Передплата 2024 «Добрий господар»

Соус чатні з помідорів

Чатні (з англійської chutney) — найпопулярніший соус-приправа індійської кухні

Соус чатні
Соус чатні

Готують чатні з найрізноманітніших овочів, фруктів, ягід і подають до м’яса, риби, птиці, сирів та закусок. Відмінність рецепту соусу чатні від звичних нам аджики та кетчупу в тому, що це не солоний, а солодко-гострий чи кисло-солодкий соус і цікавий він за смаковий контраст із основною стравою.

Є варіанти чатні, що налічують десять і більше компонентів, але розпочніть з одного з найпростіших, для якого потрібно лише п’ять інґредієнтів, звичних та поширених. І, незважаючи на всю елементарність страви, ви отримаєте цікаве доповнення до святкової сирної тарілки, яке здивує та порадує ваших гостей.

Сири мають бути солоними, м’якими, ідеальними — всі сорти з блакитною та зеленою пліснявою: дор блю, дана блю, рокфор, горгонзола, баварія блю… Можна також спробувати чатні з сиром фета, з камамбером і брі. Так само можна подати його до м’ясної тарілки, до солоного в’яленого м’яса, теж буде чудово. Якщо готове чатні залити в простерилізовані банки і пастеризувати, можна зберігати його досить довгий час.

Любителям усього незвичного неодмінно слід приготувати і скуштувати чатні.

  • 1,5 кг помідорів
  • 100 г цукру
  • 1 гілочка чебрецю
  • гострий перець — до смаку
  • дрібка солі

Помідори вимити, вирізати плодоніжку і нарізати часточками.

Подрібнити помідори або в блендері або змолоти на м’ясорубці.

Якщо використовуєте свіжий гострий перець, подрібнити його разом із помідорами, якщо готуватимете з сушеним, просто покласти його в каструлю до помідорної маси. Гостроту варіюйте на свій смак, кладіть перцю більше або менше.

Подрібнені помідори вилити в каструлю чи сотейник із товстим дном. Додати гострий сушений перець і гілочку сухого або свіжого чебрецю. Або дрібку чебрецю з пакетика. Помішуючи, варити масу на середньому вогні 1,5 год.

У томатну масу всипати цукор, дрібку солі і проварити ще 10 хв на сильному вогні, рідина має добре випаруватися, а чатні загуснути.

Вийняти і викинути гілочку чебрецю, остудити і подавати до сирів з пліснявою.

Схожі новини