Передплата 2024 «Добре здоров’я»

“У центрі мережі впливу РФ у Німеччині - ексканцлер Шрьодер”

Естафету німецьких видань Die Welt і Der Spigiel, які критикували відмову Берліна надати Києву зброю, прийняла Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung

Попри нищівну критику в багатьох впливових німецьких ЗМІ, уряд ФРН уперто відмовляється надати Україні зброю для захисту від агресії Росії. “Пісня” у Берліні лунає та сама: у кризові регіони Німеччина зброю не постачає, тому що, мовляв, не хоче брати на себе відповідальність за загострення конфліктів. Днями федеральний канцлер Олаф Шольц цю позицію Берліна підтвердив. Наче виправдовуючись, нагадав, що Німеччина надавала Україні значну фінансову допомогу…

А тим часом дуже цікава й актуальна розмова у німецьких медіях триває. Таке враження, що вперте небажання Берліна допомогти Києву зброєю стало тією останньої краплею, яка прорвала багаторічну мовчазну “греблю”. Німецькі ЗМІ нарешті згадали про своє головне завдання - формувати громадську думку, а якщо треба, то змінювати її (за даними соцопитувань, більшість німців поки що підтримують відмову надати Україні зброю). І треба визнати, німецькі медії роблять це зараз напрочуд гідно.

“Значний вплив Росії у Німеччині - на найвищому рівні”

Естафету щоденної газети Die Welt і тижневика Der Spigiel (критикували відмову Берліна від надання Києву зброї) перейняло авторитетне недільне видання Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS). Тема його публікації - “значний вплив Росії у Німеччині”, причому “на найвищому рівні”.

"Російський лідер Владімір Путін і його друг, колишній німецький канцлер Ґергард Шрьодер, поводяться так, ніби діють у змові", - пише FAS. І констатує: саме Шрьодер, який очолює наглядові ради російських компаній "Північний потік", "Північний потік-2" і "Роснєфть", є тією “особою, яка стоїть у центрі російської мережі впливу в Німеччині”.

“Люди Шрьодера - в оточенні прем'єрки Мекленбургу”

Як нагадує FAS, свій 70-річний ювілей ексканцлер ФРН Шрьодер відзначив у російському Санкт-Петербурзі. Це було у квітні 2014 року, тобто одразу після того, як Москва анексувала український Крим і атакувала український Донбас. Гостями на тій забаві були, крім Путіна, тодішній прем'єр-міністр федеральної землі Мекленбург-Передня Померанія Ервін Зеллєрінг і колишній офіцер “штазі” (спецслужби комуністичної НДР), виконавчий директор Nord Stream 2 Матіас Варніг.

Саме у Мекленбурзі, відзначає FAS, розташований центр російського впливу в Німеччині. Вибір Кремля зрозумілий: на території цієї північно-східної німецької землі виходять на берег підводні газопроводи “Північний потік” і “Північний потік-2”.

Шрьодер, Варніг і Зеллєрінг, нагадує Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, і зараз контактують з чинною главою уряду Мекленбургу, представницею Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) Мануелою Швезіг. “Зеллєрінг зробив її своєю наступницею, а люди Шредера й надалі присутні у її оточенні”, - наголошує FAS.

За сприяння “Потоку-2” - російський орден Дружби

Один з них, Дітер Галлєр, був нещодавно призначений головою наглядової ради “Газу для Європи” - зареєстрованої у Німеччині дочірньої компанії концерну Nord Stream 2. Цей “Газ” має обслуговувати ділянку газопроводу “Північний потік-2”, яка проходить територіальними водами ФРН. Створення “Газу для “Європи”, пояснює FAS, “мало би переконати німецьку владу в тому, що оператор газогону незалежний від материнської компанії, як того й вимагають європейські норми”…

Виконавчий директор “Північного потоку-2” Варніг, нагадує FAS, знав родину Путіна й дружив з нею ще до його президентства. А Зеллєрінг 2017 року був нагороджений російським орденом Дружби. Зараз Зеллєрінг очолює дві організації, які фінансує “Північний потік-2”: Фонд на захист клімату й довкілля Мекленбургу-Передньої Померанії, метою якого є “сприяння запускові “Потоку-2” (очевидно, під гаслом про російський газ як “екологічне” паливо) і Німецько-російське партнерство.

Виявляється, у Мекленбургу “Північний потік-2” спонсорує багато спортивних клубів і фестивалів. Зокрема, з 2014 року проводять “День Росії у Мекленбургу”, у якому брали участь, зокрема, Шрьодер і померлий 2020 року міністр економіки у його уряді Вольфґанґ Клємент. “2005 року, уже після поразки партії Шрьодера на виборах до Бундестагу, його уряд видав багатомільярдну кредитну гарантію на будівництво “Північного потоку”, – пише FAS. - Коли виявилося, що після поразки Шрьодера на виборах той одержить посаду в Nord Stream, з'явилися звинувачення у корупції. Клємент тоді врятував Шрьодера, запевнивши, що про кредитну гарантію канцлер не знав”…

Чи порве Шольц із лінією Шрьодера?

Здавалося би, матеріал FAS про Шрьодера як “особу, яка стоїть у центрі російської мережі впливу в Німеччині”, прямого зв'язку з позицією чинного уряду ФРН не має... Але таке враження буде дещо поверховим.

Якщо хто забув, Шрьодер, якій завів “Північний потік” у Німеччину, представляв ту саму політичну силу, яку представляє нинішній канцлер Шольц - СДПН. (Саме за канцлерства Шрьодера Олаф Шольц став генеральним секретарем СДПН). Уся верхівка німецьких соціал-демократів завжди всіляко підтримувала газпромівські “Потоки” й до останнього виступала за розвиток співпраці з путінською Росією. (Зараз, коли РФ грозить нам війною, вони за таку співпрацю публічно майже не агітують, бо “невдобно”, але ж це не означає, що вони так не думають).

На жаль, станом на сьогодні Шольц демонструє лояльність до політичної лінії Шрьодера, а вона була відверто проросійською. Чи здатний Шольц порвати з лінією Шрьодера й повернути Німеччину політичному Заходові, від якого вона внаслідок впливу Шрьодера вже майже відірвалася? Така можливість у канцлера Шольца є. Але чи з'явиться у нього таке бажання?..

Читайте також: "Дайте Україні зброю!"

Схожі новини