Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Дайте Україні зброю!"

Із таким закликом до Німеччини виступили дві лавреатки Нобелівської премії з літератури - Світлана Алексієвич і Герта Мюллєр

Дві видатні письменниці, білоруска Світлана Алексієвич і німкеня Герта Мюллєр, на сторінках авторитетного видання Der Spigiel звернулися до офіційного Берліна - з проханням негайно надати Україні зброю, необхідну нашій державі для захисту від агресивної Росії.

Підтримка України важлива також для Білорусі

"Обидві лауреатки Нобелівської премії різко критикують німецьку владу, закидаючи тій компрометацію Берліна перед цілим світом", - констатує "Німецька хвиля". Світлана Алексієвич, яка одержала Нобелівську премію з літератури 2015 року, впевнена: підтримка України важлива також для її рідної країни, Білорусі. У "Шпіґелі" письменниця згадала, як під час одного зі своїх візитів в Україну стала свідком перевезення тіл українських військових, загиблих на Донбасі.

"Тут є вікова традиція: у таких випадках люди виходять зі своїх домів і стають обабіч дороги на коліна, - написала Алексієвич. - Тих хлопців убили російські найманці. Німецькі політики, які вже тоді відмовлялися дати тим хлопцям зброю, мусять знати про такі сцени, - аби зрозуміти, що вони повинні робити тепер".

"Після шоломів німці дадуть кріп? Або труни?"

Лавреатка Нобелівської премії з літератури 2009 року Герта Мюллєр вважає, що Німеччина "не може посилатися на своє нацистське минуле, щоб обгрунтувати відмову від поставок зброї Україні". "Саме з огляду на свою історію Німеччина мусить зараз допомогти Україні", – наголосила Мюллєр. А рішення німецьких політиків передати Києву шоломи було, на її думку, "компрометацією перед цілим світом"... "Що вони ще відправлять - кріп у торбинках? Або ж труни для загиблих українських воїнів?" - запитує німецька письменниця.

"Хто говорить, той не стріляє" - "дурне гасло"

Слова глави МЗС Німеччини Аннилєни Бербок "хто говорить, той не стріляє" (мовляв, Путіна можна стримати не поставками Україні зброї, а виключно дипломатичними зусиллями) Герта Мюллєр розцінила як "дурне затерте гасло". На думку літераторки, критика позиції Берліна, який відмовляється надати Києву летальну зброю, є абсолютно виправданою. "Українці повинні мати змогу себе захистити", – наголосила Герта Мюллєр. На її переконання, політика російського правителя Путіна загрожує не лише Україні, а й усім східноєвропейським державам. "Чому румуни, поляки та всі інші обов’язково хотіли вступити до НАТО?" - запитує німецька письменниця. І відповідає: "Не для того, щоб напасти на Росію, а для того, щоб від Росії захиститися". "Саме з огляду на свою історію Німеччина мусить зараз допомогти Україні", – наголосила Герта Мюллєр.

Читайте також: За критику Лукашенка зі шкільних підручників прибрали нобелівську лауреатку Світлану Алексієвич