«Готуємо страви турецької кухні. Людям смакують»
Кухня на колесах готує обіди для переселенців
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/455429/tyrkuzagal.jpg)
Мобільну польову кухню – фургон, у якому роздають гарячі обіди тим, хто через бойові дії змушений був покинути власні домівки, уже знають на Сихові у Львові. З ініціативою допомогти українцям виступило посольство Туреччини в Україні. А організував допомогу Офіс із ліквідації наслідків катастроф та надзвичайних ситуацій Міністерства внутрішніх справ Туреччини.
Упродовж тижня команда турецьких кухарів годувала теплими обідами вимушених переселенців біля храму Різдва Пресвятої Богородиці, що на Майдані св. Івана Павла ІІ Папи Римського. Отримати безкоштовний обід у кухні на колесах можна було щодня від 13-ї до 18-ї години.
– Наші друзі з посольства Туреччини підтримують вимушено переселених осіб, які зараз у Львові. Вони організували велику польову кухню, – розповів голова міської евакуаційної комісії Євген Бойко.
Знайомимося з кухарями-волонтерами з Туреччини, які сьогодні готують для вимушено переміщених українців.
Абдула Сунгур живе у Львові шість років. Родом із міста Мугла, що неподалік відомого курорту Мармарису. Працює шеф-кухарем у турецькому ресторані, який наразі зачинений. Уже впродовж тижня разом із помічницею готують страви на польовій кухні. В інших локаціях теж готують професійні кухарі. Готують з українських продуктів, щодня змінюючи меню: курячий суп, суп із сочевиці, рис з куркою, картопля фрі…
– Сьогодні у меню – турецький суп із сочевицею, рис із куркою. У Львові такого супу не готують. Можна додати томатну пасту, але у вас багато хто не любить її. Люди кажуть, що наші страви смачні. Дехто навіть приходить зі своїм посудом і бере їжу додому, – розповідає шеф-кухар. – Щодня приходить близько тисячі осіб, іноді й більше.
Спілкуємося з людьми, котрі прийшли пообідати, – матерями із маленькими дітьми, людьми поважного віку. Дехто стоїть сам, бо хоче побути у спокої, наодинці. Дехто приходить по добавку, а хтось бере своїм родичам, котрі залишилися в домівках. За смачні теплі страви, приготовлені з любов’ю, щиро дякують турецьким кухарям. Надалі їжу готуватимуть і в інших локаціях міста поблизу центрів, де живуть вимушено переміщені українці.
Турецький суп із сочевицею
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/04/tyrku_sup.jpg)
200 г сочевиці, 1 літр води, 1 цибулина, 1 морквина, 100 г вершкового масла, сіль, 1 ст. ложка сушеної або свіжої м’яти.
Цибулю і моркву почистити та дрібно нарізати.
У каструлі розтопити вершкове масло. Додати до масла моркву і цибулю та обсмажити близько 5 хвилин до м’якості.
Сочевицю промити кілька разів, допоки вода не стане прозорою.
Додати сочевицю до цибулі з морквою. Залити 1 літром холодної води.
Варити суп ще 15 хвилин після закипання води на малому вогні із накритою кришкою.
Коли сочевиця стане м’якою, суп посолити, додати м’яту, перемішати і варити ще близько 1 хвилини.
Рис із куркою
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/04/tyrku_rus.jpg)
2 склянки рису, 2 курячі стегенця, 3,5 склянки курячого бульйону або води, 2 ст. ложки олії, сіль і перець – до смаку.
До бульйону: 1 цибулина, 1 морквина, 5-6 горошин чорного перцю, лаврове листя, кілька гілочок розмарину, дрібка гострої паприки, сіль.
Рис промити та замочити в холодній воді.
Курку зварити і водночас з навару зробити смачний бульйон. До бульйону додати цибулину, морквину, перець, лаврове листя, розмарин, гостру паприку і сіль. Варити 30-45 хвилин.
Зняти зі стегенець шкірку і викинути. Руками розділити м’ясо на великі шматки. Відкласти
Рис відцідити. На сильному вогні у 2 ст. ложках олії обсмажити рис 2-3 хвилини до випарування вологи, постійно помішуючи.
Додати бульйон, дрібку солі і перемішати кілька разів. Додати шматки курки, акуратно перемішати і щільно накрити кришкою. Після закипання перенести на найменшу конфорку і на найменшому вогні тушкувати 10 хвилин.
Через 10 хвилин скуштувати, чи достатньо солі. Тепер швидко і акуратно перевертати плов пластами. У жодному разі не розмішувати. Накрити щільно і тушкувати ще 5 хвилин. Вимкнути вогонь. Накрити каструлю паперовою серветкою і щільно кришкою, залишити на 10-15 хвилин доходити.
Читайте також: «То найменше, що можемо зробити для тих, хто зберігає нам життя»