Квашені помідори
Рецепт
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/471034/kvasheni-pomidory.jpg)
НА ДВІ 3-ЛІТРОВІ БАНКИ:
- близько 3 кг невеликих помідорів (червоних або зелених)
- зелень — листя вишні, смородини, хрону, парасольки кропу
- 4 лаврові листки
- 10 горошин чорного перцю
- 4 горошини духмяного перцю
- 4 гвоздики
- 40 г цукру
- 1 головка часнику
ДЛЯ РОЗСОЛУ:
- 1,5 л води
- 120 г солі
Кожен помідор проколоти 3−4 рази зубочисткою біля плодоніжки (щоб вони не луснули).
Зелень нарізати, половину розкласти на дно банок. Додати гвоздику та перці.
У пів літра окропу розчинити сіль та цукор. Дати трохи вистигнути і вилити в банки на зелень. Викласти помідори, прокладаючи з-поміж них зубчики часнику. Їх можна почистити або трохи притиснути лезом ножа, а можна залишити цілими і навіть нечищеними.
Зверху викласти решту зелені, долити в банки звичайну воду доверху.
Закрити пластиковою кришкою та поставити у місце без прямих сонячних променів.
Тримати за кімнатної температури 5 днів (плюс-мінус день). За цей час розсіл трохи помутніє, почне бродити.
Потім можна перенести в холодильник. Там помідори мають простояти ще мінімум тиждень, але краще — два.