Передплата 2024 «Добрий господар»

Паска на сметані

До святкового столу

  • 100 г вершкового масла
  • 2 ст. ложки олії
  • 210 мл молока
  • 200 г цукру
  • 20 г сухих дріжджів
  • 1 ч. ложка без чубка солі
  • 3 яйця
  • 120 мл сметани
  • 5 склянок пшеничного борошна
  • 1 пакетик ваніліну
  • 2 ч. ложки апельсинової цедри
  • 70 мл апельсинового соку
  • 20 мл апельсинового лікеру

ДЛЯ ГЛАЗУРІ:

  • 1 білок
  • 120-150 г цукрової пудри
  • лимонна кислота на кінчику ножа

Паска має бути солодкою, ароматною, легкою і повітряною при дуже здобному та насиченому тісті. Як цього досягти?

Дріжджі. Беріть трохи більше живих дріжджів, ніж ви б взяли для звичайної випічки.

Борошно. Не намагайтеся приготувати щільне тісто, воно просто не підніметься. Тісто має бути досить м’яким, навіть рідким, яке складно взяти в руки.

Цукор. Не скупіться на цукор, при замішуванні куштуйте тісто.

Сіль. Багато хто про неї взагалі забуває, що обов’язково позначається на смаку.

Масло. Не варто додавати його у неймовірних кількостях. Масло робить тісто важким і дріжджі важко його піднімають. Обов’язково додавайте у паску, крім вершкового, хоч трохи рослинної олії, результат вас порадує.

Додатки. Ваніль, добавки у вигляді родзинок, цукатів, сухофруктів. Не кладіть у тісто волоські горіхи. Вони роблять тісто темним.

Опара. Дріжджі розчинити у перевареній воді або молоці, достатньо 50 мл рідини. Додати чайну ложку цукру, розмішати та залишити для реакції. Має піднятися «шапочка». Потім дріжджі вилити в миску, додати половину молока, пів склянки борошна, вимішати рідке тісто і залишити підійти до появи бульбашок. На це може піти від 40 хвилин до 1 год.

Схуофрукти залити окропом, дати набухнути кілька хвилин, промити холодною водою та обсушити. Курагу дрібно нарізати. Можна обваляти родзинки у борошні.

Яйця збовтати виделкою, не збиваючи. Коли опара підійде і піде бульбашками, додати решту складових, все відразу: цукор, ванілін, цедру та сік апельсина. Олія має бути кімнатної температури, молоко теплим, не гарячим. Не забудьте посолити тісто. Замісити м’яке рідке тісто, потрохи підсипаючи борошно. Вимісити тісто рукою 10 хв, до абсолютної гладкості та рівномірності. Воно хоч і м’яке, але має відставати від рук та дна миски. Залишити у теплому місці під плівкою або рушником. Коли тісто підніметься, можна підмішати сухофрукти і дати ще раз піднятися. Викласти тісто у форму, дати йому ще раз піднятися і випікати при 1800С, близько 40-50 хв. Час залежить від розміру форми та матеріалу, з якого вона виготовлена. Нержавіюча сталь вимагає більше часу, у паперових формах паски випікаються значно швидше. Якщо передбачається полити паски глазур’ю, то найкраще це робити, поки паски ще гарячі.

Глазур. Білок збити з цукровою пудрою, додати 1 ч. ложку лимонного соку або дрібку лимонної кислоти. Покрити глазур’ю ще гарячі паски. З цієї кількості тіста виходить три великі паски.

Більше рецептів у рубриці «Кухня»

Схожі новини