Передплата 2024 «Добра кухня»

Раритетні кронштейни — ровесники львівського трамвая

Ентузіасти дослідили вже більше сотні цих об'єктів міської історичної інфраструктури

Фото з ФБ Владислава Муравського
Фото з ФБ Владислава Муравського

Львівські студенти-політехніки Дмитро Мойсеєнко і В’ячеслав Муравський вивчають маловідомі об'єкти — кронштейни для контактної мережі трамвая. У Львові від самого початку існування електричного трамвая, а це 1894 рік, використовується повітряна контактна мережа. Тобто система електричних дротів, по яких рухається пантограф трамвая, висить у повітрі над вулицею і кріпиться до будинків (у центрі міста) за допомогою цих самих кронштейнів.

Для дослідження кронштейна часом треба і на драбину вилізти...
Для дослідження кронштейна часом треба і на драбину вилізти...

Оскільки цим металевим виробам, як і львівському трамваю, вже понад сто років, вони є раритетними, а відповідно, заслуговують особливої уваги і вивчення. Дослідники зараз на етапі створення детального переліку всіх історичних кронштейнів міста. Як розповів «ВЗ» В’ячеслав Муравський, аби сфотографувати і дослідити написи на деяких кронштейнах, довелося вилазити до них по драбині.

«Зараз йде облік, позначаємо всі кронштейни на карті, — розповів В’ячеслав. — Уже досліджено понад сотню кронштейнів. Коли всі будуть обліковані, зробимо точний підрахунок. Визначаємо візуально кожен тип кронштейнів, усього їх є чотири декоративні типи. Мають різне оздоблення — від примітивних циліндричних пластин до масивних модерних форм, здатних втримати навантаження з тонну.

Цікавим відкриттям став напис на одному з кронштейнів — Auf Widerruf, що перекладається як «з можливістю зняття». Цим написом виробники хотіли підкреслити, що цей виріб можна демонтувати з будинку, що він не є функціональною частиною будівлі. Це яскравий приклад філософії турботи до деталей, з якою колись будувалися міста.

Коли все облікуємо, опишемо, передамо цей матеріал у Львівську міськраду, аби цим об'єктам було надано певний охоронний статус на рівні міста. Деякі кронштейни є ровесниками електричного трамвая, тобто вони з 1894 року. У Львові зберігся найбільший в Україні спадок історичних кронштейнів для контактної мережі трамвая. А ЛКП «Львівелектротранс» є найбільшим балансоутримувачем цього історичного спадку".

Схожі новини