Передплата 2024 ВЗ

Сполучені Штати Європи

“Європейський Союз має перетворитися на федерацію національних держав, — заявив у Європарламенті глава Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу. — Не на супердержаву, а на демократичну федерацію, що буде здатна вирішувати наші спільні проблеми... Євросоюзу потрібні новий напрямок руху і новий спосіб мислення. Це означає насамперед визнання факту, що ми пливемо на одному судні. Мусимо об’єднатися, аби бути в змозі відігравати властиву нам роль на світовій арені. Аби захистити наші цінності у світі, який змінюється”.

Щоб не наразитися на дуже жорстку критику опонентів, Баррозу напустив трохи туману — “не супердержава, а федерація національних держав”. Одначе сумнівів немає: вінцем запропонованих главою Єврокомісії перетворень має стати саме єдина держава. Такі собі Сполучені Штати Європи.

Що ж спонукає Баррозу і його однодумців у політичній еліті Європи думати про подальшу інтеграцію? “Наслідки кризи досі болючі для багатьох людей у Європі, — розповів Баррозу. — Чи деякі країни справді готові до реформ? І чи решта країн справді готові виявити солідарність з тими першими?”. Боргова криза в зоні євро загрожує не лише євровалюті, а й усьому Євросоюзу. Створивши економічний союз, у ЄС сказали А. Створивши згодом валютний, сказали В. Але, як з’ясувалося, цих двох літер явно недостатньо... “Ми повинні створити банківський і податковий союзи. Криза показала, що хоча банки набули транснаціо­нального характеру, питання... нагляду залишилося на національному рівні, — вів далі Баррозу. — Коли стався обвал, рахунок виставили платникам податків... Європі потрібен також бюджетний союз, адже господарчі рішення однієї держави-члена ЄС впливають на інші держави Євросоюзу”. Справді, рішення набрати боргів, що їх роками приймали горе-політики у Греції, відбилося на цілому Євросоюзі... “Якщо хочемо, аби економічний і валютний союз функціонували, мусимо водночас прагнути союзу політичного, — розвинув інтеграційні плани Баррозу. — Він означає, зокрема, що будемо інтенсивніше діяти на міжнародній арені. Наші громадяни і новий світовий порядок більше, ніж коли-небудь, потребують активного і впливового ЄС”.

За задумом Баррозу, зараз у ЄС має розгорнутися активна дискусія щодо “Сполучених Штатів Європи”. У перспективі ж європейська федерація має одержати єдину конституцію... Шлях до СШЄ буде довгим і нелегким. Згадати лише про провал попередніх спроб прийняти Конституцію ЄС... Цікаво, втім, що Баррозу критикують не лише ті, хто вважає його пропозиції “космополітичною загрозою” для національних держав. “Нам потрібна не федерація національних держав, а федерація громадян!” — готовий іти далі шеф лібералів у Європарламенті, екс-прем’єр Бельгії Гуй Верхофштадт. На його думку, інтеграційні пропозиції Баррозу половинчасті, національні держави своє віджили, і треба робити з ЄС єдину “супердержаву”...

Схожі новини