1 ч. ложка меле­ного мускатного горіха, ½ ч. ложки меленого перцю чилі - за бажання.

Вказано кількість очищених овочів.

Помідори і цибулю нарізати на 4 частини, варити 1 год на малому вогні. Додати всі спеції і варити ще 1,5 год. Перетерти через друшляк, розлити у га­рячі (з духовки) банки і герме­тично закрити простерилізова­ними кришками.

Якщо суміш надто рідка, можна додати 1 ложку крох­малю, розведеного у холодній воді, трохи переварити, роз­класти в банки і закрутити. Або просто довше варити томатну масу. Вихід — 3−3,5 літра кет­чупу.

Схожі новини