Передплата 2024 «Добра кухня»

Малина врятує серце

Також допоможе одужати і схуднути

Малина – королева серед ягід. Соковиту солодку ягоду залюбки вирощують дачники на присадибних ділянках, які оцінили не лише дивовижний смак, а й унікальні корисні властивості ягоди.

Малина зміцнює суди­ни, стимулює обмін­ні процеси в організмі, прискорюючи метаболізм, від­новлює сполучні тканини. Вона допомагає у випадках всіля­ких алергій, виводить з організ­му солі важких металів, холес­терин та радіонукліди. Малина також чудово допомагає у ви­падку застуди та високої тем­ператури: це той самий аспі­рин, лише без побічних ефектів.

Ягода незамінна у дієтично­му раціоні. Вона має низький глікемічний індекс, з неї можна готувати малокалорійні десер­ти. Вважають, наприклад, що, з’їдаючи не менш ніж 500 гра­мів малини на день, можна без будь-якої дієти схуднути за мі­сяць на два кілограми. А якщо хоч раз на тиждень замінюва­ти ними вечерю, можна сміли­во розраховувати на всі п’ять. І все це тому, що малина активі­зує обмін речовин.

Малина зберігає здоров’я вен і судин, покращує роботу серцевого м’яза. У досліджен­ні, яке проводили в лондон­ському Королівському коле­джі, брали участь 10 осіб, які щодня з’їдали до 400 г замо­рожених ягід. Результати вия­вилися неймовірними – мали­на здатна не лише запобігти низці захворювань серця, а й вилікувати їх!

Заморожена за всіма пра­вилами малина збереже всі ко­рисні властивості, вітаміни та смак на відміну від заготовок у вигляді компотів чи варення.

Малинова панакота

500 мл вершків 20-22%, ванілін – до смаку, 30 г же­латину, 200 г цукру, 500 г малини.

15 г желатину залити водою, щоб вона повністю його покри­ла, залишити набрякати, по­тім нагріти до повного розчи­нення.

Вилити вершки в сотейник, додати ванілін та 100 г цукру, помішуючи, нагріти, але не до­водити до кипіння. Зняти з вог­ню та додати теплий желатин, добре перемішати.

Розлити молочну суміш у формочки й поставити в холо­дильник на 1 год.

Решту желатину замочити у воді і залишити для набрякан­ня.

З малини за допомогою блендера зробити пюре, про­терти через сито, щоб позбу­тися кісточок. Змішати малину та 100 г цукру і збити бленде­ром до однорідного стану.

Прогріти малинове пюре. Окремо нагріти желатин до розчинення. Змішати желатин та малинове пюре.

Вилити малинову суміш на застиглу вершкову і поставити в холодильник до повного за­стигання.

Рулет з малиною

Для безе: 150 г білків, 1 ч. ложка лимонного соку або винного оцту, 250 г цукру, 50 г кокосової стружки, миг­дальні пелюстки.

Для крему: 250 г маскар­поне, 30 г цукрової пудри, 200 г жирних вершків, 200- 250 г малини.

Білки збити. Додати лимон­ний сік. Частинами додавати цукор і збити на стійку піну. До­дати кокосову стружку, перемі­шати.

Деко застелити пергамент­ним папером. Рівномірно роз­поділити безе, присипати мигдальними пелюстками і ви­пікати у духовці, розігрітій до 180°С, 25 хв, до ледь золотис­того кольору. Перевернути го­тове безе на фольгу і залишити до охолодження.

Збити вершки. З’єднати маскарпоне з цукровою пу­дрою. Змішати вершки і мас­карпоне до однорідності, вимі­шуючи лопаткою.

Розподілити крем по безе, залишивши вільним кілька сан­тиметрів з одного краю. На крем викласти ягоди і згорну­ти рулет за допомогою фоль­ги. Загорнути готовий рулет у фольгу і поставити в холодиль­ник на 2 год.

Схожі новини