Простий рецепт італійської лазаньї
Класичну лазанью готують або зі соусом бешамель, або болоньєзе
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/448410/3456765432.jpg)
ІНГРЕДІЄНТИ:
Для основи:
- 800-900 г фаршу (телячий або асорті)
- 1 склянка томатного соку (або томатний соус за смаком)
- 3 ст. л. оливкової олії
- 1 цибулина
- 3-4 зубчика часнику
- 2 стебла селери
- 100 мл червоного вина
- 300 г твердого сиру
- 70 г пармезану
- 15-16 шт. листи лазаньї
- 3 гілочки гілочки базиліку (для сервірування)
- Сіль та перець
Для соусу бешамель:
- 0,8-1 л молока
- 80-100 г вершкового масла
- 80-100 г борошна
- ¼ ч. л. мускатного горіха
- Сіль
Приготування:
- Приготуйте соус бешамель. Це можна зробити двома способами. Перший варіант: розтопити вершкове масло (80-100 г) і додати борошно (80-100 г), просмажити все разом 3 хвилини, як це робить більшість домашніх кухарів по всьому світові. Цей спосіб досить простий. Або спробувати інший: спочатку підрум'яньте борошно у сухому сотейнику, помішуючи протягом 1 хвилини, доки не з’явиться характерний аромат. Потім додайте вершкове масло і все активно помішуйте до однорідної і кашеподібної маси.
- Основа соусу готова. Тепер тонкою цівкою влийте все холодне молоко (0,8-1 л), постійно помішуючи, щоб уникнути грудочок. На цьому етапі дуже важливо інтенсивно помішувати соус.
- Заваріть соус, постійно помішуючи на середньому вогні, поки він не загусне до рідкої сметани. Додайте кілька дрібок солі за смаком і тертий або мелений мускатний горіх (¼ ч. л.). Соус бешамель готовий.
- Тепер приготуйте соус болоньєзе - м'ясну складову лазаньї. Цибулю і часник наріжте дрібними кубиками. Протушіть на пательні до м'якості з оливковою олією.
- Стебла селери очистіть від грубих волокон і наріжте тонкими слайсами. Всипте у пательню з цибулею і злегка підрум'яньте.
- Потім додайте фарш і, постійно помішуючи дерев'яною лопаткою, розбийте його на маленькі шматочки. Він повинен рівномірно приготуватися і потемнішати. Додайте червоне сухе вино і випаріть протягом 5 хвилин. Вино надасть соусу неймовірного аромату і смаку.
- Влийте томатний сік або використайте томатний соус і тушкуйте суміш ще 5-10 хвилин, щоб соус впарився вдвічі. Доведіть сіль і перець.
- Твердий сир натріть на крупній тертці та збирайте лазанью. Візьміть прямокутну керамічну форму для запікання. Змастіть її вершковим маслом. На дні форми розподіліть трохи соусу бешамель.
- Викладіть листи лазаньї (всього знадобиться 15-16 листів), щоб вони максимально вкрили дно форми.
- Третину соусу болоньєзе рівномірно розкладіть по листах лазаньї.
- Тепер додайте трохи соусу бешамель.
- Посипте третиною тертого твердого сиру.
- Накрийте листами лазаньї і повторіть усе 2-3 рази. Останній шар листів лазаньї полийте молочним соусом бешамель і посипте його пармезаном. Поставте форму в духовку, розігріту до 180 градусів, на 40-50 хвилин до появи апетитної рум'яної скоринки. Гарячу лазанью наріжте порційними шматочками і подавайте до столу з листочками базиліку і свіжозмеленим чорним перцем.
Читайте також: ТОП-10 рецептів, які українці найчастіше шукають у Google