Слоїста паска з родзинками: рецепт святкової випічки
Ця паска вражає ніжною текстурою та багатошаровим розрізом, завдяки тонкому розкачуванню тіста і прошарку з вершкового масла та сухофруктів. Спробуйте приготувати цей витвір кулінарного мистецтва до Великодня
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/456197/krafin.jpg)
ДЛЯ ОПАРИ:
- 50 мл молока
- 25 г свіжих або 7 г сухих дріжджів
- 1 ст. ложка цукру
- 1 ст. ложка борошна
ДЛЯ ТІСТА:
- 100 мл молока
- 100 г цукру
- 1 яйце
- 2 яєчні жовтки
- 20 г ванільного цукру
- 0,5 ч. ложки солі
- 50 г вершкового масла
- 500 г борошна
ДЛЯ ПРОШАРКУ:
- 125 г м’якого вершкового масла
- родзинки і сухофрукти
Опара. У тепле молоко додати цукор, борошно (із загальної кількості) і дріжджі. Добре перемішати і поставити в тепле місце, щоб дріжджі ожили, на 15 хв.
Збити яйце і жовтки з цукром, всипати поступово, маса має побіліти і збільшитися в об‘ємі приблизно вдвічі.
Вилити у велику миску дріжджі, збиті яйця, охололе розтоплене вершкове масло, тепле молоко, ванільний цукор, сіль і перемішати.
Додати просіяне борошно і замісити тісто. Його потрібно дуже добре вимісити, відразу воно буде дуже липнути до рук, але коли тісто буде добре вимішане, стане м’яким та еластичним (спершу можна вимішувати в планетарному міксер 10 хв, а після злегка домісити руками).
Сформувати тісто в грудку і викласти у миску, змащену вершковим маслом. Накрити плівкою і поставити в тепле місце на 1,5 год.
Тісто, що підійшло, обім‘яти і розділити на частини відповідно до форм. Ті частини, з якими не працюєте, накрити рушником.
Розкачати тісто на прямокутник і, важливо, дуже тонко. Добре змастити розм’якшеним вершковим маслом і посипати сухофруктами.
Скрутити пласт у рулет (чим більше шарів у рулеті, тим більше шарів буде в пасці після випікання). Розрізати посередині уздовж, залишити з одного боку краєчок цілим, загорнути «два равлики» зовнішнім боком розрізу, скласти один на другий і викласти у форми, дати підійти в теплому місці 30 хв. Випікати у розігрітій до 180°С духовці 40−50 хв.
Якщо верхівки паски будуть швидко підрум'янюватися, накрити фольгою.
Ольга Завалін, м. Львів.