Передплата 2024 «Добра кухня»

Простий рецепт італійської лазаньї

Класичну лазанью готують або зі соусом бешамель, або болоньєзе

ІНГРЕДІЄНТИ:

Для основи:

  • 800-900 г фаршу (телячий або асорті)
  • 1 склянка томатного соку (або томатний соус за смаком)
  • 3 ст. л. оливкової олії
  • 1 цибулина
  • 3-4 зубчика часнику
  • 2 стебла селери
  • 100 мл червоного вина
  • 300 г твердого сиру
  • 70 г пармезану
  • 15-16 шт. листи лазаньї
  • 3 гілочки гілочки базиліку (для сервірування)
  • Сіль та перець

Для соусу бешамель:

  • 0,8-1 л молока
  • 80-100 г вершкового масла
  • 80-100 г борошна
  • ¼ ч. л. мускатного горіха
  • Сіль

Приготування:

  • Приготуйте соус бешамель. Це можна зробити двома способами. Перший варіант: розтопити вершкове масло (80-100 г) і додати борошно (80-100 г), просмажити все разом 3 хвилини, як це робить більшість домашніх кухарів по всьому світові. Цей спосіб досить простий. Або спробувати інший: спочатку підрум'яньте борошно у сухому сотейнику, помішуючи протягом 1 хвилини, доки не з’явиться характерний аромат. Потім додайте вершкове масло і все активно помішуйте до однорідної і кашеподібної маси.
  • Основа соусу готова. Тепер тонкою цівкою влийте все холодне молоко (0,8-1 л), постійно помішуючи, щоб уникнути грудочок. На цьому етапі дуже важливо інтенсивно помішувати соус.
  • Заваріть соус, постійно помішуючи на середньому вогні, поки він не загусне до рідкої сметани. Додайте кілька дрібок солі за смаком і тертий або мелений мускатний горіх (¼ ч. л.). Соус бешамель готовий.
  • Тепер приготуйте соус болоньєзе - м'ясну складову лазаньї. Цибулю і часник наріжте дрібними кубиками. Протушіть на пательні до м'якості з оливковою олією.
  • Стебла селери очистіть від грубих волокон і наріжте тонкими слайсами. Всипте у пательню з цибулею і злегка підрум'яньте.
  • Потім додайте фарш і, постійно помішуючи дерев'яною лопаткою, розбийте його на маленькі шматочки. Він повинен рівномірно приготуватися і потемнішати. Додайте червоне сухе вино і випаріть протягом 5 хвилин. Вино надасть соусу неймовірного аромату і смаку.
  • Влийте томатний сік або використайте томатний соус і тушкуйте суміш ще 5-10 хвилин, щоб соус впарився вдвічі. Доведіть сіль і перець.
  • Твердий сир натріть на крупній тертці та збирайте лазанью. Візьміть прямокутну керамічну форму для запікання. Змастіть її вершковим маслом. На дні форми розподіліть трохи соусу бешамель.
  • Викладіть листи лазаньї (всього знадобиться 15-16 листів), щоб вони максимально вкрили дно форми.
  • Третину соусу болоньєзе рівномірно розкладіть по листах лазаньї.
  • Тепер додайте трохи соусу бешамель.
  • Посипте третиною тертого твердого сиру.
  • Накрийте листами лазаньї і повторіть усе 2-3 рази. Останній шар листів лазаньї полийте молочним соусом бешамель і посипте його пармезаном. Поставте форму в духовку, розігріту до 180 градусів, на 40-50 хвилин до появи апетитної рум'яної скоринки. Гарячу лазанью наріжте порційними шматочками і подавайте до столу з листочками базиліку і свіжозмеленим чорним перцем.

Читайте також: ТОП-10 рецептів, які українці найчастіше шукають у Google

Схожі новини