Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Будемо працювати до перемоги»

У селі Пістині на Прикарпатті масарі готують копчене м’ясо, тушкованки та каші

Село Пістинь – одне зі сіл на Прикарпатті, яке з перших днів війни об’єдналося заради того, щоб готувати їжу для наших воїнів на передову. Волонтери кажуть, що не зупиняться, поки Україна не переможе.

Розповідає про звитя­ги тилу місцевий про­єкт «Наші Бесаги – їжа та рецепти». Автори розповіда­ють: «До війни ми досліджува­ли українську домашню кухню, а зараз висвітлюємо, як звичай­ні люди перетворилися на во­лонтерів і допомагають годува­ти воїнів!».

У Пістині готують ситну та смачну їжу за рецептами пра­батьків. Уже перейшли своєрід­ний ювілей – від початку війни переробили 50 свинку.

У селі мешкає масар (м’ясник) пан Василь, який у мирний час упродовж двадцяти років коптив м‘ясо до весіль, вели­ких свят – Великодня та Різдва – чи до інших оказій. Нині ж пра­цює для війська і для перемо­ги. На подвір’я до його обійстя привозять порося, приходять помічники – волонтери, місце­ві жителі. Робота відлагоджена. Треба тушу обсмалити, зачис­тити, змити, розділити на частини, підготувати дрова, про­коптити вироби. Кожен має свої обов’язки, допомагають один одному.

Свиней закуповують у місце­вих жителів або на фермах. Ін­коли люди віддавали свою сви­ню, яку годували для родини на Великдень. У середньому свиня коштує 7-8 тисяч гривень. Окрім того, до копченого м’яса потріб­ні різні спеції, а до тушкованок – квасоля, гречка, горох, скляна тара. Тушкованки готують гос­подині у своїх хатах. Місцеві мешканці допомагають, хто як може. На допомогу приходять і з сусідніх сіл.

Частина м’яса йде на тушко­ванки. Зі сала топлять смалець. Роблять заготовки для копчено­го м’яса, яке місцеві жителі на­зивають буджениною.

Готові м’ясні вироби, а також інші продукти, які зносять на подвір’я до пана Василя меш­канці села, волонтери Ольга Герасим’юк та Дмитро Малко­вич везуть на передову, туди, де це найбільше потрібно. До речі, жителі Пістиня волонтерять ще з 2016 року. Щоправда, до по­чатку війни це було не так часто, як зараз.

– Відтоді, як почалася війна, ми, не відкладаючи жодно­го дня, крім неділі, коли йде­мо до храму, щоб помолитися, постійно працюємо. Наші воїни не забувають про нас. Го­ловне, щоб ми про них не за­були. Для перемоги потрібно працювати! Ми будемо пра­цювати до перемоги, скіль­ки треба буде. А я перекона­ний, що перемога обов’язково буде. Сила в народі! – каже масар пан Василь і знову по­вертається до праці.

З моменту ініціативи селян до фінансової підтримки долу­чилося чимало співвітчизників та закордонних доброчинців.

Копчене м’ясо (будженина)

40 кг м’яса.

До маринаду: 15 л води, 1 ст. ложка кми­ну, 100 г чорного перцю горошком, 100 г дух­мяного перцю, 1 пачка (10 г) лаврового листя, 70 г коріандру горошком, 1 кг кухонної солі, 400 г нітридної солі, 150-200 г часнику.

Маринад. Щоб приготувати 15 л маринаду, спершу слід зробити своєрідну заварку.

Для цього взяти 4 л води. По черзі додати спе­ції: кмин, чорний перець горошком, духмяний пе­рець, лаврове листя, коріандр. Це все довести до кипіння і вимкнути. Головне – не кип’ятити.

Через 2 години до охолодженої заварки дода­ти звичайну і нітридну сіль. Добре перемішати, щоб сіль розчинилася.

Потім 4 л маринаду змішати з рештою води, щоб отримати 15 л маринаду.

М’ясо після забою свині відразу не маринува­ти, дати йому полежати 1 добу, щоб воно охоло­ло і дозріло.

Для копчення взяти такі частини: підчеревину, полядвицю, ребра, філе, корейку. Великі шмат­ки нарізати на порційні відповідної величини – за­вдовжки 15 см.

Скласти всі шматки в ємність, у якій зручно ма­ринувати. Залити маринадом.

Так м’ясо має стояти добу, а краще дві. У єм­ність можна додати посіченого часнику.

Важливо 3-4 рази на день перемішувати м’ясо в маринаді.

Далі ці шматки м‘яса підготувати до копчення. Для цього кожен шматок нанизати на спеціальні гачки, які потім розмістити на дерев’яних пали­цях.

Деякий час м’ясо має повисіти, щоб зайвий маринад стік. Далі палиці з маринованими виро­бами перенести до буджарні і закласти всереди­ну, де димить наповну. Температура має бути при­близно 80°С, а можна і трохи вище. Не треба, щоб шкварчало. Коли вироби закладені у буджарню, їх накривають грубою тканиною, яка затримуватиме дим і зберігатиме відповідну температуру.

Процес коптіння триває 5-6 годин.

За ватрою слід наглядати і постійно підтриму­вати температуру. Коли м’ясо вже майже готове, за годину до завершення коптіння до дров дода­ють спеціально дрова з черешні, можна й вишні – для запаху і кольору.

Перевірити готовність м’яса можна за допо­могою сірника – якщо він добре проходить через м’ясо, значить, воно готове. Зняти з вогню.

Перенести у двір, охолодити трохи на свіжому повітрі.

Більше рецептів у рубриці «Кухня»

Схожі новини