Передплата 2024 «Добрий господар»

"Без ембарґо наслідки санкцій помірковані"...

У відповідь на агресію РФ проти України Захід запровадив проти Кремля потужні фінансові й економічні санкції. Чи вони працюють?

Із одного боку, так. Вартість акцій багатьох державних компаній РФ "обнулилася", а курс рубля суттєво впав (і гепнувся би ще нижче, якби російський центробанк не змусив експортерів продавати 80% їхнього валютного виторгу). Агенції Fitch i Moody's, оцінки яких враховують міжнародні інвестори, різко знизили рейтинги РФ щодо її боргових зобов'язань (а відповідні рейтинги кількадесяти найбільших компаній РФ буде переглянуто - із можливістю зниження). Готівкові євро до Росії уже не завозять. Плюс закрите небо для російських літаків у всій Європі, плюс відключення російських банків (щоправда, не всіх) від платіжної системи SWIFT, і плюс іще купа різних санкцій, запроваджених проти Москви компаніями усього світу.

Усі разом ці санкції завдали російській економіці серйозного удару. Навіть автозавод ВАЗ уже через кілька днів зупинить виробництво, бо не матиме імпортних комплектувальних... Утім, попри те, що запроваджені Заходом санкції є справді жорсткими, економіка РФ залишається на плаву.

Валютні резерви їхнього центробанку в доларах і євро заморожені, але Кремль, як і раніше, продає Заходові нафту й газ. Так, уже не всю нафту, яку хоче, може продати, бо на Заході усе більше тих, які не хочуть російську нафту купувати. Але навіть попри це, нафтогазові гроші до Росії все ще надходять. І головно завдяки цьому рубль упав зараз лише на кількадесят відсотків, а не на кількасот, як міг би. І головно саме завдяки грошам від нафти й газу РФ зберігає можливість виплачувати пенсії і зарплати бюджетникам.

Видання obozrevatel.com цитує росіянина (схоже, економічно грамотного), який у Фейсбуці проаналізував можливі наслідки запроваджених Заходом антиросійських санкцій. Цей громадянин РФ визнає: "Двома словами - економіці Росії кінець. Будемо жити у СРСР 1991 року, питання тільки в тому, як швидко ми туди прийдемо". Але водночас автор цього допису в соцмережах звертає увагу на таке: "Перший сценарій - це те, що ми наразі спостерігаємо зараз. Без нафтогазового ембарґо наслідки "помірковані": отримані від експорту 150-200 доларів на людину щомісяця дозволяють закривати усі базові потреби в імпорті й підтримувати прийнятний рівень життя (курки, млєко, яйки, імпорт ширужитку з Китаю), дотувати додаткові виплати бюджетникам (військовим, пенсіонерам, держслужбовцям), підтримувати курс рубля й ціни на продукти харчування".

Чи може Захід накласти на Росію нафтогазове ембарґо?

Відповідаючи на це запитання, президент США Джо Байден сказав "усе можливо". Європейські лідери, навіть у Німеччині (!), також це допускають. Аби компенсувати можливий дефіцит нафти на світовому ринку, що може виникнути внаслідок накладення на РФ ембарґо на продаж "чорного золота", Вашингтон пообіцяв вивільнити половину свого стратегічного резерву, тобто 30 мільярдів барелів. Про готовність вивільнити частину свого нафтового резерву говорить і Берлін.

Чому ж нафтогазове ембарґо на РФ (а може, ще й вугільне) Захід не запроваджує уже й негайно? Чого очікує? Можна припустити, що це елемент "тактики удава", тобто поступового затягування санкційного зашморгу. "Ось це ми вже запровадили, і вам точно буде від цього зле, особливо з часом. Але лишили "шпаринку", яка дає вам можливість якось виживати. Якщо не одумаєтеся, то ця "шпаринка" також буде закрита, і зле вам буде відразу". (Схоже, збереження двом банкам РФ доступу до SWIFT також є елементом цієї тактики: через ці банки до Росії зможуть і надалі заходити нафтогазові гроші). Чи спрацює такий підхід? Не факт. Але на Заході вважають, очевидно, що якісь шанси є.

Читайте також: Євросоюз відключив від SWIFT сім російських банків

Он у Красноярську, на економічному форумі, російський бізнесмен Олег Дерипаска, оцінюючи західні санкції, уже б'є тривогу: "Ми з такими викликами ще не стикалися. Залізна завіса вже опустилася... Беремо кризу 98-го - і множимо на три... Потрібно буде заново відкривати цю завісу. Перший крок – це мир. Другий крок – чесно обговорити, де живемо, як живемо, на яких умовах, хто чим командує, які ризики несе, безумовно важливо "підняти" населення. Я противник жорсткого фінансового пресингу, населення ні в чому не винне"... Це вже схоже на відверту паніку. Напевно, таких дерипасок серед бізнесової "еліти" РФ зараз багато…

Читайте також: Мільйон за голову Путіна

Схожі новини