Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Солодке золото

Кукурудза позитивно впливає на роботу всього організму

Кукурудза
Кукурудза

Сезон кукурудзи закінчується, тому обов’язково зваріть або запечіть соковиті солодкі качани і поласуйте смачними зернятками. Вони не лише смачні, а й корисні. Древні індіанські племена вважали кукурудзу священною. Першовідкривача Америки, Христофора Колумба, так зацікавила загадкова культура, що він узяв із собою кілька качанів. І нині кукурудза є однією з найпопулярніших рослинних культур. Її активно використовують як харчовий продукт, корм, косметичний засіб і навіть сировину для палива.

Кукурудза допоможе вам налагодити травлення, бо­ротися зі стресами, покра­щити нервову систему та ро­боту серця і судин, зміцнити здоров’я печінки, нирок та під­шлункової залози, покращити зір, вивести з організму шла­ки та токсини, зміцнити імуні­тет і боротися із застудою та ві­русами.

Кукурудза містить навіть не­велику кількість золота, що бере участь у гормональних проце­сах, а також позитивно впливає на роботу імунної системи.

Вона благотворно впливає на роботу кишківника і допо­магає впоратися із закрепами. Люди, які страждають від хво­роб печінки, також відчують по­мітне полегшення за регулярно­го вживання кукурудзи, яка має виражену жовчогінну дію.

Молода кукурудза також сприяє м’якому розчиненню каменів у нирках. Відвар моло­дої кукурудзи допомагає впо­ратися із захворюваннями під­шлункової залози, а якщо пити такий відвар регулярно по 1 склянці на день, то можна нормалізувати обмінні процеси в організмі.

Корисні компоненти, що міс­тяться в кукурудзі, сприяють зміцненню серця і судин, а та­кож суттєво полегшують напа­ди, що виникають за подагри та нефритів.

Кукурудза — ситний та пожив­ний продукт, у якому багато біл­ків. А ще вона не дає жирам, які надходять разом з їжею, засво­юватися в організмі - цей ефект дозволяє використовувати ку­курудзу у разі схуднення.

Щоб варена кукурудза ви­йшла смачною, запам’ятайте кілька правил:

  • вибирайте качани з білими або світло-жовтими зернятка­ми. Виразний жовтий колір свід­чить про те, що кукурудза пере­стигла, вона буде твердою та несмачною;
  • зернятка на качані мають бути м’якими, але пружними;
  • перед варінням замочіть кукурудзу в прохолодній воді приблизно на годину;
  • якщо качани різного розмі­ру, розріжте їх навпіл, а то вони зваряться нерівномірно;
  • можна покласти в кастру­лю листя качанів — так кукурудза стане ще ароматнішою;
  • варіть кукурудзу в товстостінній каструлі на малому вогні, закривши кришку;
  • опускайте кукурудзу в ки­плячу воду;
  • солити кукурудзу потрібно хвилин за 5 до готовності, щоб вона не була твердою;
  • у воду можна додати лож­ку цукру або вершкового масла — так зерна стануть ніжнішими;
  • якщо остудити кукурудзу у воді, не виймаючи з каструлі, вона стане ще соковитішою.

Консервована кукурудза

18 качанів кукурудзи, 3 л води, 3 ст. ложки солі, 12 ст. ложок цукру, 3 ст. лож­ки оцту.

Для консервування кукуру­дзи на зиму потрібно вибирати солодкі сорти. Беріть молоду кукурудзу в розрахунку 3 кача­ни середньої величини на пів­літрову банку.

Щоб відокремити зерна, краще пробланшувати кача­ни: качани покласти у киплячу воду, тримати впродовж хви­лини.

Потім опустити у холодну воду і чекати, коли вони трохи охолонуть.

У цей час приготувати роз­сіл. У каструлю налити 3 літри води, додати цукор та сіль, вли­ти оцет. Отриману рідину по­трібно довести до кипіння, іноді помішуючи. Качани трохи охо­лонули — можна відокремлюва­ти зерна за допомогою ножа. Заповнити зернами простери­лізовані банки так, щоб кукуру­дза не діставала до верху 3 см.

Залити її розсолом, закри­ти кришками і стерилізува­ти впродовж 2 год, після яких банки перевернути і накрити до охолодження.

Запечена кукурудза

4 качани сирої кукурудзи, 100 г вершкового масла, сіль, перець і спе­ції - до смаку.

Кукурудзу попередньо присипати спе­ціями на власний смак. Не зіпсують куку­рудзу паприка, духмяний перець, зовсім трохи часникового порошку. Посолити і поперчити.

Кожну кукурудзу загорнути у фольгу, додавши до неї нарізані шматочки масла.

Викласти на деко і запікати в розігрітій до 180°С духовці 50−60 хв.

Схожі новини