Передплата 2024 «Добра кухня»

Паска-крафін

Рецепт від читачів «Доброї кухні»

ДЛЯ ОПАРИ:

  • 50 мл молока
  • 25 г свіжих або 7 г сухих дріжджів
  • 1 ст. ложка цукру
  • 1 ст. ложка борошна

ДЛЯ ТІСТА:

  • 100 мл молока
  • 100 г цукру
  • 1 яйце
  • 2 яєчні жовтки
  • 20 г ванільного цукру
  • 0,5 ч. ложки солі
  • 50 г вершкового масла
  • 500 г борошна

ДЛЯ ПРОШАРКУ:

  • 125 г м’якого вершкового масла
  • родзинки і сухофрукти

Опара. У тепле молоко додати цукор, борошно (із загальної кількості) і дріжджі. Добре перемішати і поставити в тепле місце, щоб дріжджі ожили, на 15 хв.

Збити яйце і жовтки з цукром, всипати поступово, маса має побіліти і збільшитися в об‘ємі приблизно вдвічі.

Вилити у велику миску дріжджі, збиті яйця, охололе розтоплене вершкове масло, тепле молоко, ванільний цукор, сіль і перемішати.

Додати просіяне борошно і замісити тісто. Його потрібно дуже добре вимісити, відразу воно буде дуже липнути до рук, але коли тісто буде добре вимішане, стане м’яким та еластичним (спершу можна вимішувати в планетарному міксер 10 хв, а після злегка домісити руками).

Сформувати тісто в грудку і викласти у миску, змащену вершковим маслом. Накрити плівкою і поставити в тепле місце на 1,5 год.

Тісто, що підійшло, обім‘яти і розділити на частини відповідно до форм. Ті частини, з якими не працюєте, накрити рушником.

Розкачати тісто на прямокутник і, важливо, дуже тонко. Добре змастити розм’якшеним вершковим маслом і посипати сухофруктами.

Скрутити пласт у рулет (чим більше шарів у рулеті, тим більше шарів буде в пасці після випікання). Розрізати посередині уздовж, залишити з одного боку краєчок цілим, загорнути «два равлики» зовнішнім боком розрізу, скласти один на другий і викласти у форми, дати підійти в теплому місці 30 хв. Випікати у розігрітій до 180°С духовці 40-50 хв.

Якщо верхівки паски будуть швидко підрум’янюватися, накрити фольгою.

Ольга Завалін, м. Львів.

Більше рецептів у рубриці «Кухня»

Схожі новини