Передплата 2025 «Добре здоров’я»

Хліб на заквасці

Як приготувати хліб на заквасці

  • 600-700 г борошна
  • 6-7 ст. ложок закваски
  • 2 ст. ложки олії
  • 2 ч. ложки солі
  • 2 ст. ложки цукру
  • 250 г води

Замісити, накрити, поста­вити у тепле місце. Має рос­ти, доки збільшиться удвічі (залишити на ніч, росте дов­го), зліпити паляницю, поклас­ти у форму, коли знову вирос­те (1-2 год) – випікати, можна у мультиварці.

Решту закваски поклас­ти в баночку з поліетиленовою кришкою з дірочками (щоб ди­хала) і поставити в холодиль­ник до наступного разу. Підго­довувати 1 раз на тиждень (по 3-4 ст. ложки борошна і води).

За потреби дістати, підгоду­вати (додати по 3-4 ложки бо­рошна і води), залишити в теплі і знову випікати. Краще вве­чері підгодувати, а на ранок, коли закваска «дозріє», випі­кати. Або вранці підгодувати, а ввечері випікати. Якщо немає бульбашок довго, додати дріб­ку цукру.

Більше рецептів у рубриці «Кухня»