Передплата 2024 ВЗ

Вітаміни з грядки допоможуть здолати авітаміноз

Кропива корисна для серця, петрушка – для кров‘яного тиску

Весна принесла не лише нові очікування і надії, а й авітаміноз організму, який і без того ослаблений стресами та переживаннями за країну. І тепер, як ніколи, підтримати фізичні та душевні сили допоможе корисна і смачна молоденька зелень з грядки.

Однією з перших відростає ци­буля-батун. Її свіже листя захи­щає організм, підвищує імунітет, сприяє профілактиці простудних захво­рювань.

До теплих весняних променів сонця тягнуться й молоді пагони кропиви – цін­ного джерела вітамінів. Акуратно їх зріж­те і залийте окропом – після цього кро­пива не пече, її можна використовувати для приготування салату і зелених супів. Відвару з кропиви не виливайте. Цей ко­рисний напій покращує роботу серця, зміцнює організм і додає бадьорості.

Поблискуючи листочками, ніжить­ся на грядці петрушка. Пахуча приправа багата на флавоноїди. Дослідження по­казують, що багате флавоноїдами хар­чування може знижувати ризик різних недуг, включаючи діабет другого типу, хворобу серця та рак товстої кишки. Особливо до неї слід придивитися лю­дям з високим кров’яним тиском, алер­гією та запальними хворобами. Петруш­ка також багата та вітамін К – важливу поживну речовину для здоров’я кісток.

Розгорнулося на грядках й молоде листя ревеню. Він має приємний кис­луватий смак, містить комплекс необ­хідних вітамінів, тому навесні це кращий засіб для відновлення сил і підвищення тонусу організму. Молоді стебла вжива­ють свіжими, готують з них салати, гар­ніри, компоти та інші корисні страви. Ще ревінь додають у зелений борщ зі щав­лем.

Вживання щавлю позбавляє авітамі­нозів, анемії, цинги. 100 г цієї рослини містить 55% добової норми вітаміну С. Завдяки високому вмісту вітаміну C по­силюється всмоктування заліза і, як на­слідок, підвищується гемоглобін у крові.

Паростки крес-салату починають прокльовуватися на наступну добу після посіву насіння. Коли витончені стебла досягають заввишки 5-8 см, їх зрізають і додають у салати. Смак крес-салату гострий, ледь гіркуватий, що нагадує гірчицю, хрін і навіть редьку. Завдяки унікальному складу крес-салат можна назвати природною аптекою – рослина містить велику кількість вітаміну С, віта­міни групи B, солі кальцію, заліза, фос­фору, йоду, калію, гірчичне ефірну олію (саме вона надає стеблам і листю ха­рактерного смаку й аромату). Регуляр­не вживання крес-салату покращує сон, апетит і травлення.

Рукола багата на вітаміни і мікроелементи, відповідно, підвищує пра­цездатність, поліпшує обмінні проце­си організму, зміцнює нервову систему. В їжу руколу використовують не лише свіжою, а й як гарнір. З нею тушкують овочі, додають у бутерброди, різні ово­чеві закуски, соуси, піци і навіть деякі десертні страви.

Молоде листя гірчиці зривають до цвітіння рослин і додають у салати, хо­лодні і гарячі супи, до м’ясних і рибних страв. Рослина має гострий з гірчинкою смак, приблизно такий же, як і звична приправа з гірчиці.

Зелений борщ із кропивою

300 г курячої грудки, 4 картопли­ни, 1 цибулина, 200 г кропиви, 1 морквина, 3 яйця, 1 лавровий лис­ток, 2 ст. ложки олії, сіль і перець – до смаку.

Курячу грудку промити і залити 3 лі­трами холодної води. Додати перець горошком, лаврове листя і трохи посо­лити. Варити 40 хв на малому вогні до готовності м’яса. Очищену цибулю по­сікти, моркву натерти на грубій тертці. Обсмажити овочі на олії до золотисто­го кольору. Очищену картоплю наріза­ти невеликими кубиками. Варені яйця нарізати кубиками. З готового бульйо­ну вийняти м’ясо. Нарізати його і по­класти у каструлю разом із картоплею. Варити 15 хв. Кропиву помити і дріб­но посікти. Коли картопля буде гото­ва, додати її в каструлю і варити ще 5 хв. Додати у суп яйця, обсмажені овочі, сіль та спеції, варити ще 2 хв. Дати супу настоятися.

Шарлотка з ревенем

Для пісочного тіста: 400 г борош­на, 180 г вершкового масла, 4 жовт­ки, 2,5 ст. ложки цукрової пудри, 2 ст. ложки сметани 12-18%, 3/4 ч. ложки розпушувача, дрібка солі.

Для начинки: 800 г яблук (неочи­щених), сік 1/2 лимона, 800 г реве­ню, 120 г цукру, 2 чубаті ст. ложки крохмалю, 1,5 ч. ложки імбиру, 1,5 ч. ложки кардамону.

Для білкової маси: 4 білки, 220 г цукру, 1 ст. ложка крохмалю.

Додатково: 2 ст. ложки паніру­вальних сухарів, цукрова пудра – для посипання.

Тісто. Просіяне борошно змішати з цукровою пудрою, розпушувачем і сіл­лю. Додати жовтки, сметану, нарізане кубиками холодне масло і все разом посікти ножем, потім швидко заміси­ти однорідне гладке тісто. Тісто роз­ділити на 2 частини – більшу і меншу. Сформувати з них кулі, ледь притисну­ти, обгорнути плівкою і покласти в хо­лодильник на 2 год. Тісто можна також заморозити.

Більшу частину тіста розкачати за розміром форми 22х33 см, вистеле­ної пергаментом. Або заморожене тіс­то натерти на тертці у форму, вирівняти і злегка притиснути. Форму з тістом по­ставити в холодильник.

Духовку розігріти до 190°C. Випікати близько 15 хв, до легкого зарум’янення.

Начинка. Яблука очистити і нарізати не дуже товстими кубиками. Скропити лимонним соком і перемішати. Ревінь вимити, нарізати завдовжки 2 см (шкір­ку зі стебел можна не знімати).

Ревінь перекласти в каструлю або велику пательню, додати цукор і нагрі­вати на середньому вогні, помішуючи, доки цукор не розчиниться, а ревінь не почне пускати сік і злегка розпадатися. Додати яблука і спеції, трохи все разом обсмажити. Нарешті, додати крохмаль і добре перемішати. Відкласти до лег­кого охолодження.

Білкова маса. Білки збити з дріб­кою солі на стійку піну. Потрохи дода­вати цукор, постійно збиваючи. Дода­ти крохмаль і знову перемішати.

Складання. Корж присипати паніру­вальними сухарями, викласти начин­ку і вирівняти. На фрукти викласти зби­ті білки, вирівняти. Натерти на грубій тертці меншу частину тіста. Випікати в нагрітій до 180°C духовці близько 35 хв, до зарум’янення. Охолодити і посипати цукровою пудрою.

Більше рецептів у рубриці «Кухня»

Схожі новини