Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чому Росія проти Джамали? Бо історична правда очі коле!

Росія почала істерику ще задовго до визначення переможця українського національного відбору на “Євробачення”. Одразу після першого півфіналу, на якому тріумфально перемогла 32-річна Джамала з піснею «1944», що присвячена депортації кримськотатарського народу з території півострова, у соціальних мережах ней­мовірно активізувалися так звані тролі, які почали цькувати, ображати і принижувати українську співачку. 

Дісталося на горіхи і голові журі нацвідбору Костянтину Меладзе. Російська преса в один голос обурювалася тим, що композитор був захоплений виступом Джамали, не шкодував на її адресу компліментів. Ба більше! Коментую­чи пісню, він емоційно заявив, що готовий «взяти гвинтівку і піти під кулі» захищати Україну. «Меладзе підтримав антиросійську пісню» - з таким заголовком вийшла стаття в «Комсомольській правді». Та найбільше їх обурив і розгнівав спалах патріотизму у відомого композитора, якого більшість росіян вважає своїм. Але, здається, Костянтину Меладзе до фіналу встигли добряче «промити мізки» та доступно пояснити, що прибутковий російський ринок шоу-бізнесу для нього і для його новоспеченої дружини Віри Галушки, яка виступає на сцені під псевдонімом Віра Брежнєва, може закритися назавжди. Бо вже під час фіналу Меладзе раптом розкритикував виступ Джамали, придерся до її сукні та зовнішнього вигляду. Не сподобались йому організація та постановка номера. Схоже, іменитий композитор банально злякався і вирішив виправитися. Під час фінального голосування несподівано поставив Джамалі низький бал - 3 із 6 можливих. Відтак дав сигнал Москві, мовляв, подивіться і оцініть, я зробив все, що від мене залежить, аби вона не поїхала до Стокгольма... Отже, від журі Джамала отримала лише 5 балів і поступилася маловідомій групі The Hardkiss. 

Але останнє слово було за телеглядачами - і вони вирішили по-іншому! Джамала і так була фаворитом глядацьких симпатій, але російська істерія мобілізувала українців. Кількість смс-повідомлень цього року була рекордною - 382,5 тисячі. Більшість з них - за Джамалу. 

Реакція Росії не забарилася. Причому тепер казилися не лише анонімні тролі, які почали цькувати українську конкурсантку з потрійним завзяттям, а й офіційні російські чиновники. Перший заступник голови комітету Держдуми Росії з інформаційної політики Вадим Дєньгін заявив, що голоси за Джамалу «накрутили спеціально, щоб зайвий раз вколоти Росію». Та висловив сподівання, що українську співачку не допустять до конкурсу через «політизованість» композиції.

Здавалось би, яка вам до біса справа, хто і з якою піснею представлятиме Україну на “Євробаченні”?! Хоча ми знаємо, що путінській Росії до всього є справа. Та причини такої нервової реакції значно глибші. З одного боку, це поведінка злодія, на якому шапка горить. Тому він репетує і метушиться. З іншого, це черговий типовий прояв шовінізму з відголоском сталінізму. Однією з ознак великодержавності є нетерпимість до правди і справедливості. Шовіністи не мають відчуття вини, є лише почуття зверхності. Вони воліють не згадувати про власні злочини, які часто-густо видають за свої героїчні перемоги, або, в крайньому випадку, виправдовують «вищою метою». Їхні так звані скрепи тримаються на сфальсифікованій історії, на пропаганді та брехні. І будь-яке нагадування чи розвінчування цієї брехні вони розцінюють як загрозу нинішньому режиму, що тримається на цих «гнилих» скрепах. Дуже не подобається, коли носом тикають у правду. А тут якісь кримські татари, якась Україна дозволили собі нагадати росіянам про чорні сторінки історії, про їхні звірства і злочини. Нагадати голосно (а голос у Джамали сильний) і на весь світ. 

Зрозуміло, що путінська Росія розцінює це як ворожий вчинок, як атаку. Особливо на фоні теперішньої анексії Криму та репресій, від яких знову потерпають кримські татари. Беззаконня, яке нині коїться на півострові, за своєю суттю мало чим відрізняється від трагедії 1944 року, про яку співає Джамала. За її словами, пісня була написана під враженнями від розповіді прабабусі. «На пісню надихнула розповідь моєї прабабусі про трагедію, яка сталася з нашою сім’єю і з кримськотатарським народом в 1944-му. Прадід був на фронті, тому не зміг захистити її і дітей. Усіх повантажили в товарні вагони і як худобу кілька тижнів везли в Середню Азію. Тих, хто не витримував в цих нелюдських умовах і вмирав від голоду та спраги, викидали по дорозі. Моя прабабуся втратила там одну зі своїх доньок», - розповідала Джамала. 

P. S. 61-й конкурс пісні “Євробачення” відбуватиметься у Стокгольмі (Швеція). Півфінали пройдуть 10 травня і 12 травня. Фінал — 14 травня 2016 року.

Схожі новини