Передплата 2024 ВЗ

«То найменше, що можемо зробити для тих, хто зберігає нам життя»

Карпатські громади згуртувалися для допомоги захисникам

Кожен своєю копіткою працею пришвидшує перемогу нашої славної України. Поки чоловіки, сини, рідні, друзі на передовій та у рядах тероборони – готуємо для них смаколики. З перших днів війни молодь встановила у центрі Сколе намет для збору гуманітарної допомоги для захисників. Шукали ідею, як дівчатам і жінкам долучитись до волонтерського руху, і Христина Юник запропонувала наліпити вареників. Про зародження ініціативи «Нагодуй захисника» розповіла одна із активісток Сколе, представниця ГО «Зарінок» Оксана Шепега.

Менш ніж за добу у дитячо­му садку, дирек­тором якого є Галина Лесько, жінки-волон­терки зі Сколе органі­зували процес і налі­пили 100 кг вареників, нарізали десятки кіло­грамів сала та вклали в ящики продуктові за­готовки з овочів, соло­дощів, пряників та бу­лочок. До вечора ще понад 200 кг варени­ків та продуктових па­кетів передали зі су­сідніх сіл Підгородців, Коростова, Тухольки, Кам’янки, Межибро­дів та Верхнього Си­ньовидного. Щодня всі масово передають, привозять. Згодом до­єдналися і сусідні ОТГ – Славська та Козів­ська ОТГ. До речі, гос­подині Славської ОТГ були такими креатив­ними, що навіть «імен­ний торт» спекли. Усе це відправляли україн­ським захисникам бу­сами, машинами. Над­звичайна згуртованість та вмотивованість не може не захоплювати.

Одного дня не ви­стачало борошна для тіста. Одразу написа­ли на Фейсбук, і відра­зу ж отримали з над­лишком. Те саме було з картоплею.

Оксана Шепега за­значає:

– Люди швидко об’єднались та зреа­гували на потребу під­тримати наших воїнів, які сьогодні дають гідну відсіч армії агресора! Тішить, що наші люди – щедрі, добрі й гото­ві до дії.

Сьогодні вже не злі­чити, скільки госпо­динь краю активно під­тримують ініціативу, приносять інґредієн­ти, роблять заготовки, приносять уже готові страви.

Окрім вареників, сала, овочів та солодо­щів, спаковують також консервовані продук­ти та олію. Усе зібра­но акуратно, немає та­кого, щоб хтось робив абияк і нашвидкуруч, все приготовано зі щи­рістю і любов’ю. Неодмінною частиною по­дарунків на передову є малюнки від дітей, у яких малеча малює мирне небо і передає найщиріші вітання на­шим захисникам.

Оксана Шепега за­значає:

– Сколівщина стій­ко тримається в тилу. Окрім продуктів хар­чування, відкрився штаб повноцінної гу­манітарної допомоги! Допомога від добро­діїв приходила дуже швидко і так само роз­ходилась, а дещо за­тримувалось і очіку­вало поповнення до відправлення. Відгук­нулися співгромадяни й з-за кордону.

Зі Сколе, Славсько­го, Верхньої Рожанки, Нижнього Синьовидно­го, Тухольки, Довжки, вкотре, спільно орга­нізовано та відправле­но смачну гуманітарну підтримку. Все достав­лено до “Волонтер­ської Сотні” Львова з подальшим відправ­ленням захисникам.

Також передано не­обхідні речі для до­рослих та дітей, котрі змушені зараз жити у нашій територіальній громаді. Хто приходив – отримував моральну підтримку і допомогу в межах наших можли­востей. Висловлюємо щиру подяку нашим трудівницям. Ми всі робимо надзвичайно важливі речі.

Медівник

3 яйця, 2 склянки цукру, 4 склянки борошна, 1 склян­ка кефіру, 3 ст. ложки меду, 1 ст. ложка соди, 100 мл олії, пів склянки води, 1 склян­ка волоських горіхів, 8 штук гвоздики.

Спалити цукор для кольору. Для цього кинути 3 ложки цу­кру в холодну каструлю і запа­лити газ. На середньому вог­ні тримати цукор у каструлі, не помішувати. Через 1-2 хв цукор починає палитися – поступово перетворюється на рідку гаря­чу карамель. Помішати цю ріди­ну, щоб не пристала до дна. Слід дочекатися того моменту, коли все в каструлі стане чорного ко­льору, як кава.

Не вимикаючи газ, влити пів склянки води, щоб зберегти ко­лір і щоб цукор не перетворив­ся на тверду цукерку. Цю рідину поставити, щоб охолола.

У глибокій посудині збити 3 яйця. Додати цукор і збити на пухку масу.

В іншу глибоку ємність вили­ти кефір, але не до країв. Дода­ти соду і перемішати, дати кіль­ка секунд постояти і влити до яєць.

До суміші з яєць та кефіру до­дати олію і вимішати. Додати 3 ложки меду і знову вимішати.

Тепер влити рідину зі спале­ного цукру та знову добре роз­мішати.

Потрохи всипати просіяне борошно і постійно перемішу­вати.

Додати до тіста склянку очи­щених волоських горіхів. Їх дуже не дрібнити. Гвоздику добре по­дрібнити, щоб розподілилась по всьому медівнику. Тісто має ви­йти густе.

Форму застелити пергамен­том, змастити олією та посипа­ти борошном. Влити тісто для медівника у форму та залишити на ніч на кухні.

Наступного дня розігріти ду­ховку до 180°С. У теплу духовку поставити медівник на 50 хви­лин. Він має потемніти. Готов­ність перевірити дерев’яною шпажкою – якщо тісто не прили­пає, медівник готовий.

Булочки з варенням

450-500 г борошна, 250 мл теплого молока, 7 г сухих дріжджів, 75 г цукру, 1 яйце, 40 г вершкового масла, 30 мл олії, 1 ч. ложка ваніль­ного цукру, 1/2 ч. ложки солі, 120 г будь-якого джему, жов­ток – для змащування.

У мисці змішати молоко, дріжджі та цукор. Залишити на 10-15 хвилин. Додати розтопле­не вершкове масло, олію, яйце, ванільний цукор і сіль. Перемі­шати. Поступово додаючи бо­рошно, замісити м’яке, але не забите тісто. Тісто накрити і за­лишити на 1-1,5 години.

Розділити тісто на 15 рівних частин. Перекласти на деко. У кожній булочці зробити погли­блення. Накрити плівкою і зали­шити на 20 хвилин. Заповнити поглиблення джемом і змастити яєчним жовтком. Випікати у ро­зігрітій духовці.

Читайте також: «Хай солдати знають, що ми їх любимо»

Схожі новини