Передплата 2024 «Добрий господар»

Страви з печінки – доступні і корисні

Печінку використовують у кулінарії для приготування великої кількості різ­них страв, які не лише смачні, а й корисні для здоров’я

Печінку, як і м’ясо, можна тушкувати, смажити, запікати, готувати з неї паштети, запіканки, рулети. Використовувати в приготуванні салатів, як начинку для різних ви­дів закусок, випічки. Пропонуємо найсмачніші ідеї страв із печінки.

Салат з печінкою, морквою та яйцями

200 г свинячої печінки, 1 свіжий огірок, 2-3 яйця, 1 морквина, 2 цибу­лини, майонез, сіль, олія.

Очистити морквину та цибулю. Зва­рити яйця. Ледь розморожену печінку нарізати тонкими смужками. Викласти її на гарячу пательню з олією. Посоли­ти. Помішуючи лопаткою, обсмажити до готовності. Готову печінку перекласти у миску, в якій готуватимете салат.

Півкільцями нарізати цибулю, вели­кими смужками – моркву. На олії об­смажити цибулю і моркву до стану аль-денте. Додати обсмажені овочі і нарізані кубиками яйця до печінки. Огірок нарі­зати тонкими смужками і додати в мис­ку із салатом. Все перемішати. Салат посолити і заправити майонезом.

Котлети з печінки

800 г печінки, 1 цибулина, зелень петрушки, 1 яйце, 2 ст. ложки, майо­незу, 3 ст. ложки борошна, сіль і чор­ний перець – до смаку, соняшникова олія.

Печінку нарізати дрібними кубиками. Чим дрібніше, тим котлети вийдуть ніж­нішими. У миску з печінкою додати сіль, чорний перець, подрібнену зелень пе­трушки, посічену цибулю і яйце.

Додати майонез та борошно. Все пе­ремішати. Викласти печінкову масу на пательню у вигляді оладок. Обсмажити із двох боків до золотистого кольору.

Печінковий рулет з маслом

700-800 г яловичої печінки, 2 ци­булини, 2 морквини, 1 болгарський перець, 1 головка часнику, 250-300 г вершкового масла, сіль, чорний ме­лений перець або інші спеції, 1 пучок кропу, олія.

Цибулю і моркву очистити та подріб­нити. Моркву натерти на дрібній тертці, цибулю нарізати дрібними кубиками.

Яловичу печінку промити, нарізати кубиками. Спасеруйте на олії цибулю та моркву, 5 хв. У пательню з тушкованими овочами додати шматочки печінки. По­солити, посипати чорним перцем (мож­на використати й інші спеції). Тушкувати печінку з цибулею щонайменше 15 хв. Дати трохи охолонути і двічі змолоти на м’ясорубці з дрібною сіточкою. Мож­на шматочки печінки збити у блендері. Миску з паштетом поставити у холо­дильник. М’яке вершкове масло наріза­ти на кубики. Додати вичавлений часник і посічений кріп. Збити міксером на од­норідну масу.

Стіл застелити харчовою плівкою. Викласти печінковий паштет у вигляді прямокутника розміром листа А4, за­втовшки близько 1 см. Ложкою на па­штет викласти вершкову начинку, від­ступаючи з боків по 1 см. Посипати кубиками болгарського перцю. Підніма­ючи харчову плівку, скрутити рулет, за­горнути його у плівку. Покласти в холо­дильник на 2 год, щоб масло застигло.

Печінковий торт

Для коржів: 600-700 г курячої пе­чінки, 1 цибулин, 2 яйця, 200 мл мо­лока, сіль і перець – до смаку, 150 г борошна.

Для начинки: 100-150 г майонезу, сіль, 1 цибулина, 3 морквини, олія.

Печінку змолоти на м’ясорубці із дрібною сіточкою. Додатково можна збити занурювальним блендером 2 хв. Разом з печінкою змолоти на м’ясорубці цибулю. Яйця з молоком додати в миску з печінкою, перемішати. Маса має ви­йти однорідною. Посолити і поперчити. Додати борошно і перемішати до зник­нення грудочок борошна.

На пательні діам. 15-20 см з невели­кою кількістю олії смажити млинці за­втовшки 0,5-0,7 см.

Очистити цибулю і моркву для начин­ки. Моркву натерти на середній тертці. Цибулю дрібно нарізати. Помішуючи, обсмажити цибулю з морквою і охоло­дити.

Печінкові коржі змащувати майоне­зом і прошаровувати підсмаженою з ци­булею і морквою.

Прикрасити торт за бажання і вине­сти його на холод хоча б на 1 год.

Печінкові рулетики із сиром

Для млинців: 400 г свинячої пе­чінки, 2 яйця, 0,5 склянки молока, 1/2 цибулини, 1 маленька морквина, сіль і перець – до смаку, 3/4 склянки борошна, олія.

Для сирної начинки: 3 плавлені сирки, 2 зубчики часнику, 70-100 г майонезу.

Печінку і цибулю змолоти на м’ясорубці. Влити охолоджене молоко. Додати яйце і натерту на дрібній тертці моркву. Посолити і поперчити, пере­мішати. Всипати борошно і знову ре­тельно вимішати, розбиваючи грудочки борошна.

У пательні на олії смажити печінкові млинці на помірному вогні з обох боків.

Плавлений сир натерти на середній або дрібній тертці. Додати вичавлений часник і майонез (несолодкий йогурт чи сметану). Можна трохи поперчити, до­дати свіжу зелень. Перемішати.

Млинці змастити начинкою, скрутити трубочками. Покласти їх у холодильник для охолодження. Подавати, розрізав­ши кожен трохи навскіс на рівні частини.

Печінка, тушкована у сметані

300 г яловичої печінки, 2 цибули­ни, 1 морквина, 200 г жирної смета­ни, спеції і сіль – до смаку.

Зрізати з печінки плівки та грубі про­жилки. Нарізати її невеликими кубиками або смужками. Цибулю нарізати півкіль­цями, моркву – кружальцями або півкру­жальцями. На гарячу пательню з олією викласти моркву та цибулю, тушкувати 10 хв. Додати печінку, перемішати її із овочами. Додати спеції і сіль. Помішую­чи, тушкувати печінку ще 10 хв.

Додати сметану, зменшити вогонь, щоб уникнути сильного кипіння та її згортання. Перемішати і тушкувати пе­чінку ще 5 хв. На гарнір до печінки пода­ти картоплю, рис, гречку або макарони.

Більше рецептів у рубриці «Кухня»

Схожі новини