Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Готуємо страви турецької кухні. Людям смакують»

Кухня на колесах готує обіди для переселенців

Мобільну польову кухню – фургон, у якому роздають гарячі обіди тим, хто через бойові дії змушений був покинути власні домівки, уже знають на Сихові у Львові. З ініціативою допомогти українцям виступило посольство Туреччини в Україні. А організував допомогу Офіс із ліквідації наслідків катастроф та надзвичайних ситуацій Міністерства внутрішніх справ Туреччини.

Упродовж тижня коман­да турецьких кухарів го­дувала теплими обідами вимушених переселенців біля храму Різдва Пресвятої Бого­родиці, що на Майдані св. Івана Павла ІІ Папи Римського. Отри­мати безкоштовний обід у кух­ні на колесах можна було щодня від 13-ї до 18-ї години.

– Наші друзі з посольства Ту­реччини підтримують вимуше­но переселених осіб, які зараз у Львові. Вони організували вели­ку польову кухню, – розповів го­лова міської евакуаційної ко­місії Євген Бойко.

Знайомимося з кухарями-во­лонтерами з Туреччини, які сьо­годні готують для вимушено пе­реміщених українців.

Абдула Сунгур живе у Львові шість років. Родом із міста Мугла, що неподалік відо­мого курорту Мармарису. Пра­цює шеф-кухарем у турецькому ресторані, який наразі зачине­ний. Уже впродовж тижня разом із помічницею готують страви на польовій кухні. В інших локаціях теж готують професійні кухарі. Готують з українських продуктів, щодня змінюючи меню: курячий суп, суп із сочевиці, рис з кур­кою, картопля фрі…

– Сьогодні у меню – турецький суп із сочевицею, рис із куркою. У Львові такого супу не готують. Можна додати томатну пасту, але у вас багато хто не любить її. Люди кажуть, що наші страви смачні. Дехто навіть приходить зі своїм посудом і бере їжу до­дому, – розповідає шеф-кухар. – Щодня приходить близько тисячі осіб, іноді й більше.

Спілкуємося з людьми, котрі прийшли пообідати, – матерями із маленькими дітьми, людьми поважного віку. Дехто стоїть сам, бо хоче побути у спокої, наодин­ці. Дехто приходить по добавку, а хтось бере своїм родичам, ко­трі залишилися в домівках. За смачні теплі страви, приготов­лені з любов’ю, щиро дякують турецьким кухарям. Надалі їжу готуватимуть і в інших локаціях міста поблизу центрів, де живуть вимушено переміщені українці.

Турецький суп із сочевицею

200 г сочевиці, 1 літр води, 1 цибулина, 1 морквина, 100 г вершкового масла, сіль, 1 ст. ложка сушеної або свіжої м’яти.

Цибулю і моркву почистити та дрібно нарізати.

У каструлі розтопити верш­кове масло. Додати до масла моркву і цибулю та обсмажити близько 5 хвилин до м’якості.

Сочевицю промити кілька ра­зів, допоки вода не стане прозо­рою.

Додати сочевицю до цибулі з морквою. Залити 1 літром хо­лодної води.

Варити суп ще 15 хвилин піс­ля закипання води на малому вогні із накритою кришкою.

Коли сочевиця стане м’якою, суп посолити, додати м’яту, пе­ремішати і варити ще близько 1 хвилини.

Рис із куркою

2 склянки рису, 2 курячі стегенця, 3,5 склянки куря­чого бульйону або води, 2 ст. ложки олії, сіль і перець – до смаку.

До бульйону: 1 цибули­на, 1 морквина, 5-6 горошин чорного перцю, лаврове лис­тя, кілька гілочок розмарину, дрібка гострої паприки, сіль.

Рис промити та замочити в холодній воді.

Курку зварити і водночас з навару зробити смачний буль­йон. До бульйону додати цибу­лину, морквину, перець, лав­рове листя, розмарин, гостру паприку і сіль. Варити 30-45 хвилин.

Зняти зі стегенець шкір­ку і викинути. Руками розділи­ти м’ясо на великі шматки. Від­класти

Рис відцідити. На сильному вогні у 2 ст. ложках олії обсма­жити рис 2-3 хвилини до випа­рування вологи, постійно помі­шуючи.

Додати бульйон, дрібку солі і перемішати кілька разів. Додати шматки курки, акуратно пере­мішати і щільно накрити криш­кою. Після закипання перене­сти на найменшу конфорку і на найменшому вогні тушкувати 10 хвилин.

Через 10 хвилин скуштувати, чи достатньо солі. Тепер швид­ко і акуратно перевертати плов пластами. У жодному разі не розмішувати. Накрити щільно і тушкувати ще 5 хвилин. Вимкну­ти вогонь. Накрити каструлю паперовою серветкою і щіль­но кришкою, залишити на 10-15 хвилин доходити.

Читайте також: «То найменше, що можемо зробити для тих, хто зберігає нам життя»

Схожі новини