Передплата 2024 «Добра кухня»

Найкращий хліб – на заквасці

Процес приготування домашніх дріж­джів займає аж сім діб

У минулому кожна українська жінка вміла пекти хліб. Він був найпершою стравою на столі із неперевершеним смаком.

Такі вироби і в авторки народознавчої книги «Тричі людина дивною буває» Наталії Байдюк (Слободян) зі села Гринівців Тлумацької Т Г, котра вже кілька років живе й працює у США (штат Індіана).

Наталія Байдюк випікає різноманітні види хліба. Фото з домашнього архіву Наталії Байдюк.
Наталія Байдюк випікає різноманітні види хліба. Фото з домашнього архіву Наталії Байдюк.

Спочатку, розповіла вона, возили український житній та «дарниць­кий» круглий хліб у валізі літаком. Клали його у морозилку і мали на кілька місяців. За словами господині, в Аме­риці важко знайти хліб до вподоби. Її особливо цікавив житній, який пробува­ла ще в дитинстві.

Перший такий буханець пані Наталія замісила на дріжджах. Але експеримент виявився невдалим. Змарнувала до­статньо борошна, допоки випадково не побачила статтю в Інтернеті про заквас­ку та «живий» хліб.

«Процес приготування домашніх дріж­джів, — ділиться досвідом моя співроз­мовниця, — займає аж сім діб! Перший день починається з фруктової м’якоті, води і борошна. Усі наступні «годування" — лише з води та борошна. Вже 4−5 доби закваска у скляній тарі починає утворю­вати багато дірочок на тісті. Це вказує на готовність».

Вдаються господині і калачі. Фото з домашнього архіву Наталії Байдюк.
Вдаються господині і калачі. Фото з домашнього архіву Наталії Байдюк.

Відтоді молода ґаздиня ніколи не ку­пувала магазинного хліба. Поступово вдосконалювала свої навички. Вияв­ляється, для випікання «живого» хліба потрібні не лише кілька сортів борошна (біле пшеничне, темне пшеничне, житнє, інколи кукурудзяне), а й висівки (вівся­ні, пшеничні), усілякий солод, меляса, різне насіння та горіхи. Водночас необ­хідні важкий казан, пекарський камінь, спеціальний папір, який витримує високі температури. Також знадобляться різа­чок (щоб створювати візерунки на паля­ниці), «корзини» для вистоювання тіста й надання йому оригінальної форми, орнаменту. Дуже важливо мати електро­нну вагу, аби точно зважувати борошно.

За два роки випікання домашнього хліба на заквасці Наталія Байдюк може похвалитися гарними результатами. Кожен вид по-своєму смачний! Жит­ньо-пшеничний із медом, замоченим насінням соняшнику і льону, пшеничний із меленим насінням льону, литовський заварний хліб на заквасці з солодом, пшенично-житній із насінням гарбуза та соняшнику, горіховий із трьох видів борошна і мелених горіхів на сироватці, гарбузовий хліб без води на запеченій м’якоті із зернами маку, горіхів, хліб на вареній гречці. А нещодавно молода жінка здивувала своїх рідних ще й морк­вяним «продуктом № 1» (на заквасці)…

Більше рецептів тут

Схожі новини