Чорниця-чарівниця
Поліпшить зір, вбереже від інфаркту й оздоровить шлунок
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/466257/hornuzi1.jpg)
Чорничні пристрасті у розпалі. Мисливці по ягоди вирушають у ліс цілими сім’ями, озброївшись відрами та неабияким терпінням. Втім, старанність окуповується сторицею.
У світі налічується щонайменше 100 видів чорниці. І не всі вони є низькорослим чагарником з невеликими темно-синіми ягодами. Наприклад, кущі кавказьких чорниць виростають вищі за людський зріст. А висота чорниці деревоподібної взагалі сягає рівня триповерхового будинку. У японської чорниці ягоди яскраво-червоні, а в індійської – білі.
Найвідоміший факт щодо цілющих властивостей чорниці – її здатність позитивно впливати на зір. Доведено, що речовини, які входять до складу лісової ягоди, стимулюють кровообіг сітківки. До складу чорниці входять каротиноїди (їх близько 600 видів), які необхідні для хорошого зору.
Регулярне вживання чорниці – ефективний спосіб запобігти інфаркту міокарда.
Це насамперед заслуга калію, фолієвої кислоти і фітохімічних компонентів, які мають гіпотонічну дію (тобто здатні знижувати артеріальний тиск) і зміцнюють стінки судин. А також антикоагулянтів, які зменшують згортання крові та перешкоджають утворенню тромбів.
У народній медицині чорницю цінують як засіб від шлункових проблем. Однаково ефективно чорниця справляється із будь-якими кишковими розладами: свіжа ягода допомагає у випадку закрепів, сушена – за діареї.
А ось для людей, які борються із зайвою вагою, чорниця – справжня чарівниця. Ягідні пектини очищають кишківник і виводять з організму продукти метаболізму, пантотенова кислота покращує обмін речовин. Чорниця має низьку калорійність і може претендувати на звання унікального дієтичного продукту.
Чорницю часто називають молодильною ягодою. Пристрасних її шанувальників вирізняють чиста шкіра, блискуче волосся і незмінно бадьорий настрій.
Цілющі властивості має не лише ягода, а й листя, молоді пагони рослини.
Чорниці сушать, в’ялять, заморожують. З листя готують настої та відвари, які потім п’ють або використовують для компресів та примочок.
Чорниця у власному соку
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/07/chornytsi-_u_vlasnomu_soku.jpg)
400-450 г стиглих, непом’ятих чорниць, 1 ст. ложка цукру.
Помити ягоди і відкинути на сито.
Наповнити чисту півлітрову банку чорницею, спершу покласти 300-350 г, решта ягід теж знадобиться. Поставити в каструлю, на дні якої рушник або серветка. Заповнити каструлю водою до середини банки. Всипати на чорниці цукор. Закрити каструлю кришкою. Почати нагрівати. Перед закипанням зменшити вогонь і на середньому вогні тримати банку до того моменту, коли почне виділятися сік і ягоди осядуть. Додати решту ягід, як звільнятиметься місце.
Коли соку виділиться багато і ягоди будуть майже повністю ним вкриті, вийняти банку, закрити її і залишити під ковдрою до вистигання.
Чорничний пиріг
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/07/chornytsi-_pyrih.jpg)
Для тіста: близько 250 г борошна, 100 г вершкового масла, 100 г сметани, 1,5-2 ст. ложки цукру або згущеного молока, 1 ч. ложка розпушувача, дрібка солі.
Для начинки: близько 1 склянки чорниць.
Для заливки: 1 склянка сметани, 100 г згущеного молока (або цукру), 1 яйце, 1,5-2 ст. л. ложки кукурудзяного крохмалю.
Для заливки перемішати до однорідного стану сметану, згущене молоко, яйце і кукурудзяний крохмаль. Збивати не треба.
Вершкове масло розм’якшити за кімнатної температури або в мікрохвильовій печі на середній потужності (450-600 Вт) 1-1,5 хв. Додати згущене молоко або цукор і сметану, перемішати. З’єднати цю масу з борошном та розпушувачем.
Перемішати ложкою. Вийде м’яке пісочне тісто. У змащеній чи вистеленій пергаментом формі сформувати з тіста основу для пирога з бортиками. Поколоти дно виделкою і викласти ягоди чорниці. На ягоди вилити сметанну заливку.
Випікати пиріг у розігрітій до 175-180°С духовці близько 45 хв.