Передплата 2024 «Добра кухня»

Сушимо овочі для борщу

У духовці чи сушарці овочі втрачають менше вітаміну С

Сухпайки: борщ чи овочеві супи кухарі готують для наших захисників, їх можна приготувати й для евакуації, коли немає змоги готувати у звичних умовах.

Варені та висушені карто­пля та буряк, нашаткова­на та висушена капуста, подрібнені та висушені цибуля, морква, селера, перець, варе­не, перемелене та висушене м’ясо, часник, спеції – це все складники борщового набору для сухпайків.

Сушать в електросушарці або у духовці. За сушіння в ду­ховці чи сушарці овочі втра­чають менше вітаміну С. Для сушіння в духовці придатна електрична духовка або духо­вка в печі на твердому паливі; якщо сушити у газовій духовці, то її дверцята мають бути про­чинені. Овочі, які варили, су­шать спершу за 75-80°С, потім – за 65-70°С. Овочеве бадилля та ароматичні рослини сушать за температури 55°С, щоб не втратити ароматичних речовин. Для сушіння в електричній ду­ховці вмикають найменший на­грів, контролюють температуру в духовці і регулюють необхід­ний ступінь подачі тепла, зазви­чай переставляють решітки по­далі від джерела тепла.

Кожен вид овочів слід підго­тувати до сушіння.

Картопля – перед сушінням нарізати невеличкими брусоч­ками завтовшки до 0,5 см. Зва­рити у великій кількості підсо­леної води, до напівготовності. Якщо сушити без попередньої обробки – картопля буде чор­но-синього кольору.

Капуста – тоненько нашат­кувати, потім 5 хв бланшувати її у киплячій воді.

Буряк – запекти або звари­ти, потім натерти на тертці і ви­сушити.

Морква – натерти на тертці, висушити і трішки подрібнити у блендері, але не на порошок, швидше варитиметься страва.

Цибулю і часник сушити без попередньої обробки. На­різати невеличкими кубиками.

Солодкий перець – наріза­ти соломкою і сушити в сушар­ці без попередньої обробки.

М’ясо (свинину, нежир­ні частини, типу задньої чи м’якоть лопатки) – попередньо зварити, присолити, змолоти на м’ясорубці і висушити.

Овочі сушити до стану, коли під час торкання і розламуван­ня немає відчуття, що продукт вологий. Але не пересушува­ти до стану, коли вони розси­паються від одного дотику. Тоді і смак гірший, і вариться стра­ва довше.

Усі якісно просушені овочі зберігаються кілька місяців без втрати якості, краще в скляних банках на холоді. Якщо тре­ба довше, то скласти у пакети із застібкою і покласти в моро­зилку. А якщо є вакуумна упа­ковка, то зберігаються впро­довж року.

Щоб приготувати борщ, ви­сипати потрохи овочів у ка­струлю, додати 1-2 ложки то­матної пасти, залити окропом і дати настоятися 10 хв.

Перш ніж сушити овочі в електросушарці, розкладіть їх рівним шаром. Якщо ово­чі дрібні, а сітка сушіння ве­лика, можна підстелити тон­ку тканину або лощений папір. Увімкніть сушіння і через кожні 1,5-2 год перевертайте та по­правляйте овочі. Загалом вам знадобиться близько 8 год.

Сушіння в духовці

Підготувати овочі до су­шіння – за потреби зварити, нарізати і викласти на деко або решітку.

Невисока температура – ось про що потрібно подбати пе­ред тим, як починати сушіння в духовці. Розігріти духовку до температури 800С, помістити туди деко або решітку з овоча­ми. Трохи підсушити, щоб по­верхня прихопилася, а потім знизити температуру до 450С. На весь процес може піти до 5-6 год.

Якщо є функція конвекції (обдування), овочі підсушать­ся швидше.

У мікрохвильовій печі ово­чі краще помістити між кілько­ма шарами мокрої тканини. Так уникнете пересихання. Виста­вити невелику потужність (200 Вт). Спершу виставити 5 хв, а потім діяти за станом сировини.

Читайте також: Продуктові запаси на випадок облоги

Схожі новини