Вітаміни з грядки допоможуть здолати авітаміноз
Кропива корисна для серця, петрушка – для кров‘яного тиску
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/457545/pexels-julia-volk-5273080.jpg)
Весна принесла не лише нові очікування і надії, а й авітаміноз організму, який і без того ослаблений стресами та переживаннями за країну. І тепер, як ніколи, підтримати фізичні та душевні сили допоможе корисна і смачна молоденька зелень з грядки.
Однією з перших відростає цибуля-батун. Її свіже листя захищає організм, підвищує імунітет, сприяє профілактиці простудних захворювань.
До теплих весняних променів сонця тягнуться й молоді пагони кропиви – цінного джерела вітамінів. Акуратно їх зріжте і залийте окропом – після цього кропива не пече, її можна використовувати для приготування салату і зелених супів. Відвару з кропиви не виливайте. Цей корисний напій покращує роботу серця, зміцнює організм і додає бадьорості.
Поблискуючи листочками, ніжиться на грядці петрушка. Пахуча приправа багата на флавоноїди. Дослідження показують, що багате флавоноїдами харчування може знижувати ризик різних недуг, включаючи діабет другого типу, хворобу серця та рак товстої кишки. Особливо до неї слід придивитися людям з високим кров’яним тиском, алергією та запальними хворобами. Петрушка також багата та вітамін К – важливу поживну речовину для здоров’я кісток.
Розгорнулося на грядках й молоде листя ревеню. Він має приємний кислуватий смак, містить комплекс необхідних вітамінів, тому навесні це кращий засіб для відновлення сил і підвищення тонусу організму. Молоді стебла вживають свіжими, готують з них салати, гарніри, компоти та інші корисні страви. Ще ревінь додають у зелений борщ зі щавлем.
Вживання щавлю позбавляє авітамінозів, анемії, цинги. 100 г цієї рослини містить 55% добової норми вітаміну С. Завдяки високому вмісту вітаміну C посилюється всмоктування заліза і, як наслідок, підвищується гемоглобін у крові.
Паростки крес-салату починають прокльовуватися на наступну добу після посіву насіння. Коли витончені стебла досягають заввишки 5-8 см, їх зрізають і додають у салати. Смак крес-салату гострий, ледь гіркуватий, що нагадує гірчицю, хрін і навіть редьку. Завдяки унікальному складу крес-салат можна назвати природною аптекою – рослина містить велику кількість вітаміну С, вітаміни групи B, солі кальцію, заліза, фосфору, йоду, калію, гірчичне ефірну олію (саме вона надає стеблам і листю характерного смаку й аромату). Регулярне вживання крес-салату покращує сон, апетит і травлення.
Рукола багата на вітаміни і мікроелементи, відповідно, підвищує працездатність, поліпшує обмінні процеси організму, зміцнює нервову систему. В їжу руколу використовують не лише свіжою, а й як гарнір. З нею тушкують овочі, додають у бутерброди, різні овочеві закуски, соуси, піци і навіть деякі десертні страви.
Молоде листя гірчиці зривають до цвітіння рослин і додають у салати, холодні і гарячі супи, до м’ясних і рибних страв. Рослина має гострий з гірчинкою смак, приблизно такий же, як і звична приправа з гірчиці.
Зелений борщ із кропивою
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/05/borshch_kropyva.jpg)
300 г курячої грудки, 4 картоплини, 1 цибулина, 200 г кропиви, 1 морквина, 3 яйця, 1 лавровий листок, 2 ст. ложки олії, сіль і перець – до смаку.
Курячу грудку промити і залити 3 літрами холодної води. Додати перець горошком, лаврове листя і трохи посолити. Варити 40 хв на малому вогні до готовності м’яса. Очищену цибулю посікти, моркву натерти на грубій тертці. Обсмажити овочі на олії до золотистого кольору. Очищену картоплю нарізати невеликими кубиками. Варені яйця нарізати кубиками. З готового бульйону вийняти м’ясо. Нарізати його і покласти у каструлю разом із картоплею. Варити 15 хв. Кропиву помити і дрібно посікти. Коли картопля буде готова, додати її в каструлю і варити ще 5 хв. Додати у суп яйця, обсмажені овочі, сіль та спеції, варити ще 2 хв. Дати супу настоятися.
Шарлотка з ревенем
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/05/sharlotka.jpg)
Для пісочного тіста: 400 г борошна, 180 г вершкового масла, 4 жовтки, 2,5 ст. ложки цукрової пудри, 2 ст. ложки сметани 12-18%, 3/4 ч. ложки розпушувача, дрібка солі.
Для начинки: 800 г яблук (неочищених), сік 1/2 лимона, 800 г ревеню, 120 г цукру, 2 чубаті ст. ложки крохмалю, 1,5 ч. ложки імбиру, 1,5 ч. ложки кардамону.
Для білкової маси: 4 білки, 220 г цукру, 1 ст. ложка крохмалю.
Додатково: 2 ст. ложки панірувальних сухарів, цукрова пудра – для посипання.
Тісто. Просіяне борошно змішати з цукровою пудрою, розпушувачем і сіллю. Додати жовтки, сметану, нарізане кубиками холодне масло і все разом посікти ножем, потім швидко замісити однорідне гладке тісто. Тісто розділити на 2 частини – більшу і меншу. Сформувати з них кулі, ледь притиснути, обгорнути плівкою і покласти в холодильник на 2 год. Тісто можна також заморозити.
Більшу частину тіста розкачати за розміром форми 22х33 см, вистеленої пергаментом. Або заморожене тісто натерти на тертці у форму, вирівняти і злегка притиснути. Форму з тістом поставити в холодильник.
Духовку розігріти до 190°C. Випікати близько 15 хв, до легкого зарум’янення.
Начинка. Яблука очистити і нарізати не дуже товстими кубиками. Скропити лимонним соком і перемішати. Ревінь вимити, нарізати завдовжки 2 см (шкірку зі стебел можна не знімати).
Ревінь перекласти в каструлю або велику пательню, додати цукор і нагрівати на середньому вогні, помішуючи, доки цукор не розчиниться, а ревінь не почне пускати сік і злегка розпадатися. Додати яблука і спеції, трохи все разом обсмажити. Нарешті, додати крохмаль і добре перемішати. Відкласти до легкого охолодження.
Білкова маса. Білки збити з дрібкою солі на стійку піну. Потрохи додавати цукор, постійно збиваючи. Додати крохмаль і знову перемішати.
Складання. Корж присипати панірувальними сухарями, викласти начинку і вирівняти. На фрукти викласти збиті білки, вирівняти. Натерти на грубій тертці меншу частину тіста. Випікати в нагрітій до 180°C духовці близько 35 хв, до зарум’янення. Охолодити і посипати цукровою пудрою.