Передплата 2024 «Добрий господар»

Чорниця-чарівниця

Поліпшить зір, вбереже від інфаркту й оздоровить шлунок

Чорничні пристрасті у розпалі. Мисливці по ягоди вирушають у ліс цілими сім’ями, озброївшись відрами та неабияким терпінням. Втім, старанність окуповується сторицею.

У світі налічується щонай­менше 100 видів чорниці. І не всі вони є низькорос­лим чагарником з невелики­ми темно-синіми ягодами. Наприклад, кущі кавказьких чорниць виростають вищі за людський зріст. А висота чор­ниці деревоподібної взага­лі сягає рівня триповерхового будинку. У японської чорниці ягоди яскраво-червоні, а в ін­дійської – білі.

Найвідоміший факт щодо цілющих властивостей чор­ниці – її здатність позитивно впливати на зір. Доведено, що речовини, які входять до скла­ду лісової ягоди, стимулюють кровообіг сітківки. До складу чорниці входять каротиноїди (їх близько 600 видів), які не­обхідні для хорошого зору.

Регулярне вживання чорни­ці – ефективний спосіб запо­бігти інфаркту міокарда.

Це насамперед заслуга ка­лію, фолієвої кислоти і фітохімічних компонентів, які ма­ють гіпотонічну дію (тобто здатні знижувати артеріальний тиск) і зміцнюють стінки су­дин. А також антикоагулянтів, які зменшують згортання кро­ві та перешкоджають утворен­ню тромбів.

У народній медицині чорни­цю цінують як засіб від шлунко­вих проблем. Однаково ефек­тивно чорниця справляється із будь-якими кишковими розла­дами: свіжа ягода допомагає у випадку закрепів, сушена – за діареї.

А ось для людей, які борють­ся із зайвою вагою, чорни­ця – справжня чарівниця. Ягід­ні пектини очищають кишківник і виводять з організму продукти метаболізму, пантотенова кис­лота покращує обмін речовин. Чорниця має низьку калорійність і може претендувати на звання унікального дієтичного продукту.

Чорницю часто називають молодильною ягодою. При­страсних її шанувальників ви­різняють чиста шкіра, блискуче волосся і незмінно бадьорий настрій.

Цілющі властивості має не лише ягода, а й листя, молоді пагони рослини.

Чорниці сушать, в’ялять, заморожують. З листя готу­ють настої та відвари, які потім п’ють або використовують для компресів та примочок.

Чорниця у власному соку

400-450 г стиглих, непом’ятих чорниць, 1 ст. ложка цукру.

Помити ягоди і відкинути на сито.

Наповнити чисту півлітро­ву банку чорницею, спершу по­класти 300-350 г, решта ягід теж знадобиться. Постави­ти в каструлю, на дні якої руш­ник або серветка. Заповнити каструлю водою до середини банки. Всипати на чорниці цу­кор. Закрити каструлю криш­кою. Почати нагрівати. Перед закипанням зменшити вогонь і на середньому вогні трима­ти банку до того моменту, коли почне виділятися сік і ягоди осядуть. Додати решту ягід, як звільнятиметься місце.

Коли соку виділиться багато і ягоди будуть майже повністю ним вкриті, вийняти банку, за­крити її і залишити під ковдрою до вистигання.

Чорничний пиріг

Для тіста: близько 250 г борошна, 100 г вершкового масла, 100 г сметани, 1,5-2 ст. ложки цукру або згуще­ного молока, 1 ч. ложка роз­пушувача, дрібка солі.

Для начинки: близько 1 склянки чорниць.

Для заливки: 1 склянка сметани, 100 г згущеного молока (або цукру), 1 яйце, 1,5-2 ст. л. ложки кукурудзя­ного крохмалю.

Для заливки перемішати до однорідного стану смета­ну, згущене молоко, яйце і ку­курудзяний крохмаль. Збивати не треба.

Вершкове масло розм’якшити за кімнатної температу­ри або в мікрохвильовій печі на середній потужності (450-600 Вт) 1-1,5 хв. Додати згущене молоко або цукор і сметану, перемішати. З’єднати цю масу з борошном та розпушувачем.

Перемішати ложкою. Ви­йде м’яке пісочне тісто. У зма­щеній чи вистеленій пергамен­том формі сформувати з тіста основу для пирога з бортика­ми. Поколоти дно виделкою і викласти ягоди чорниці. На ягоди вилити сметанну залив­ку.

Випікати пиріг у розігрітій до 175-180°С духовці близько 45 хв.

Схожі новини