Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Харків’янка Юлія тепер випікає торти у Львові

А фігурки з мастики розсилає по всій Україні

Від початку повномасштабної війни в Україні Юлія Чупандіна переїхала із Харкова до Львова разом із родиною і трирічною донечкою. Вперше усі жахіття воєнних дій окупантів відчула ще 2014 року, бо народилася і виросла в Донецьку.

– Я вже двічі втратила дім, – розповідає жінка. – Бухгалтер­ка за освітою, кондитерка – за покликанням. До війни випіка­ла лише для родини. Пів року тому почала робити фігурки із мастики, якими прикрашають десерти і торти. Оскільки доне­чка в мене ще маленька, всі фі­гурки і торти роблю уночі. Їх за­мовляють по всій Україні.

У Львові першим замови­ли торт до Дня матері «Любій матусі», прикрашений гілкою бузку. Це був торт “Шоколад- вишня”. Також часто замов­ляють “Червоний оксамит” і “Полуничний пломбір”. Кон­дитерка завжди використовує лише справжній бельгійський темний, молочний та білий шо­колад і якісні інґредієнти.

Бувають і “швидкі замов­лення” – киянка замовила торт для маленької Даринки, ко­тра поверталася з батьками з Німеччини. З ним іменинни­цю зустрічали на вокзалі. Торт, як кажуть, треба було спекти і прикрасити на сьогодні, тобто учора замовили, а сьогодні за­брали.

– Я маю власний рецепт бі­сквіту, дійшла до нього мето­дом проб та експериментів. Начинки поєдную так, як сма­кує мені.

Юлія не пече тих тортів, яких сама не любить. Відтак ніко­ли не пекла “Наполеон”. Однак полюбляє медові та бісквітні, вважає себе фахівчинею із шо­коладних тортів.

Торт «Шоколад-чорниця»

Бісквіт шоколадний: 4 яйця, 120 г борошна, 140 г цукру, 7 г розпушувача, 60 г олії, 40 г темного шоколаду, 30 г какао.

Шоколадний крем: 50 г молочного шоколаду, 30 г чорного шоколаду, 100 г вершків 33-36%, 20 г верш­кового масла.

Чорничне конфі: 200 г чорничного пюре (або свіжі ягоди перетерти, перебити блендером), 50 г цукру (або до смаку), 5 г пектину NH.

Крем-чіз на білому шоко­ладі: 400 г вершкового сиру, 300 г вершків, 170 г білого шоколаду.

Форма діам. 16 см.

Шоколадний бісквіт. Зби­ти яйця з цукром на пухку білу масу. Розтопити шоколад і до­дати олію. Влити у збиті яйця з цукром і змішати.

Просіяні сухі інґредієнти до­давати частинами і перемішу­вати обережно лопаткою.

Випікати за температури 160°С 40-45 хв.

Шоколадний крем. Верш­ки з маслом нагріти до появи пари і залити шоколад, перемі­шати, накрити плівкою впритул і поставити на холод на 9-12 год для стабілізації. Потім зби­ти до пишності.

Чорничне конфі. Пюре по­варити 5-7 хв. Змішати цукор із пектином і додати в пюре.

Перемішати і проварити ще 2-3 хв на малому вогні.

Крем-чіз. На білому шо­коладі вершки нагріти до 65- 70°С, залити шоколад, перемі­шати, поставити у холодильник мінімум на 6 год. Потім верш­ково-шоколадну масу збити і, продовжуючи збивати, части­нами додати вершковий сир.

Скласти торт (знизу дого­ри): бісквіт, крем-чіз, шоколад­ний крем, бісквіт, крем-чіз.

Боки – шоколадний крем. Посередині – чорничне конфі, бісквіт.

Схожі новини