Картопляні дріжджі
Як зробити дріжджі вдома
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/453846/xlibkartopl-drigdgi.jpg)
- 1 середня картоплина
- 1,5-2 склянки води
- 1 склянка борошна
- 1 ст. ложка цукру
Помити, почистити і зварити картоплю як для картопляного пюре, залишивши воду.
Дати воді охолонути.
Налити 1,5 склянки картопляного відвару у велику скляну банку. Обережно додати цукор і борошно, перемішати до однорідності.
Накрити банку шматком марлі або паперовим рушником і закріпити її кільцем або гумкою. Залишити банку на ніч у теплому місці, щоб почався процес бродіння.
До ранку маса має бути пухирчастою і пахнути дріжджами.
Зберігати картопляні дріжджі в закритій банці в холодильнику і використовувати за потреби.
Зважаючи на те, що ці дріжджі є живим організмом, їх необхідно годувати щотижня. Щоб підживити дріжджі, слід надібрати половину вмісту банки, потім додати 3/4 склянки води, 3/4 склянки борошна і 1 ст. ложку цукру.
Використовувати ці дріжджі, як і будь-які магазинні: 2 ст. ложки картопляних дріжджів = 1 ст. ложці магазинних дріжджів
Але слід знати, що час підйому тіста з домашніми дріжджами триватиме у 2-3 рази довше, якщо вдома не дуже тепло.