Передплата 2024 «Добрий господар»

Між старими яблунями росли «зефірні» гриби

Із цих білосніжних куль можна приготувати відбивні котлети

Яких тільки несподіванок не підкидає нам природа! Для прикладу — ось такого чудернацького, схожого на біле ядро-кулю, гриба. Про нього знають далеко не всі грибники.

На вигляд масивний, він не важкий, заважить як яблуко. До речі, саме у старому яблуневому саду знайшов цього екзота моло­дий будівельник Андрій Гич­ка. Якщо розрізати це «ядро», можна побачити пористу, пружну, наче поролон, м’якоть гриба, яка зовні дуже нагадує зефір.

Гриба цього називають до­щовиком. Може вирости за­вбільшки з кавун. У дитинстві ми, дітлахи, використовували його як футбольний м’яч. Або коли зістарівся і перетворював­ся у торбинку з порохом, жбур­ляли цією «порхавкою» у друзів-збиточників. Нам і на думку не спадало, що тримаємо в руках кулінарний делікатес.

Знайомий лісник Микола Арєхов із дощовиків, які мно­жаться у кропиві на старій гре­блі, готує відбивні котлети. На­різає ці гриби пластинками, вмочує їх у кляр і обсмажує на олії.

— Колись готував ці дивні гриби і мій дідусь Микола Глу­шок, який десятки років пра­цював у лісі і добре знався на всьому, що там росло, — роз­повідає внучка лісника Світла­на (це її чоловік натрапив у саду на незвичну знахідку). — Але пе­ред тим, як класти ці дощови­ки на пательню, дідусь обварю­вав їх…

Сама Світлана експеримен­тувати з білими ядрами не нава­жується. Віддає перевагу тра­диційним боровикам — багато їх можна знайти у лісі біля заки­нутого кам’яного кар’єру в уро­чищі Залісок. А дощовики — для любителів. Можливо, сподоба­ються вони і вам. Тож не поспі­шайте футболити ці «зефірні» гриби.

Читайте також: Гриб-тризуб!

Схожі новини