Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Як зберегти продукти без холодильника

Практично будь-який продукт можна зберегти чи продовжити його термін придатності. Основне – знайти будь-яке прохолодне місце

Нині різні непередбачувані випадки вимагають того, аби їжі було вдосталь. Можна запастися продуктами, які мають довгий термін придатності: консервами, борошном, різними видами макаронів та круп, цукром і сіллю. Усі звикли робити домашні заморозки – ягоди, фрукти, овочі та напівфабрикати. Погодьтеся, це дуже зручно. Але що робити, якщо холодильник зламався чи вимкнули електроенергію? Практично будь-який продукт можна зберегти чи продовжити його термін придатності. Основне – знайти будь-яке прохолодне місце. Навіть якщо за вікном спека, таке місце може бути в гаражі, коморі, льосі та навіть у підвалі багатоповерхового будинку.

Овочі та фрукти. Здебільшого овочі та фрукти можна зберіга­ти й без холодильника. Важливо знайти не лише прохолодне, а й темне місце. Морква та буряк до­бре зберігаються, якщо їх скласти в ящики з піском. Для зберігання картоплі важливо, щоб на неї не потрапляли сонячні промені чи світло. Якщо це станеться, овоч почне виділяти зелений пігмент – хлорофіл. Таку картоплю не ба­жано вживати в їжу. Якщо бачите перші ознаки того, що фрукти та овочі почали псуватися, то деяким можна продовжити термін при­датності. З фруктів та ягід зваріть варення чи джем, зробіть цукати, а овочі законсервуйте чи заквась­те. Ще можна зварити компот.

М’ясо. Якщо вимкнули елек­троенергію, а на вулиці мінусова температура, то кожен шматок обгорніть папером, а потім руш­ником, складіть щільно у метале­ву ємність та виставте на вулицю. Можна використовувати термо­сумки. Також із будь-якого м’яса можна зробити тушкованку. Така консервація за правильних умов приготування матиме термін придатності до 3 років. Ще один лайфхак, аби зберегти м’ясо без холодильника, – скласти його в каструлю чи скляні банки та добре пересипати сіллю. Також можна зробити сольовий розчин – на 500 мл холодної води 10 ст. ло­жок солі. Аби потім вживати таке м’ясо, попередньо його потрібно вимочити у воді, щоб позбутися зайвої солі.

Читайте також: Продуктові запаси на випадок облоги

Риба. Практично з будь-якої риби можна зробити рибні кон­серви. Подовжити термін придат­ності також можна за допомогою солі. Очистіть рибу від луски, вийміть нутрощі та зябра, помийте та добре висушіть паперовим рушником. Складіть у металеву ємність, добре пересипаючи сіл­лю. Поставте у прохолодне місце. Потім таку рибу можна вимочити у воді та смажити або висушити. Сушена риба має довгий термін придатності та не потребує спеці­альних умов зберігання.

Масло, сир. Масло додатко­во обгорніть пергаментним папе­ром, складіть у ємність та залий­те холодною трішки підсоленою водою. Накрийте зверху таріл­кою, а на неї поставте щось важ­ке. Виставте ємність на вулицю, якщо мінусова температура, або спустіть у льох, підвал чи виберіть інше прохолодне місце. Твердий сир добре зберігається без холо­дильника, але його обов’язково потрібно скласти у пакет та добре загорнути, аби він не підсихав. Кисломолочний сир перекладіть у скляні банки, а потім помістіть їх у холодну воду. Те ж саме зробіть із баночками сметани.

Молоко, сметана. Щоб про­довжити термін придатності мо­лока, прокип’ятіть його, додавши 1/2 ч. ложки соди на 3 л. Сметану перекладіть у скляні банки і поміс­тіть їх у холодну воду.

Читайте також: «То найменше, що можемо зробити для тих, хто зберігає нам життя»

Хліб можна зберігати в холо­дильнику чи навіть у морозилці. Якщо вимкнули електроенергію і він почав псуватися, зробіть суха­рі. Наріжте довільними шматками та розкладіть на деку, аби шматки не торкалися один одного. Ви­ставте деко в добре провітрюване приміщення. Наступного дня у вас будуть сухарі. Їх можна посипати сіллю до смаку.

Читайте також: Сушимо овочі для борщу

Схожі новини