Солодке золото
Кукурудза позитивно впливає на роботу всього організму
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/471141/kukurudza.jpg)
Сезон кукурудзи закінчується, тому обов’язково зваріть або запечіть соковиті солодкі качани і поласуйте смачними зернятками. Вони не лише смачні, а й корисні. Древні індіанські племена вважали кукурудзу священною. Першовідкривача Америки, Христофора Колумба, так зацікавила загадкова культура, що він узяв із собою кілька качанів. І нині кукурудза є однією з найпопулярніших рослинних культур. Її активно використовують як харчовий продукт, корм, косметичний засіб і навіть сировину для палива.
Кукурудза допоможе вам налагодити травлення, боротися зі стресами, покращити нервову систему та роботу серця і судин, зміцнити здоров’я печінки, нирок та підшлункової залози, покращити зір, вивести з організму шлаки та токсини, зміцнити імунітет і боротися із застудою та вірусами.
Кукурудза містить навіть невелику кількість золота, що бере участь у гормональних процесах, а також позитивно впливає на роботу імунної системи.
Вона благотворно впливає на роботу кишківника і допомагає впоратися із закрепами. Люди, які страждають від хвороб печінки, також відчують помітне полегшення за регулярного вживання кукурудзи, яка має виражену жовчогінну дію.
Молода кукурудза також сприяє м’якому розчиненню каменів у нирках. Відвар молодої кукурудзи допомагає впоратися із захворюваннями підшлункової залози, а якщо пити такий відвар регулярно по 1 склянці на день, то можна нормалізувати обмінні процеси в організмі.
Корисні компоненти, що містяться в кукурудзі, сприяють зміцненню серця і судин, а також суттєво полегшують напади, що виникають за подагри та нефритів.
Кукурудза — ситний та поживний продукт, у якому багато білків. А ще вона не дає жирам, які надходять разом з їжею, засвоюватися в організмі - цей ефект дозволяє використовувати кукурудзу у разі схуднення.
Щоб варена кукурудза вийшла смачною, запам’ятайте кілька правил:
- вибирайте качани з білими або світло-жовтими зернятками. Виразний жовтий колір свідчить про те, що кукурудза перестигла, вона буде твердою та несмачною;
- зернятка на качані мають бути м’якими, але пружними;
- перед варінням замочіть кукурудзу в прохолодній воді приблизно на годину;
- якщо качани різного розміру, розріжте їх навпіл, а то вони зваряться нерівномірно;
- можна покласти в каструлю листя качанів — так кукурудза стане ще ароматнішою;
- варіть кукурудзу в товстостінній каструлі на малому вогні, закривши кришку;
- опускайте кукурудзу в киплячу воду;
- солити кукурудзу потрібно хвилин за 5 до готовності, щоб вона не була твердою;
- у воду можна додати ложку цукру або вершкового масла — так зерна стануть ніжнішими;
- якщо остудити кукурудзу у воді, не виймаючи з каструлі, вона стане ще соковитішою.
Консервована кукурудза
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/08/%D0%BA%D1%83%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%83%D0%B7%D0%B0%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D1%83.jpg)
18 качанів кукурудзи, 3 л води, 3 ст. ложки солі, 12 ст. ложок цукру, 3 ст. ложки оцту.
Для консервування кукурудзи на зиму потрібно вибирати солодкі сорти. Беріть молоду кукурудзу в розрахунку 3 качани середньої величини на півлітрову банку.
Щоб відокремити зерна, краще пробланшувати качани: качани покласти у киплячу воду, тримати впродовж хвилини.
Потім опустити у холодну воду і чекати, коли вони трохи охолонуть.
У цей час приготувати розсіл. У каструлю налити 3 літри води, додати цукор та сіль, влити оцет. Отриману рідину потрібно довести до кипіння, іноді помішуючи. Качани трохи охолонули — можна відокремлювати зерна за допомогою ножа. Заповнити зернами простерилізовані банки так, щоб кукурудза не діставала до верху 3 см.
Залити її розсолом, закрити кришками і стерилізувати впродовж 2 год, після яких банки перевернути і накрити до охолодження.
Запечена кукурудза
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/08/%D0%BA%D1%83%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%B7%D0%B0%20%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B0.jpg)
4 качани сирої кукурудзи, 100 г вершкового масла, сіль, перець і спеції - до смаку.
Кукурудзу попередньо присипати спеціями на власний смак. Не зіпсують кукурудзу паприка, духмяний перець, зовсім трохи часникового порошку. Посолити і поперчити.
Кожну кукурудзу загорнути у фольгу, додавши до неї нарізані шматочки масла.
Викласти на деко і запікати в розігрітій до 180°С духовці 50−60 хв.