Передплата 2024 «Добра кухня»

Продуктові запаси на випадок облоги

Найкраще заморозити готові страви і приготувати тушкованку

Війна повністю змінила наші звички. Якщо раніше ми не купували нічого зайвого – за потреби завжди можна було придбати у крамниці все необхідне, то тепер без запасів харчів краще не залишатися. Що купити, як зберегти продукти і приготувати їх без світла і газу?

Хліб. Нарізати скибками, по­класти в пакет і заморозити. Роз­морожувати за кімнатної тем­ператури за кілька годин до вживання, просто вийнявши по­трібну кількість з морозильної ка­мери. Хліб смачний, як до замо­рожування. А коли не стане світла, то ті скибки можна засушити.

М’ясо. Якщо розморозить­ся, добре посолити, залишити на холоді до 3 днів, перед при­готуванням промити, страву вже не солити. Можна приготу­вати тушкованку.

Якщо є можливість, придба­ти сиров’ялені м’ясо, ковбасу. А також сало – солоне, копче­не, запечене. Домашню ков­басу можна залити смальцем. Можна насушити м’яса, якщо є електросушарка.

Крупи і макарони. Варто придбати 2-3 кг макаронів, 1-2 кг різних круп – гречку, вівсян­ку, кус-кус, булгур, манку, каші дитячого харчування, локшину швидкого приготування. Все можна заливати водою, навіть холодною, кефіром, молоком.

Консерви – м’ясні, рибні, овочеві. Їх можна додавати до макаронів. Якщо залити гаря­чою водою, вийде своєрідна юшка.

Жири – масло, смалець, олію. Щоб зберегти вершкове масло хоча б кілька днів – по­класти його в ємність з дуже холодною водою, воду що­дня міняти. Або у дуже солону воду – ропу. Можна приготува­ти пряжене масло.

Овочі: картопля, капуста, буряки, морква.

Фрукти: яблука, трохи цитрусових. Лимон змолоти на м’ясорубці і вимішати з цукром 1х1.

Борошно і дріжджі. Поки буде світло, можна випікати хліб – борошно, дріжджі, вода, сіль. Дріжджі також можна за­морозити.

Чорний шоколад, сухе пе­чиво, сухарики, снеки, хліб­ці, бублики. Сухарики мож­на насушити із хліба чи батона (додати сіль, спеції за бажан­ня), зберігати краще у великих банках), бо у мішечках може завестися міль.

Спортивне харчування – зберігається за будь-якої тем­ператури, суміш просто розчи­няти у холодній воді.

Сухофрукти і горіхи, ара­хісове масло – добре насичу­ють та довго зберігаються.

Великий запас питної води.

Сіль, цукор, мед.

Найкраще заморожувати вже готові страви. Якщо не буде можливості готувати, про­сто розморозити і можна їсти.

Не забудьте про свічки, сір­ники, запальнички.

Тушкованка

Найкраще готувати тушко­ванку методом тиндалізації, термін зберігання до 3 місяців, бажано у холоді – на балконі, у погребі.

Тіндалізація – спосіб стери­лізації, запропонований Джо­ном Тіндалем. Полягає у бага­торазовому нагріванні рідин (упродовж 1 год) від трьох до п’яти разів з проміжками у 24 год. За цей час спори бакте­рій, що вижили за температури 100°С, проростають, і їхні веге­тативні клітини гинуть внаслі­док подальшого нагрівання.

М’ясо нарізати на шмат­ки близько 3х3 см, посоли­ти з розрахунку 2% солі на 1 кг м’яса, додати трохи спецій – чорного перцю, меленого ко­ріандру. Банки під єврокришку ретельно вимити і простерилі­зувати. На дно покласти лавро­вий листок, щільно наповнити м’ясом, не доходячи до вер­ху банки 2-3 см. Простерилізу­вати кришки і гарячими герме­тично закрити банки як готову консервацію. Банки помістити у велику каструлю і залити во­дою, трохи не доходячи до кри­шок. Довести до кипіння і ва­рити від початку кипіння рівно 1 год. Залишити на плиті. На другий і на третій день доли­вати воду, що википіла, і знову варити 1 год. На 3-й день охо­лоджені банки вийняти, пере­вірити, чи герметично закриті, витерти та перенести на холод.

Пряжене масло

Ощадний спосіб приготу­вання пряженого масла – на водяній бані.

240 г хорошого вершкового масла, краще селянського або магазинного 82,5%, нарізати на шматочки у каструлю. У ка­струлю більшого розміру нали­ти трохи води, помістити в неї каструлю з маслом та поста­вити на вогонь. Коли вода за­кипить, залишити на помірно­му кипінні.

Коли масло розтопиться, на його поверхні почне утворю­ватися біла піна (її можна до­дати до соусу, каші, у випічку). Кип’ятити масло, доки воно не стане прозорим, внизу осяде сироватка, а зверху переста­не утворюватися піна. Зали­шити масло на 2-3 год за кім­натної температури. Піну зняти дерев’яною ложкою. Масло обережно процідити – у ситеч­ко помістіть складену в кілька шарів марлю. Зберігати у скля­ному або керамічному посуді у темному прохолодному місці.

Більше у рубриці «Кухня»

Схожі новини