Гриби: смачні й… небезпечні
Закінчується сезон тихого полювання, що приніс грибникам чимало світлих емоцій та багатих зборів. Однак, уже традиційно, грибна пора відзначається ще й чималою кількістю жертв — від отруєнь. Тому тим, хто ще вирушає на тихе полювання, і не лише їм, кілька порад від фахівців щодо правильного збирання, приготування і зберігання цих дарів природи
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/445192/hryby.jpg)
Не впевнений — не бери!
Гриби містять клітковину, вуглеводи, майже всі види амінокислот, вітаміни групи В, А, йод, білок та ще чимало корисних елементів. Пам’ятайте, що отруйні гриби — це не тільки поганки і мухомори, а ще й гриби-двійники, дуже схожі на білі, опеньки, лисички, маслюки тощо. Головне правило грибників: якщо не впевнені, що це за гриб, не беріть його. Від отруйного гриба, який потрапив у кошик, можуть стати небезпечними навіть їстівні гриби, що лежать поруч. Не варто брати старі гриби, також не варто спокушатися зовсім маленькими грибочками — можна помилитися і не розпізнати отруйний гриб. Особливо будьте обережні з грибами, зібраними недалеко від промислових підприємств, великих міст, автомобільних доріг. Гриби — це своєрідна губка, яка має неймовірну здатність вбирати токсини й радіоактивні речовини.
Кому не слід захоплюватися грибами?
За словами гастроентеролога Ірини Заболотної, гриби перешкоджають виділенню шлункового соку, що ускладнює засвоєння не тільки корисних речовин самих грибів, а й інших продуктів, спожитих разом із грибами. «Людям з різними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок, підшлункової залози і порушенням обміну речовин краще взагалі відмовитися від вживання грибів, — застерігає лікар.- Не можна споживати гриби дітям до 7−8 років, літнім людям. Не варто смакувати грибочками й вагітним жінкам та мамам, які годують дітей грудним молоком».
За один прийом їжі можна з'їдати не більше 200 грамів свіжих, 100 грамів солоних або 20 грамів сушених грибів.
Перед приготуванням проварюйте гриби 10−15 хвилин у підсоленій воді
Однією з головних причин виникнення харчового отруєння є неправильна технологія приготування грибів. Гриби в жодному випадку не можна їсти сирими, особливо це стосується грибників, які полюбляють смажити «тиху здобич» на вогні — їх потрібно обов’язково піддавати тривалій термічній обробці. Чистити гриби слід у той же день, коли був зібраний урожай, адже вони швидко псуються. Щоб знешкодити їстівні гриби, треба їх спеціальним чином обробити — очистити від землі, добре промити у воді, а потім відмочити або відварити, причому не менше ніж три рази, щоразу зливаючи воду. Консервуючи гриби, слід бути дуже обережним, адже небезпечне захворювання — ботулізм — найчастіше спричиняють саме консерви домашнього приготування, у тому числі грибні. «Спори ботулізму дуже живучі, добре переносять високі концентрації солі і оцтової кислоти, — зазначає головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України Ольга Голубовська. — Оскільки небезпечними для здоров’я стають тільки ті продукти, які певний час зберігалися під щільно закритою кришкою без доступу кисню, то отруїтися можна тільки консервованими продуктами». Явна ознака присутності спор ботулізму у банці з консервованими грибами — здуття кришки, а в подальшому — баночний «бомбаж».
Сушені чи заморожені гриби можна зберігати до пів року
Запасаючись грибами на зиму, краще їх сушити або ж заморожувати. Перед сушінням гриби не миють, щоб вони не всотали зайву вологу. Невеликі гриби можна сушити цілими, а від середніх краще відокремити ніжку. Зберігати сухі гриби слід у сухому місці у скляній або керамічній банці. Частину висушених грибів можна розмолоти в кавомолці — їх можна додавати у соуси і вже готові страви для посилення смаку й запаху.
Для заморожування підійдуть молоді тверді грибочки — опеньки, лисички, підберезники. Промиті та просушені гриби покладіть у целофановий пакет тонким шаром і — в морозильну камеру. Якщо ви боїтеся заморожувати сирі гриби, можна попередньо відварити їх протягом п’яти хвилин. Після того як відварили гриби, дайте їм охолонути і відкиньте на друшляк, щоб стекла зайва вода, розкладіть гриби у пакети, туго затягніть та помістіть у морозилку.
Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Львівської міської ради ще раз нагадує, що для того, аби уникнути отруєння, необхідно дотримуватись певних правил:
- якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його не брати;
- якщо ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;
- перед приготуванням страв із грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;
- не вживайте сирих грибів;
- готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не довше ніж 24 години, в емальованому посуді;
- не давайте грибів малолітнім дітям;
- ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібних ложок — вони помилкові;
- якщо ви не можете відмовитись від вживання грибів, то набагато безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
Якщо отруєння або є його симптоми все ж таки виникли, промийте шлунок слабким соляним розчином і негайно зверніться до лікаря.
Читайте також: Між старими яблунями росли «зефірні» гриби