Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Важливий союзник путіна та почесний член клубу автократів

Країна, якою протягом всього часу її існування керувала одна родина, яка вірить, що її лідер може контролювати погоду

І яка з дня на день може здійснити ядерні випробування — цікаве про КНДР, або Північну Корею.

1. Першого лідера КНДР Кім Ір Сена привів до влади Сталін у 1948 році.Він правив майже півстоліття до своєї смерті. Громадяни називали його «небесний вождь і навіть «сонце». А в самій КНДР було введено календар, у якому першим роком у світі є 1912 – день народження Кім Ір Сена. У 1998 році конституцією Північної Кореї проголосили Кім Ір Сена вічним президентом, а річниці народження і смерті - національними святами.

2. Кожна початкова школа країни обладнана спеціальною кімнатою для навчання, де малих дітей навчають режимним вченням.

3. КНДР вже десятки років у стані війни з Південною Кореєю, оскільки мирний договір так і не підписаний. Одну від одної країни з 1953 року розділяє демілітаризована зона, яку відвідує майже кожен лідер, якщо перебуває з візитом у Південній Кореї. Колись спустошене поле битви зараз є заповідником, вкритим лісами, лиманами та водно-болотними угіддями, де мешкають сотні видів птахів, риб і ссавців. 

4. КНДР ізольована та закрита від світу.  

5. Зовнішня політика КНДР – це два союзи: з КНР і СРСР, а потім росія. І два головних вороги: Південна Корея та США. 

6. Після розпаду СРСР КНДР була вимушена шукати підтримки у Китая. Але пізніше, при Кім Чен Ині, у відносинах з Китаєм були підозри у можливій змові для заміни лідера КНДР, заморожування активів та захоплення рибацьких човнів. Після 2015 року Кім звів відносини до історичного мінімуму, віддавши пріоритет ядерній зброї та розробці ракет, а потім різко розкритикувавши Пекін, коли той підтримав міжнародні санкції проти КНДР. 

Однак з 2018 року все змінилося. Кім швидко налагодив зв’язки і в першу відому міжнародну поїздку, як лідер, поїхав до Сі Цзіньпіна в Пекін. А потім і сам Сі відвідав Пхеньян вперше за 14 років.

У 2021 Сі та Кім продовжили 60-річний Договір про дружбу, який передбачає і військову підтримку, ще на 20 років.

Коли США заговорили про Сіньцзян або Тайвань, КНДР негайно став на захист Пекіну, заявивши, що Тайвань є його територією, і вихваляючи Комуністичну партію Китаю. 

Наприкінці лютого цього року у зверненні до Кіма Сі сказав, що Пекін готовий «розвивати відносини дружби та співпраці між Китаєм і КНДР» у «новій ситуації». 

Раніше того ж тижня Кім у зверненні до Сі пообіцяв посилити співпрацю з Китаєм і разом «зруйнувати» загрози та ворожу політику з боку США та їх союзників. 

На Китай припадає понад 90% двосторонньої торгівлі ізольованої країни.

7. Після вторгнення росії в Україну КНДР зблизилася з Москвою. Навіть коли Пекін утримався в ООН, Пхеньян голосував проти.

росія очолює список дружніх до КНДР країн.

КНДР захищає росію і звинувачує США як «основну причину української кризи», оскільки США знехтували «розумною та справедливою вимогою росії… заради безпеки». 

росія використовує майже половину північнокорейських трудових мігрантів для заробітку іноземної валюти.

8. У минулому москва та Пекін підтримували санкції ООН після того, як Пхеньян прискорив свій ядерний розвиток у середині 2000-х років.  Але 26 травня цього року сталося безпрецедентне: Китай і росія вперше наклали вето на проект резолюції Ради Безпеки ООН щодо посилення санкцій проти КНДР. 

До цього, з 2006 року, коли Пхеньян здійснив своє перше ядерне випробування, Рада одноголосно ухвалила всі 10 резолюцій.

Чжан Цзюнь, посол Китаю в ООН, звинуватив у всьому США, бо вони не продовжили політику Трампа. Заступник посла росії в ООН Анна Євстігнєєва назвала санкції "глухим кутом".  

9. У суботу Кім надіслав листа президенту росії, в якому вихваляє тісні відносини країн.

«Корейський народ надає повну підтримку та заохочення» росії, яка «досягнула великих успіхів у здійсненні справедливої справи захисту гідності та безпеки своєї країни» (зрозуміло, про війну росії проти України).

«Я висловлюю переконання, що відносини дружби та співробітництва КНДР та росії, які після нашої першої зустрічі у Владивостоці в квітні 2019 року побачили новий радикальний поворот у своєму розвитку, будуть продовжувати енергійно зміцнюватися у всіх сферах, стратегічних і тактичних. 

Співпраця між двома країнами стане тіснішою на шляху до захисту міжнародної справедливості та забезпечення глобальної безпеки».

10. Кім розглядає війну росії проти України як «прелюдію до Третьої світової війни».

11. Незважаючи на бідність та ізольованість, КНДР здійснює ядерні дослідження протягом десятиліть. 

Деякі російські інженери, які шукали роботу після розпаду Радянського Союзу, переїхали до Північної Кореї на початку 90-х і допомогли просуванню ядерної програми.

На початку 21-го століття з'явилися повідомлення про підземні ядерні установки та дослідження виробництва високозбагаченого урану.

Уряд Кім Чен Іра здійснив перше підземне ядерне випробування в 2006 році.

25 травня 2009 року – друге підземне ядерне випробування, потужніше, ніж попереднє.

У січні 2022 року КНДР здійснила безпрецедентні сім випробувань зброї, зокрема - своєї найпотужнішої ракети з 2017 року, коли переговори з США зайшли в глухий кут.

І хоча раніше Кім Чен Ин провокативно їх проводив під час публічних заходів у Китаї (саміт БРІКС, форум «Один пояс  - один шлях» та ін.), цьогорічні запуски були призупинені на час зимових Олімпійських ігор у Пекіні, що може означати безпрецедентне зближення з Пекіном.  

Цього року КНДР здійснила 18 випробувань з десятками ракет, що більше, ніж у 2020 та 2021 роках разом узятих. 

12. 25 квітня під час військового параду з нагоди 90-ї річниці заснування Корейської народної армії Кім пообіцяв посилити програму ядерної зброї та заявив, що її використання не обмежується запобіганням війні, натякаючи на можливість тактичного застосування, коли її спровокують.  

Заступник посла США Джеффрі ДеЛаурентіс заявив, що відбулася рекордна кількість запусків, оскільки КНДР "завершує підготовку до потенційного сьомого ядерного випробування".

2 червня речник МЗС Китаю Чжао Ліцзянь сказав, що Пекін не підтримає нові санкції, навіть якщо Пхеньян випробує ядерну зброю. 

"Китай нічого не зробить, якщо Північна Корея зараз проведе ядерне випробування, крім висловлення жалю та заклику до всіх сторін бути спокійними і не посилювати напруженість".

Однією з цілей ракетних випробувань КНДР може бути тестування вразливості систем протиракетної оборони США та Республіки Корея, яке буде корисною довідкою для Китаю та росії.

За повідомленням розвідок США, нове ядерне випробування може бути з дня на день.

Джерело

Схожі новини