Передплата 2024 «Добрий господар»

Торт «Кіліманджаро»

Святковий торт

Щоб приготувати смачний та ефектний торт до новорічного свята, не обов’язково бути професійним кондитером та купувати дорогі інґредієнти.

Справжній кулінарний шедевр можна приготувати з найпростіших продуктів. Торт «Кіліманджаро» виходить дуже смачним і виглядає ефектно та оригінально не лише цілий, а й у розрізі.

До речі, Кіліманджаро — найвища вершина Африки.

За різними версіями вона входить у десятку найгарніших гір світу і в трійку найгарніших вулканів.

  • 8 г ванільного цукру
  • 5 яєць
  • 5 г розпушувача
  • 180 г цукру
  • 50 г вершкового масла
  • 130 г пшеничного борошна
  • 30 г какао
  • 850 г консервованих персиків
  • 15 г желатину
  • 400 г грецького йогурту
  • 400 г вершків 35-40%
  • 50 г цукрової пудри
  • 50 г темного шоколаду, 60-69% какао
  • цукрова пудра — для прикрашання

Вершкове масло розтопити і дати йому охолонути.

Змішати борошно, какаопорошок, розпушувач якомога ретельніше, щоб розпушувач рівномірно розподілився по всьому об’єму, а потім просіяти.

У чашу міксера розбити курячі яйця, всипати ванільний цукор і, поступово підсипаючи цукор, збити їх на легку світлу масу.

Збивати досить довго, маса має збільшитися в об’ємі в 2-3 рази, стати повітряною і такою щільною, щоб нею можна було малювати, тобто слід від тіста має залишатися видимим упродовж кількох секунд.

І тільки після цього можна додавати суміш борошна та какао, в 3-4 прийоми, акуратними рухами, накладаючи лопаткою знизу догори, від країв до центру, щоб максимально зберегти той об‘єм, якого досягли збиванням.

Наприкінці додати вершкове масло. Щоб масло легше з’єдналося з бісквітним тістом і відразу ж не осіло на дно чаші, спершу змішати розтоплене масло з 2-3 ст. ложками тіста і потім акуратними складальними рухами додати в основне бісквітне тісто.

Випікати бісквіт у роз’ємній формі для тортів діаметром 24 см. Низ форми застелити папером для випічки, бортики нічим не змащувати. Форму з тістом можна кілька разів прокрутити, щоб бісквіт був рівним. Випікати в розігрітій до 180°С духовці 35-40 хв.

Перші 20 хв дверцята духовки не відчиняти, інакше бісквіт може осісти. Готовність визначити легким натисканням на середи ну – палець не має провалюватись, або за допомогою дерев’яної палички. З центру бісквіта вона має виходити чистою, без слідів тіста.

Свіжоспечений бісквіт у формі поставити на решітку і дати охолонути. Охолоджувати бісквіт можна у перевернутому вигляді. Коли бісквіт охолоне, його можна вийняти із форми. Для цього тонким ножем пройтися уздовж стінок і зняти форму.

Бісквіт має вистоятись, розрізати його бажано не раніше ніж через 4-5 год після випікання. Бісквіт високий, тому його легко можна розрізати на 3 коржі.

Верхній корж має бути трохи тоншим і бажано, щоб він був максимально рівним.

З середнього коржа вирізати середину таким чином, щоб залишилися стінки завтовшки близько 1,5 см.

Вирізану середину поки що відкласти.

На пласку тарілку для сервірування викласти перший корж, на нього акуратно - стінки від другого коржа і встановити кондитерське кільце.

Верхній корж розділити на 12 рівних частин.

Консервовані персики відцідити та грубо нарізати. В результаті у нас виходять персики та сироп. Сироп використати для замочування желатину та для просочення коржів. Відокремити 150 мл персикового сиропу, всипати желатин і залишити на деякий час, щоб желатин набряк.

Розрізаний корж просочити тільки біля основи, кінчики трикутників не просочувати, щоб вони не розмокли і не відпали під час збирання торта.

Вийняти з холодильника вершки і збити їх із цукровою пудрою на стійку масу. Бажано не перебити вершки, вершки мають добре тримати форму, але залишитися м’якими.

Набряклий желатин акуратно прогріти, щоб він повністю розчинився.

З’єднати желатин та йогурт, а потім акуратно вмішати збиті вершки.

Можна змішувати міксером, але коротко, швидко, на малих обертах.

У крем додати приблизно 2/3 нарізаних персиків.

Викласти приблизно третину всього крему, так, щоб він заповнив форму і підносився гіркою.

Встановити шматочки нарізаного коржа. Ставити щільно, щоб усі шматочки помістились.

Зверху акуратно викласти вирізану середину середнього коржа. Все підрівняти.

Акуратно гіркою викласти крем, що залишився.

Зверху викласти персики, що залишилися.

Можна зняти кондитерське кільце і підрівняти торт. Встановити кільце на місце і поставити торт на кілька годин у холодильник, щоб крем повністю застиг.

Вийняти торт із холодильника.

Розтопленим шоколадом змастити низ торта і посипати натертим шоколадом.

Перед подачею верх торта прикрасити цукровою пудрою.

Більше рецептів у рубриці «Кухня»

Схожі новини