Найкращий хліб – на заквасці
Процес приготування домашніх дріжджів займає аж сім діб
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/446785/palianytsia.jpg)
У минулому кожна українська жінка вміла пекти хліб. Він був найпершою стравою на столі із неперевершеним смаком.
Такі вироби і в авторки народознавчої книги «Тричі людина дивною буває» Наталії Байдюк (Слободян) зі села Гринівців
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/11/khlib2.jpg)
Спочатку, розповіла вона, возили український житній та «дарницький» круглий хліб у валізі літаком. Клали його у морозилку і мали на кілька місяців. За словами господині, в Америці важко знайти хліб до вподоби. Її особливо цікавив житній, який пробувала ще в дитинстві.
Перший такий буханець пані Наталія замісила на дріжджах. Але експеримент виявився невдалим. Змарнувала достатньо борошна, допоки випадково не побачила статтю в Інтернеті про закваску та «живий» хліб.
«Процес приготування домашніх дріжджів, — ділиться досвідом моя співрозмовниця, — займає аж сім діб! Перший день починається з фруктової м’якоті, води і борошна. Усі наступні «годування" — лише з води та борошна. Вже 4−5 доби закваска у скляній тарі починає утворювати багато дірочок на тісті. Це вказує на готовність».
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/11/khlib3.jpg)
Відтоді молода ґаздиня ніколи не купувала магазинного хліба. Поступово вдосконалювала свої навички. Виявляється, для випікання «живого» хліба потрібні не лише кілька сортів борошна (біле пшеничне, темне пшеничне, житнє, інколи кукурудзяне), а й висівки (вівсяні, пшеничні), усілякий солод, меляса, різне насіння та горіхи. Водночас необхідні важкий казан, пекарський камінь, спеціальний папір, який витримує високі температури. Також знадобляться різачок (щоб створювати візерунки на паляниці), «корзини» для вистоювання тіста й надання йому оригінальної форми, орнаменту. Дуже важливо мати електронну вагу, аби точно зважувати борошно.
За два роки випікання домашнього хліба на заквасці Наталія Байдюк може похвалитися гарними результатами. Кожен вид по-своєму смачний! Житньо-пшеничний із медом, замоченим насінням соняшнику і льону, пшеничний із меленим насінням льону, литовський заварний хліб на заквасці з солодом, пшенично-житній із насінням гарбуза та соняшнику, горіховий із трьох видів борошна і мелених горіхів на сироватці, гарбузовий хліб без води на запеченій м’якоті із зернами маку, горіхів, хліб на вареній гречці. А нещодавно молода жінка здивувала своїх рідних ще й морквяним «продуктом № 1» (на заквасці)…