Страви з печінки – доступні і корисні
Печінку використовують у кулінарії для приготування великої кількості різних страв, які не лише смачні, а й корисні для здоров’я
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/451302/pechinka.jpg)
Печінку, як і м’ясо, можна тушкувати, смажити, запікати, готувати з неї паштети, запіканки, рулети. Використовувати в приготуванні салатів, як начинку для різних видів закусок, випічки. Пропонуємо найсмачніші ідеї страв із печінки.
Салат з печінкою, морквою та яйцями
200 г свинячої печінки, 1 свіжий огірок, 2-3 яйця, 1 морквина, 2 цибулини, майонез, сіль, олія.
Очистити морквину та цибулю. Зварити яйця. Ледь розморожену печінку нарізати тонкими смужками. Викласти її на гарячу пательню з олією. Посолити. Помішуючи лопаткою, обсмажити до готовності. Готову печінку перекласти у миску, в якій готуватимете салат.
Півкільцями нарізати цибулю, великими смужками – моркву. На олії обсмажити цибулю і моркву до стану аль-денте. Додати обсмажені овочі і нарізані кубиками яйця до печінки. Огірок нарізати тонкими смужками і додати в миску із салатом. Все перемішати. Салат посолити і заправити майонезом.
Котлети з печінки
800 г печінки, 1 цибулина, зелень петрушки, 1 яйце, 2 ст. ложки, майонезу, 3 ст. ложки борошна, сіль і чорний перець – до смаку, соняшникова олія.
Печінку нарізати дрібними кубиками. Чим дрібніше, тим котлети вийдуть ніжнішими. У миску з печінкою додати сіль, чорний перець, подрібнену зелень петрушки, посічену цибулю і яйце.
Додати майонез та борошно. Все перемішати. Викласти печінкову масу на пательню у вигляді оладок. Обсмажити із двох боків до золотистого кольору.
Печінковий рулет з маслом
700-800 г яловичої печінки, 2 цибулини, 2 морквини, 1 болгарський перець, 1 головка часнику, 250-300 г вершкового масла, сіль, чорний мелений перець або інші спеції, 1 пучок кропу, олія.
Цибулю і моркву очистити та подрібнити. Моркву натерти на дрібній тертці, цибулю нарізати дрібними кубиками.
Яловичу печінку промити, нарізати кубиками. Спасеруйте на олії цибулю та моркву, 5 хв. У пательню з тушкованими овочами додати шматочки печінки. Посолити, посипати чорним перцем (можна використати й інші спеції). Тушкувати печінку з цибулею щонайменше 15 хв. Дати трохи охолонути і двічі змолоти на м’ясорубці з дрібною сіточкою. Можна шматочки печінки збити у блендері. Миску з паштетом поставити у холодильник. М’яке вершкове масло нарізати на кубики. Додати вичавлений часник і посічений кріп. Збити міксером на однорідну масу.
Стіл застелити харчовою плівкою. Викласти печінковий паштет у вигляді прямокутника розміром листа А4, завтовшки близько 1 см. Ложкою на паштет викласти вершкову начинку, відступаючи з боків по 1 см. Посипати кубиками болгарського перцю. Піднімаючи харчову плівку, скрутити рулет, загорнути його у плівку. Покласти в холодильник на 2 год, щоб масло застигло.
Печінковий торт
Для коржів: 600-700 г курячої печінки, 1 цибулин, 2 яйця, 200 мл молока, сіль і перець – до смаку, 150 г борошна.
Для начинки: 100-150 г майонезу, сіль, 1 цибулина, 3 морквини, олія.
Печінку змолоти на м’ясорубці із дрібною сіточкою. Додатково можна збити занурювальним блендером 2 хв. Разом з печінкою змолоти на м’ясорубці цибулю. Яйця з молоком додати в миску з печінкою, перемішати. Маса має вийти однорідною. Посолити і поперчити. Додати борошно і перемішати до зникнення грудочок борошна.
На пательні діам. 15-20 см з невеликою кількістю олії смажити млинці завтовшки 0,5-0,7 см.
Очистити цибулю і моркву для начинки. Моркву натерти на середній тертці. Цибулю дрібно нарізати. Помішуючи, обсмажити цибулю з морквою і охолодити.
Печінкові коржі змащувати майонезом і прошаровувати підсмаженою з цибулею і морквою.
Прикрасити торт за бажання і винести його на холод хоча б на 1 год.
Печінкові рулетики із сиром
Для млинців: 400 г свинячої печінки, 2 яйця, 0,5 склянки молока, 1/2 цибулини, 1 маленька морквина, сіль і перець – до смаку, 3/4 склянки борошна, олія.
Для сирної начинки: 3 плавлені сирки, 2 зубчики часнику, 70-100 г майонезу.
Печінку і цибулю змолоти на м’ясорубці. Влити охолоджене молоко. Додати яйце і натерту на дрібній тертці моркву. Посолити і поперчити, перемішати. Всипати борошно і знову ретельно вимішати, розбиваючи грудочки борошна.
У пательні на олії смажити печінкові млинці на помірному вогні з обох боків.
Плавлений сир натерти на середній або дрібній тертці. Додати вичавлений часник і майонез (несолодкий йогурт чи сметану). Можна трохи поперчити, додати свіжу зелень. Перемішати.
Млинці змастити начинкою, скрутити трубочками. Покласти їх у холодильник для охолодження. Подавати, розрізавши кожен трохи навскіс на рівні частини.
Печінка, тушкована у сметані
300 г яловичої печінки, 2 цибулини, 1 морквина, 200 г жирної сметани, спеції і сіль – до смаку.
Зрізати з печінки плівки та грубі прожилки. Нарізати її невеликими кубиками або смужками. Цибулю нарізати півкільцями, моркву – кружальцями або півкружальцями. На гарячу пательню з олією викласти моркву та цибулю, тушкувати 10 хв. Додати печінку, перемішати її із овочами. Додати спеції і сіль. Помішуючи, тушкувати печінку ще 10 хв.
Додати сметану, зменшити вогонь, щоб уникнути сильного кипіння та її згортання. Перемішати і тушкувати печінку ще 5 хв. На гарнір до печінки подати картоплю, рис, гречку або макарони.