Томатна осінь: помідори корисні для травлення, серця й обміну речовин
Урожай помідорів цьогоріч дивовижний. Спекотне літо дало можливість достигнути розмаїтим плодам — і червоним, і жовтим, і чорним… Тож варто якнайшвидше заготовити їх на зиму
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/471611/pomidoru.jpg)
Хімічний склад помідорів славиться великою кількістю антиоксидантів, вітамінів, мінеральних компонентів та біологічно активних речовин. Усі вони здатні оздоровити різні системи органів — від травної до зорової.
Для системи травлення томати є своєрідним бальзамом. Вони благотворно діють на шлунково-кишковий тракт людей, які страждають від зниженої кислотності шлунка. А у випадку гастриту навіть виявляють загоювальні властивості.
Одна з найважливіших корисних властивостей томатів — нормалізація обміну речовин.
Помідори благотворно позначаються й на роботі нирок і за регулярного вживання сприяють виведенню з них каменів. У складі свіжих помідорів є велика кількість заліза, необхідного для нормального кровотворення.
Хімічний склад помідорів містить три види антиоксидантів, здатних ефективно боротися з вільними радикалами. Найпотужнішим із них є лікопін, за вмістом якого томати перевершують будь-які інші овочі. Цікаво, що в різних продуктах томатного походження кількість лікопіну вища, ніж у власне складі помідорів. Тому для насичення організму антиоксидантами корисніше вживання кетчупів, томатного соку та томатної пасти.
І ще дуже важливі корисні властивості помідорів у тому, що вони містять багато серотоніну, що є своєрідним гормоном щастя для людини. Як наслідок, томати — дуже добрий засіб для боротьби з депресією.
Мариновані помідори
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/08/pomidoru%20marunovani.jpg)
Для маринаду на три 1-літрові банки: 1,5 літра води, 2,5 ст. ложки солі, 80 мл оцту, 6 ст. ложок цукру.
У кожну банку: 1 парасолька кропу, 1 лавровий листок, 2 горошини чорного перцю, 2 горошини духмяного перцю, 1−2 зубчики часнику, 1 галузка селери, 1−2 гілочки петрушки, невелика смужка гіркого червоного перцю, болгарський перець — за бажання.
На дно банок покласти трави і спеції, щільно вкласти помиті помідори, між ними — смужки болгарського перцю без насіння. Залити окропом на 10−15 хв, накрити прокип’яченими кришками. Воду злити. Знову залити свіжим окропом на 10- 15 хв, накрити кришками, воду злити у каструлю. З цієї рідини зробити маринад — додати сіль, цукор і оцет. Закрутити, перевернути догори дном, накрити до охолодження.
Кетчуп
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/08/pomidoru%20kethup.jpg)
5 кг помідорів, 0,5 кг цибулі, 0,5 кг цукру, 250 мл оцту, 2 повні ст. ложки солі, 1 ч. ложка чорного перцю горошком, 1 ч. ложка меленої паприки, 1 ч. ложка меленої кориці, 1 ч. ложка гвоздики, 1 ч. ложка духмяного перцю горошком, 1 ч. ложка меленого мускатного горіха, ½ ч. ложки меленого перцю чилі - за бажання.
Вказано кількість очищених овочів.
Помідори і цибулю нарізати на 4 частини, варити 1 год на малому вогні. Додати всі спеції і варити ще 1,5 год. Перетерти через друшляк, розлити у гарячі (з духовки) банки і герметично закрити простерилізованими кришками.
Якщо суміш надто рідка, можна додати 1 ложку крохмалю, розведеного у холодній воді, трохи переварити, розкласти в банки і закрутити. Або просто довше варити томатну масу. Вихід — 3−3,5 літра кетчупу.