Передплата 2024 «Добрий господар»

«А де твоя шкільна форма?»

Традиційне шкільне вбрання витіснили сучасні світшоти. Але фахівці упевнені, що це та сама шкільна форма

Є школи, які давним-давно розпрощалися зі шкільною формою! І мають, як то кажуть, чистий спокій! Інші навчальні заклади ну ніяк не можуть позбутися радянської звички – одягати дітей в однакове вбрання. Є такі школи, які думають, що вчинили хитріше: замовили у місцевих виробників модні світшоти (бомбери), аби діти виглядали по-сучасному! Але фахівці упевнені, що це та сама однакова шкільна форма…

Пригадуєте скандал, який виник через сукню помічниці заступника міністра освіти Ігоря Гарбарука? Христина Тишкун з’явилася у ній на офіційному заході у Львівській мерії. Сукня-скандал у стилі кіноакторки Анджеліни Джолі, у ній 27-річна дівчина виблискувала грудьми і розрізом до талії... Через сукню високий чиновник позбувся навіть посади. Ще тоді подумала: «Якщо помічниці, наближені до високопосадовців МОН, одягають таке відверте вбрання, то кольорові светри дітей та їхні джинси у школі – дитячий лепет»!

Але ні… Не раз чую від дітей, що їхній день у школі починається зі слів вчительки:

- А де твоя шкільна форма?

– Та її ж відмінили! – відповідає школяр.

– Наша школа не відмінила, - наполягає педагог.  

Наступного дня, якщо дитина дозволила собі одягнути у школу, наприклад, чорне худі, діалог повторюється. Але ж це не леопардові шорти, а стримане вбрання для школи. Щоб ви розуміли про що мова: сірий світшот, який обрала та чи інша школа, треба носити п’ять разів на тиждень! Вибачте, але від цього здуріти можна! Так, я розумію, школа має свої фірмові світшоти, які можна одягнути на певні заходи. Допускаю. 

У батьківській групі «Батьки SOS» море постів на тему шкільної форми. Не так давно батьки знайшли інформацію про шкільну форму, «яка є обов’язковим повсякденним вбранням для учнів під час їх перебування у школі», навіть у підручнику за 9 клас з трудового навчання! Хоча насправді шкільну форму на рівні держави давно відмінили.

Ще у радянські часи шкільна форма мала прихований зміст – не виділятися з натовпу

Те саме толерується деякими директорами навчальних закладів і тепер. Юрист ГО «Батьки SOS» Роман Бондаренко категорично проти шкільної форми.

«Дорослі, особливо декотрі з педагогічною освітою, завжди знають, що потрібно дітям. Як думати, як жити, як одягатися. Ось тільки проблема в тому, що діти народжуються вільними, а дорослі по вуха в радянських шорах. Деякі дорослі безнадійно відстали від сучасних дітей. Сучасні діти інші. Вони не будуть однаковими, не будуть такими, як усі! Діти – це особистості. Унікальні, яскраві, красиві. Варто дати їм можливість бути собою! Зберегти власну неповторність».

«Батьки знають, як діти вдягнуті, які в них зачіски, - веде далі пан Роман. - У школи є номери телефонів, електронні адреси, адреси батьків. Якщо виникають якісь питання щодо зовнішнього вигляду дитини, ці питання насамперед потрібно обговорювати з батьками, а не принижувати дитину перед усім класом».

Жодних нормативних обмежень (законів, постанов, указів) щодо зовнішнього вигляду дітей у школах немає. Натомість є право дитини на індивідуальність і її збереження.

Замість того, щоб намагатися перетворити школи на режимний об'єкт, а дітей – на невільників в однакових робах і з однаковими зачісками, адміністраціям шкіл та педагогічному складу слід підвищувати власний освітній рівень знань чинного законодавства:

  1. Недоцільні вимоги до зовнішнього вигляду дитини (зачіски, форми) і застосування дій щодо його покращення – підстригання власноруч, зняття прикрас, відбір мобільних телефонів тощо – жорстоке поводження (докладно про це у наказі МОН від 25.12.2006 р. № 844). Відповідальність за жорстоке поводження – догана або звільнення.
  2. Фізична особа має право на збереження своєї національної, культурної, релігійної, мовної самобутності, а також право на вільний вибір форм та способів прояву своєї індивідуальності, якщо вони не суперечать моральним засадам суспільства.

Шорти, довгий чуб у хлопців, розпущене/фарбоване волосся, джинси, кросівки тощо законом не заборонені

Ще є стаття 173-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення – «Булінг (цькування) учасника освітнього процесу. Адміністративна відповідальність за психологічне чи фізичне насильство – штрафи або громадські роботи.

Яка мета української сучасної школи?

Сформувати гідну розвинену особистість, а не затуркати і розтоптати будь-яке бажання до пізнання та розвитку. Кожне зауваження щодо зовнішнього вигляду принижує дитячу гідність, формує в дитини комплекс меншовартості. Справжні педагоги мають про це пам’ятати…

Пригадую, колись одна вчителька – прихильниця шкільної форми - сказала, що форма дисциплінує батьків, вчителів і дітей. Налаштовує на роботу. Думаю, що така думка давно не актуальна. Україні не потрібна сіра маса.

Читайте також: «Молодь готова відірватися від телефонів і прийти до творчості»

Схожі новини