Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Польщі «веселкова» революція?

Тих, хто за офіційну реєстрацію одностатевих партнерських союзів, у сусідній країні більше, ніж тих, хто проти. Уперше в історії опитувань

Парад рівності у центрі Варшави. “Веселковий” прапор – традиційний для ЛГБТ-спільноти. Фото PAP
Парад рівності у центрі Варшави. “Веселковий” прапор – традиційний для ЛГБТ-спільноти. Фото PAP

За даними «свіжого» опитування польського Центру дослідження громадської думки (CBOS), більшість жителів сусідньої країни виступають за офіційну реєстрацію партнерських союзів осіб однієї статі. За всю історію соціологічних опитувань у Польщі такий результат зафіксовано вперше.

Чого це раптом CBOS вирішив провести опитування на цю тему? У липні 2024 року до порядку денного уряду Польщі увійшла «чернетка» зако­нопроєкту про партнерські союзи. Згідно з попереднім баченням, такі союзи змо­жуть офіційно реєструвати в Польщі як різностатеві, так і одностатеві пари, до того ж їм гарантують деякі права, які за­раз мають подружжя.

От CBOS і запитав поляків, як ті став­ляться до надання державою права офі­ційно реєструвати партнерські союзи особам, які живуть разом у стосунках, — «жінці й чоловіку» або ж «двом людям од­нієї статі».

«Залежно від того, йдеться про осіб різної чи однієї статі, ставлення до ле­галізації партнерських союзів є різним, — констатував CBOS. — 90% респонден­тів схвалюють можливість офіційного оформлення партнерського союзу між жінкою і чоловіком. Водночас легаліза­цію таких союзів одностатевих партне­рів підтримують 52% опитаних, а 43% - проти».

«Легалізація гетеросексуальних парт­нерських союзів ніколи не спричиня­ла великих суперечок, — нагадав CBOS. — А щодо одностатевих партнерських союзів у всіх наших попередніх опиту­ваннях було більше тих, хто виступав проти. І от уперше в історії наших до­сліджень тих, хто підтримує одностате­ві партнерські союзи, стало більше, ніж тих, хто проти них».

CBOS запитав також про права, які повинні мати особи, що зареєструють одностатеві партнерські союзи. На дум­ку респондентів, які «за» їх офіційну ре­єстрацію, це, зокрема, право прийма­ти рішення щодо поховання померлого партнера (93% за) і право отримува­ти медичну інформацію та приймати рі­шення, пов’язані з лікуванням партнера (91%).

«Переважна більшість опитаних також виступає за можливість отримання осо­бою, що доглядає партнера або парт­нерку, відповідної фінансової допомоги (87%), — додав польський Центр досліджень громадської думки. — А також за те, аби на хворого партнера чи партнер­ку поширювалося медичне страхування особи, з якою він чи вона зареєстрували союз (82%)».

Респонденти також схвалюють мож­ливість успадкування майна померлого партнера чи партнерки (76% за), спіль­не оподаткування такого домогосподар­ства (74%), юридичне визнання дити­ни партнера чи партнерки своєю (74%) і право одержувати пенсію партнера чи партнерки після їхньої смерті (71%). «Пи­тання, до якого 59% респондентів ста­виться прихильно, але яке водночас стикається з найбільшим опором (31% проти), — взяття учасниками такого парт­нерського союзу спільного прізвища», — розповів CBOS.

А як щодо політичних симпатій опита­них, які мають різні думки щодо односта­тевих партнерських союзів?

Як зазначив CBOS, «переважна біль­шість осіб, які до легалізації односта­тевих партнерських союзів ставляться позитивно, є прихильниками партій ни­нішньої урядової коаліції - «Лівиці» (93% її симпатиків за), ліберальної «Громадян­ської платформи» (82%) і «Третього шля­ху» (72%), до якого входять центристська «Польща 2050» і селянська PSL.

Противники ж одностатевих партнер­ських союзів переважають серед при­хильників теперішньої польської опозиції - антиукраїнської популістської «Конфе­дерації» (72% проти) і консервативної партії «Право і Справедливість», або ж ПіС (68%).

Схожі новини