Передплата 2024 ВЗ

Христос народився!

«Христос НАРОДИВСЯ!» — так вітаються сьогодні більшість християн світу. Попри те, що про це сотні разів писали і говорили, навіть мої друзі та колеги досі повторюють, що це святкують «католицьке Різдво».

І з легкої руки записують у католики протестантів і більшість православних... Ну, справді, яка нам різниця, греки-румуни-болгари — православні чи католики? Православні, але Різдво в них — 25 грудня. Отож це не «католицьке Різдво», а Різдво за Григоріанським календарем.

Римський диктатор і полководець Юлій Цезар у 45 році до н. е. казав, що «римляни завжди перемагають, але ніколи не знають, коли це сталося». Аби виправити це, Цезар скликав вчених, і вони під пильним оком грецького астронома Созігена створили календар. Одна подорож Землі навколо Сонця, якою «на халяву» користується людство, за цими розрахунками тривала 365,25 дня. Цю чверть врахували, і кожні чотири роки до лютого додавали один день. Не забув про себе Цезар — один місяць назвав Julius. Потім інший римський імператор Октавіан Август у 8 році до н. е. перейменував інший місяць на свою честь — тому наш серпень англійською звучить August, а російською — Август. Місяць Августа не мав бути менш крутим, ніж місяць Цезаря, тому у лютого «вкрали» день і «подарували» серпню 31-е число.

Але юліанський рік був довший за сонячний на 11 хв. 14 сек. або близько одного дня на 128 років. За півтора тисячоліття календар відстав вже на 10 днів. Папа Григорій XIII ввів поправки у календар у 1582 році, якими ліквідував цю різницю. За іменем Григорія цей календар назвали Григоріанським. Його визнали міжнародним стандартом. Тому світ зараз живе за цим календарем, але святкуємо ми з Російською, Сербською і Грузинською православними церквами чомусь досі за старим Юліанським календарем... Якась шизофренія — жити за одним часом, але час від часу зіскакувати на інший, завідомо більш невідповідний з точки астрономії.

У ці святкові дні чомусь мало хто задумується, чому саме 25 грудня святкують день народження Ісуса з Назарета? Ніде не зафіксовано, що він народився цього дня. Встановлення дати 25 грудня пов’язане з одним із найбільших римських свят — Непереможного Сонця, що, своєю чергою, пов’язане з переходом Сонця через точку зимового сонцестояння. Символічно — перемога світла над темрявою. Коли імператор Констянтин Великий на початку IV ст. н. е. зробив християнство державною релігією Римської імперії, то мусив язичників привчати до нового Бога. Тому взяв велике римське свято і наклав на нього християнське. Отож із народженням нового Сонця вас, пані та панове!

Схожі новини