Малина врятує серце
Також допоможе одужати і схуднути
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/465185/maluna.jpg)
Малина – королева серед ягід. Соковиту солодку ягоду залюбки вирощують дачники на присадибних ділянках, які оцінили не лише дивовижний смак, а й унікальні корисні властивості ягоди.
Малина зміцнює судини, стимулює обмінні процеси в організмі, прискорюючи метаболізм, відновлює сполучні тканини. Вона допомагає у випадках всіляких алергій, виводить з організму солі важких металів, холестерин та радіонукліди. Малина також чудово допомагає у випадку застуди та високої температури: це той самий аспірин, лише без побічних ефектів.
Ягода незамінна у дієтичному раціоні. Вона має низький глікемічний індекс, з неї можна готувати малокалорійні десерти. Вважають, наприклад, що, з’їдаючи не менш ніж 500 грамів малини на день, можна без будь-якої дієти схуднути за місяць на два кілограми. А якщо хоч раз на тиждень замінювати ними вечерю, можна сміливо розраховувати на всі п’ять. І все це тому, що малина активізує обмін речовин.
Малина зберігає здоров’я вен і судин, покращує роботу серцевого м’яза. У дослідженні, яке проводили в лондонському Королівському коледжі, брали участь 10 осіб, які щодня з’їдали до 400 г заморожених ягід. Результати виявилися неймовірними – малина здатна не лише запобігти низці захворювань серця, а й вилікувати їх!
Заморожена за всіма правилами малина збереже всі корисні властивості, вітаміни та смак на відміну від заготовок у вигляді компотів чи варення.
Малинова панакота
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/07/malina-panna-kotta.jpg)
500 мл вершків 20-22%, ванілін – до смаку, 30 г желатину, 200 г цукру, 500 г малини.
15 г желатину залити водою, щоб вона повністю його покрила, залишити набрякати, потім нагріти до повного розчинення.
Вилити вершки в сотейник, додати ванілін та 100 г цукру, помішуючи, нагріти, але не доводити до кипіння. Зняти з вогню та додати теплий желатин, добре перемішати.
Розлити молочну суміш у формочки й поставити в холодильник на 1 год.
Решту желатину замочити у воді і залишити для набрякання.
З малини за допомогою блендера зробити пюре, протерти через сито, щоб позбутися кісточок. Змішати малину та 100 г цукру і збити блендером до однорідного стану.
Прогріти малинове пюре. Окремо нагріти желатин до розчинення. Змішати желатин та малинове пюре.
Вилити малинову суміш на застиглу вершкову і поставити в холодильник до повного застигання.
Рулет з малиною
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/07/malina-rylet.jpg)
Для безе: 150 г білків, 1 ч. ложка лимонного соку або винного оцту, 250 г цукру, 50 г кокосової стружки, мигдальні пелюстки.
Для крему: 250 г маскарпоне, 30 г цукрової пудри, 200 г жирних вершків, 200- 250 г малини.
Білки збити. Додати лимонний сік. Частинами додавати цукор і збити на стійку піну. Додати кокосову стружку, перемішати.
Деко застелити пергаментним папером. Рівномірно розподілити безе, присипати мигдальними пелюстками і випікати у духовці, розігрітій до 180°С, 25 хв, до ледь золотистого кольору. Перевернути готове безе на фольгу і залишити до охолодження.
Збити вершки. З’єднати маскарпоне з цукровою пудрою. Змішати вершки і маскарпоне до однорідності, вимішуючи лопаткою.
Розподілити крем по безе, залишивши вільним кілька сантиметрів з одного краю. На крем викласти ягоди і згорнути рулет за допомогою фольги. Загорнути готовий рулет у фольгу і поставити в холодильник на 2 год.