Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Гроші на «Євробачення»: забракне з бюджету – пошукайте в офшорах!

«Україна може передати право на проведення «Євробачення» іншій країні через надто високу вартість проведення цього конкурсу».

 Це не  цитата якогось російського політика або інтернетівського троля. Це слова  українського міністра фінансів Олександра Данилюка.

 «Через специфіку своєї роботи я повинен думати про бюджет. Закликаю тверезо оцінити можливості і вигоди «Євробачення» і нагадую, що проект повинен бути фінансово обґрунтованим. 1 мільярд гривень  — це величезна сума. Зрештою, світ знає п’ять прикладів передавання права на проведення конкурсу. Наприклад, Франція у 1960 році передала його Британії», - заявив український міністр, у якого, схоже, в голові лише калькулятор. 

Шкода, що в українському уряді працюють люди, які не розуміють чи вдають, що не розуміють, справжньої ціни перемоги Джамали. Ця ціна не вимірюється цифрами. 

Для України перемога Джамали значила значно більше, ніж просто перше місце на популярному пісенному конкурсі. Це була моральна сатисфакція, торжество справедливості і позитивний сигнал усім українцям. Україні, яка за останні два роки пережила стільки трагічних подій, втратила території та тисячі людських життів, так бракувало символічних перемог. Тріумф Джамали був для українців як ковток свіжого повітря, імпульс для піднесення, привід для гордості.  

 Для Росії перемога  України на цьогорічному «Євробаченні» була ляпасом. І не тільки тому, що розрекламований Лазарев зайняв лише третю сходинку. Пісня Джамали “1944” про депортацію кримських татар звучала як звинувачувальний вирок  режиму Путіна, який вважає себе послідовником “великого радянського минулого”. Росія вкрай боляче сприймала  факт участі саме кримськотатарської співачки від України. Можна собі уявити, яким ударом під дих стала для Росії її перемога. На всіх етапах «Євробачення» російська пропагандистська машина намагалась принизити українську співачку, а після її тріумфу в усілякий спосіб применшити символічне значення її  здобутку. Зокрема,  російські пропагандисти в один голос почали мусувати тему нездатності нашої країни провести конкурс на достойному рівні через фінансові труднощі. 

 І раптом український міністр робить заяву, яка співзвучна антиукраїнській пропаганді. Дає такий собі пас для подальшого нагнітання  істерії. Ото вже російські політики і журналісти “відірвуться”! 

 Чи розуміє горе-міністр, що він зробив? Якого колосального удару завдав по іміджу України? Зрештою, навіть якщо керуватися лише цифрами, то  чиновник забуває, що країна не лише витрачає гроші на проведення таких масштабних заходів, а й заробляє. Зокрема, на рекламі. Крім того,  проведення «Євробачення» — це колосальна реклама країні, до якої прикована увага півсвіту, а реклама, як відомо, також чогось варта! Можна зекономити на примітивних промороликах, які виготовляє за шалені гроші Мінстець. Втім, якщо вже зовсім буде зле з грішми, то можна частину виведених капіталів повернути з офшорів.  Данилюкові, який з перших днів після свого призначення вляпався в офшорний скандал, ця тема знайома. А ще протягом наступного року можна посилити боротьбу з корупцією. Наприклад, повернути мільярди рефінансування проблемним банкам, які зникли у невідомому напрямку.   В Україні лише один прокурор бере хабарі такого розміру, який дорівнює бюджету «Євробачення» (директор Національного антикорупційного бюро розповів про затримання заступника прокурора Київської області Євгена Бондаренка, який “погорів” на хабарі у 300 млн. грн.!)

До речі, насторожує цифра  один мільярд гривень, яку озвучив пан Данилюк. В європейських країнах «Євробачення» коштує в середньому від 8 до 17 мільйонів євро. Це ж які “відкати” треба закласти, щоб мільярд  витратити?  

 Дивує, чому мовчать президент і прем’єр? Керівники держави, які публічно так раділи перемозі Джамали, мали би негайно зняти той негатив, який матиме скандальна заява Данилюка. А ще краще - негайно зняти з посади самого  горе-міністра.

Схожі новини