Передплата 2024 ВЗ

Гриби: смачні й…небезпечні

Поради від фахівців

Закінчується сезон тихого полювання, що приніс грибникам чимало світлих емоцій та багатих зборів. Однак, уже традиційно, грибна пора відзначається ще й чималою кількістю жертв — від отруєнь. Тому тим, хто ще вирушає на тихе полювання, і не лише їм, кілька порад від фахівців щодо правильного збирання, приготування і зберігання цих дарів природи.

Не впевнений — не бери!

Гриби містять клітковину, вуглеводи, майже всі види амінокислот, вітаміни гру­пи В, А, йод, білок та ще чимало корисних елементів. Пам’ятайте, що отруйні гри­би — це не тільки поганки і мухомори, а ще й гриби-двійники, дуже схожі на білі, опеньки, лисички, маслюки тощо. Головне правило грибників: якщо не впевнені, що це за гриб, не беріть його. Від отруйно­го гриба, який потрапив у кошик, можуть стати небезпечними навіть їстівні гриби, що лежать поруч. Не варто брати старі гриби, також не варто спокушатися зо­всім маленькими грибочками — можна по­милитися і не розпізнати отруйний гриб. Особливо будьте обережні з грибами, зі­браними недалеко від промислових під­приємств, великих міст, автомобільних доріг. Гриби — це своєрідна губка, яка має неймовірну здатність вбирати токсини й радіоактивні речовини.

Кому не слід захоплюватися грибами?

За словами гастроентеролога Ірини Заболотної, гриби перешкоджають виді­ленню шлункового соку, що ускладнює за­своєння не тільки корисних речовин самих грибів, а й інших продуктів, спожитих ра­зом із грибами. «Людям з різними захво­рюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок, підшлункової залози і по­рушенням обміну речовин краще взагалі відмовитися від вживання грибів, — засте­рігає лікар.- Не можна споживати гриби дітям до 7−8 років, літнім людям. Не варто смакувати грибочками й вагітним жінкам та мамам, які годують дітей грудним мо­локом».

За один прийом їжі можна з’їдати не більше 200 грамів свіжих, 100 грамів соло­них або 20 грамів сушених грибів.

Перед приготуванням проварюйте гриби 10−15 хвилин у підсоленій воді

Однією з головних причин виникнення харчового отруєння є неправильна техно­логія приготування грибів. Гриби в жодно­му випадку не можна їсти сирими, особли­во це стосується грибників, які полюбляють смажити «тиху здобич» на вогні — їх потріб­но обов’язково піддавати тривалій терміч­ній обробці. Чистити гриби слід у той же день, коли був зібраний урожай, адже вони швидко псуються. Щоб знешкодити їстівні гриби, треба їх спеціальним чином обро­бити — очистити від землі, добре промити у воді, а потім відмочити або відварити, причому не менше ніж три рази, щоразу зливаючи воду. Консервуючи гриби, слід бути дуже обережним, адже небезпеч­не захворювання — ботулізм — найчастіше спричиняють саме консерви домашнього приготування, у тому числі грибні. «Спори ботулізму дуже живучі, добре переносять високі концентрації солі і оцтової кислоти, — зазначає головний позаштатний інфек­ціоніст МОЗ України Ольга Голубовська. — Оскільки небезпечними для здоров’я ста­ють тільки ті продукти, які певний час збе­рігалися під щільно закритою кришкою без доступу кисню, то отруїтися можна тільки консервованими продуктами». Явна ознака присутності спор ботулізму у банці з кон­сервованими грибами — здуття кришки, а в подальшому — баночний «бомбаж».

Сушені чи заморожені гриби можна зберігати до пів року

Запасаючись грибами на зиму, краще їх сушити або ж заморожувати. Перед сушін­ням гриби не миють, щоб вони не всотали зайву вологу. Невеликі гриби можна суши­ти цілими, а від середніх краще відокреми­ти ніжку. Зберігати сухі гриби слід у сухому місці у скляній або керамічній банці. Частину висушених грибів можна розмолоти в каво­молці — їх можна додавати у соуси і вже гото­ві страви для посилення смаку й запаху.

Для заморожування підійдуть молоді тверді грибочки — опеньки, лисички, під­березники. Промиті та просушені гриби покладіть у целофановий пакет тонким шаром і — в морозильну камеру. Якщо ви боїтеся заморожувати сирі гриби, можна попередньо відварити їх протягом п’яти хвилин. Після того як відварили гриби, дайте їм охолонути і відкиньте на друшляк, щоб стекла зайва вода, розкладіть гриби у пакети, туго затягніть та помістіть у мо­розилку.

Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населен­ня Львівської міської ради ще раз нагадує, що для того, аби уникнути отруєння, необхідно дотримуватись певних правил:

  • якщо гриб викликає хоч наймен­ший сумнів, краще його не брати;
  • якщо ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;
  • перед приготуванням страв із гри­бів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тка­ниною;
  • не вживайте сирих грибів;
  • готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не довше ніж 24 години, в емальованому посуді;
  • не давайте грибів малолітнім ді­тям;
  • ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібних ложок — вони помилкові;
  • якщо ви не можете відмовитись від вживання грибів, то набагато безпеч­ніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Якщо отруєння або є його симптоми все ж таки виникли, промийте шлунок слабким соляним розчином і негайно зверніться до лікаря.

Читайте також: Між старими яблунями росли «зефірні» гриби

Схожі новини